Tips för löpning i mörker – LUMA-mössan

Innan jag går över till att skriva om den senaste tidens träning tänkte jag tipsa om en riktigt bra uppfinning för löpning i mörker. Något som de flesta av oss säkert sysslar med såhär års.

I ett par veckors tid har jag nu testat en mössa som heter LUMA. Mössan tillverkas i Österrike och kom ut på marknaden för ett par år tillbaka. Det är kanske inte den billigaste av mössor, men om man ser till dess mångsidighet och bekvämlighet berättigar den definitivt till sitt pris. När man jämför med andra pannlampor med LED-belysning är den heller inte dyr och då får man även en bekväm löparmössa i bra kvalitet till priset.

Jag har själv aldrig tidigare använt mig av pannlampa vid löpning, kanske delvis på grund att jag för det mesta springer på upplysta vägar numera. Men det finns ju ändå partier under en löpsträcka som är lite sämre upplysta och då är det definitivt bra med extra ljus framför sig.

En annan mycket bra sak med pannlampa generellt är att man syns väldigt bra bland bilister och andra i trafiken. Speciellt med den starka LED-lampan som denna mössa har. Numera finns det många olika typer av pannlampor med LED-lampor, men de flesta modeller som jag sett kommer i form av pannband eller andra typer av mekanismer som man fäster vid huvudet. Jag tycker själv att detta är lite obekvämt och det är kanske också en av orsakerna till att jag inte använt mig av pannlampa tidigare.

LUMAs mössa och pannband har dock inbyggd LED-lampa i mössan, som gör att man inte ens märker av att man har en pannlampa på huvudet medan man springer. Så bekväm är detta system.

LED-ljuset är också mycket kraftfullt. Det finns tre styrkor på LED-belysningen. Den svagaste har en “ljuskägla” på 5 meter, medan den starkaste lyser 30 meter framför en. Batteritiden är också hållbar. I den svagaste belysningen kan batteriet hålla ända upp till 15 timmar, medan det håller ungefär 3 timmar i den starkaste belysningen.

Mössan levereras i denna förpackning.

Batteriet som finns bak på mössan laddas via USB-uttag.

När laddningen är klar är det bara att trycka på en knapp som finns bak på batteriet för att få igång lampan. Om man håller en knappen några sekunder blinkar lampan och den kommer i det första ljusläget. Om man håller in knappen ytterligare några sekunder kommer man till följande ljusläge och så vidare.

Sedan är det bara att bege sig ut och springa. Även om man springer mitt på dagen som här, kan det vara bra att använda sig av lampa. De flesta dagar är ju faktiskt sådär halvmörka just nu. Även om det kanske inte ser ut så på bilden, så syns man väldigt bra när man springer med detta ljus på huvudet. Här har jag det svagaste ljusläget på.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *