Tips på styrketräning för löpare

styrketräning för löpare

Idag tänkte jag tipsa om en utmärkt inspirationskälla för löpare som söker efter tips till sin träning. Framförallt gällande styrketräningen finns här några bra övningar som jag själv körde på dagens morgonpass.

Det handlar om Mo Farahs officiella Youtube-kanal där han delar med sig av sina tips gällande allt från styrketräning, kosthållning till utrustning. Kanalen har varit igång i ungefär ett år, så speciellt gammal är den inte.

Även i övrigt finns numera rätt bra videon där man kan få insikt i hur de bästa löparna i världen tränar. Ett tips på en sådan kanal är bland annat Sweat Elite där man får ta del av en typisk träningsvecka från några av de bästa löparna i världen. Den har dock inte blivit uppdaterad på ett tag, så man skulle gärna se lite nya videon snart på denna kanal.

Nedan är de övningar jag körde på dagens styrkepass med början kl. 6 imorse. Jag har redan tidigare nämnt att styrketräningen är den största enskilda orsaken till att jag slapp mina skadebekymmer i höstas. Jag har visserligen alltid kört styrketräning vid sidan om löpningen, men det var då jag uppenbarligen hittade de rätta övningarna för att stärka de svaga punkterna som orsakade smärtan i ljumskarna och nedre rygg.

Det handlar även om att hitta rätt fokus och att göra de rätta övningarna med tillräcklig regelbundenhet utan att överdriva. Ända sedan oktober har jag kört fokuserad styrketräning ungefär 3 gånger i veckan med fokus på bål och vissa benövningar som inte sliter alltför mycket på nedre delar av benen. Det gäller nämligen att vara lite försiktig med hur mycket man använder sig av tåhävningar och annat som belastar benhinnorna om man kör riktigt mycket mängd.

Om jag börjar få känningar i akillessenan brukar jag dock genast lägga in lite tåhävningar i schemat. Hittills har det iallafall hjälpt… ta i trä.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *