Tips på några böcker för självplågaren

inspirerande böcker för löpare

Jag tycker att det är väldigt inspirerande att läsa om människors rutiner och de metoder som gjort dem framgångsrika. Det har inte någon skillnad om det handlar om idrott eller andra områden i livet. Det är alltid lika intressant att läsa om hur olika människor lägger upp sina dagar för att nå sina målsättningar.

Det har gjort att jag läst en massa självbiografier genom åren, men också renodlade böcker om rutiner som t.ex. Mason Curreys mästerverk Daily Rituals: How Artists Work. En bok som främst handlar om olika kreativa personers rutiner.

Då det gäller idrotten kan det vara mycket inspirerande för den egna träningen att läsa om andra idrottares träningsmetoder och deras tankar kring dessa. En bok som jag kom över under ett besök till biblioteket var Gunde Svans självbiografi Var går gränsen? från år 1993. Det är inte alldeles enkelt att få tag på gamla böcker som dessa nuförtiden, men t.ex. på svenska bokbörsen.se har jag sett en del exemplar till försäljning.

Det handlar inte om någon “djup” bok, utan det är bladvändare som innehåller Gundes egna tankar kring hans träning och vad som gjort honom framgångsrik i skidspåret. Speciellt intressant är de avsnitt där han redogör för sina träningsveckor.

Några exempel på typiska träningsveckor från Gunde Svans karriär.

En annan bok som jag läser just nu är Endurance av Rick Broadbent. Den handlar om kände självplågaren Emil Zatopek och hans liv. Alla som läst boken Born to Run känner säkert till Emil Zatopek och de enorma framgångar som han hade under sin karriär.

Boken Endurance om Emil Zatopek.

Det har även skrivits åtskilliga artiklar om hans hänsynslösa träningsmetoder. I denna bok får man i en mer kronologisk ordning redogjort för hans träningsmetoder och hur dessa utvecklades genom åren. Det var ju inte så att han genast började med de tuffaste av träningsmetoder som oftast finns nämnt när man skrivit om Zatopek.

Den mest kända bland hans träningsmetoder måste ändå vara hans 100×400 meter där varje 400-metersvarv gick på 72 sekunder, med en joggvila på 200 meter mellan intervallerna.

Detta var mina boktips för denna gång. Angående boktips upptäckte jag för övrigt en riktigt cool webbplats i veckan som tipsar om mängder av böcker och även publicerar bokrecensioner – 1MiljonBoktips.se! Här hittar ni många tips på böcker inom en rad olika teman och områden. En grym sajt för bokälskaren!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *