Tempopass 8 km

Ovan är mina nyckelpass för de närmaste två veckorna. Datumen i programmet är gjorda med målsättningen att springa Stockholm Marathon på 2:45, men jag har ju alltså börjat mina nyckelpass redan med inriktning på Rotterdam Marathon 12.4.2015. Då det gäller maratonprogrammet så tränar jag ju inte helt i enlighet med detta. I allmänhet blir det ju träning 7 dagar i veckan för mig, men de övriga passen under veckan försöker jag att köra riktigt lugnt så att jag orkar genomföra mina kvalitetspass enligt programmet.

Ännu är det inte något större problem med farten i tempopassen även om jag vilat från kvalitetspassen i några månader nu. Det verkar som att kroppen ännu minns min träning från sommaren och hösten då jag också följde samma program. När programmet är som tuffast skall ju ända upp till 16 km köras i maratontempot på 3:54 min./km.

Idag var det alltså ett tempopass på 8 km i programmet. Denna sträcka skulle köras på 33 minuter eller runt 4:10 min./km. Om man skall vara riktigt noga så är den exakta kilometertiden 4:07 ifall man skall nå ner till exakt 33 minuter, men riktigt så noggrann är jag inte. Det viktigaste är att man får en bra genomkörare. Vanligen brukar jag ändå springa lite snabbare än i programmet för att bygga upp lite extra självförtroende.

Jag beslöt mig för att köra dagens tempopass utomhus även om det börjar vara lite riskfyllt att springa ute nu. Jag hann just och jämnt få klart mitt pass innan det frös till och blev riktigt halt. Ett annat problem om man väljer att springa ute när det blivit mörkt är att det då är lite problematiskt att följa med farten på pulsklockan. Idag fick det bli mest på känsla då jag endast stundvis lyckades hålla koll på mina farter via pulsklockan. Jag lyckades ändå rätt bra och landade slutligen rätt nära den tid jag skulle ha. 8 km på 33:22 blev en snittid på 4:10 min./km.

Det kändes så pass bra idag att jag rätt enkelt skulle ha kunnat få ner snittiden med 10 sekunder ifall jag haft bättre koll på farten, men det har ju som sagt ingen större betydelse. Innan tempodelen blev det en uppvärmning på 2 km och efteråt 5 km nedjoggning. Jag avslutade passet med en timme på gymmet. Där blev det styrketräning för mage och rygg idag. Igår körde jag styrka för benen.

tempopass 20.11.2014

PicsArt_1416505677283

Lite data från passet i sin helhet. Imorgon har jag tänkt införskaffa ett nytt pulsband för att få fram lite bättre och intressantare data från min träning. Mitt nuvarande pulsband har hälsat på lite väl många gånger i tvättmaskinen för att det skall fungera smärtfritt. I allmänhet brukar jag inte gilla att träna med pulsband kring bröstet, men även jag inser ju nyttan med att se sina pulsvärden i samband med träningspassen.

Så över till dagens orsaker att träna. Idag väljer jag att fokusera på glädjen med att träna. Det är ju faktiskt roligt att träna…ibland. Speciellt när kroppen och benen är i bra skick. Jag tror dock att man alltför ofta ser träningen som en rutin, något som skall göras varje dag. Detta istället för att tänka på att man faktiskt är lyckligt lottad som kan röra sig smärtfritt varje dag. Det finns ju många som av en eller annan orsak inte kan träna som de önskar.

Med det menar jag inte endast alla de idrottsskador som vi löpare med jämna mellanrum drabbas av, utan kanske framförallt de som har mer bestående men som gör det omöjligt att röra på sig i önskad utsträckning.

Jag har själv också haft min beskärda del av skador sedan jag övergick till maratonlöpningen och under dessa perioder har man verkligen längtat efter att kunna springa som normalt igen. Men det är förvånande hur snabbt man ändå glömmer de tider då man gick skadad och igen börjar se löpningen som en självklar förmån…eller ett måste. Bara hur man väljer att se på det.

Men jag tror ändå att jag lärt mig en hel del med de senaste årens skador. Nuförtiden är jag ju mycket mer noggrann med att sköta om kroppen och framförallt försöker jag se till att inte överdriva i min träning. En av de viktigaste lärdomarna de senaste åren är att ta det riktigt lugnt under de lugna dagarna och att köra desto tuffare på kvalitetspassen.

Maratonrutt Rotterdam maraton 2015

Idag kom meddelande om att de gjort banan ännu snabbare till Rotterdam Marathon 12.4.2015, som alltså är en jubileumsupplaga av nämnda maratonlopp. Om man bara kan hålla sig frisk och skadefri fram tills dess så tror jag att detta kan bli riktigt kul…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *