Tävlingsdags igen

Då var det tävlingsdags igen. Det är svårt att säga hur redo jag känner mig denna gång. Har faktiskt inte hunnit känna efter speciellt mycket denna gång eftersom de två senaste veckorna varit fyllda med aktiviteter. Inför vissa av mina tävlingar har jag ibland brukat rensa i programmet för att leva så stressfritt som möjligt veckorna innan, men denna gång blev det lite annorlunda.

Under de senaste två veckorna har jag i vanlig ordning ägnat mig åt formtoppning. Det är dock svårt att veta om formen verkligen infunnit sig på grund av den sparsamma mängden löpning. Ett litet formtest hade jag i vanlig ordning i lördags. Det gick inte speciellt bra, men då skall man även ta i beaktande att jag innan dess var tre dagar på arbetsresa med flera trerätters middagar per dag. Jag kände mig alltså inte speciellt pigg under testet, varken i huvudet eller i kroppen.

Hursomhelst skall det bli riktigt roligt att få tävla igen oavsett hur det går. Jag känner inte speciellt stor stress över att jag skulle behöva slå något personbästa denna gång. Jag är mycket nöjd över det resultat jag gjorde i Rotterdam i april och det duger mer än väl som maratonresultat för året, även om jag siktar på att underskrida 2:45 i Jyväskylä. På halvmaraton skulle jag dock önska bättre mig med flera minuter innan jag avslutar säsongen. Men det blir troligen först i oktober jag tar mig an den sträckan.

Senaste två veckornas träning (formtoppning):

Måndag 31.8:

Vila

Tisdag 1.9:

Uppvärming 3 km, 5×1000 m., 3 km nedjoggning

Onsdag 2.9:

Vila

Tordag 3.9:

Uppvärmning 4 km, 3 km backintervaller i brant backe i Lahtis, 3 km som avslutning i 4:03 min./km (på morgon)

Fredag 4.9:

Vila

Lördag 5.9:

3 km uppvärmning, 5 km test (3:43 min./km), 4 km nedjoggning

Söndag 6.9:

7 km distanspass (4:45 min./km)

Måndag 7.9:

Vila

Tisdag 8.9:

3 km uppvärmning, 6×300 meter avslappnat, men raskt, 3 km nedjoggning

Onsdag 9.9:

Distanspass 10 km på morgon

Torsdag 10.9:

Vila

Fredag 11.9:

Som sista pass innan lördagen blir det 4 km löpning med sista km i maratonfart.

PicsArt_1441906305771

Onsdag till fredag förra veckan var vi på företagsanalytikernas höstresa till Lahtis. Det blir ju en hel del alkohol (dock inte supande 🙂 ) och massor med mat på denna typer av resor. Därför är det kanske inte den bästa typen av förberedelse veckan innan ett maraton. Här vid Teerenpeli bryggeri där vi fick bekanta oss med tillverkningen av deras whisky. Det blev också en whisky-provning på plats.

PicsArt_1441906223222

En av de godaste bufféerna någonsin avnjöt vi på nybyggda Villa Vellamo vid Lehmonkärki.

PicsArt_1441906115078

PicsArt_1441906363346

Morgonpass med backintervaller på torsdag morgon. Även om resan i sig inte var bra för träningen var det en mycket rolig resa med många intressanta besöksmål.

PicsArt_1441905969348

Efter resan kände jag mig verkligen seg på lördagens formtest. Därför vet jag inte vilka slutsatser man skall dra av detta. Förhoppningsvis inte så många eftersom det är ungefär en minut sämre än inför Rotterdam Marathon. Men så är det ju heller inte meningen att det skall vara ett maxtest utan främst en liten genomkörare lite snabbare än i maratonfart för att upprätthålla formen.

morgonpass igår

På onsdagsmorgonen en sista tömning av kolhydraterna med ett distanspass på 10 km. Kolhydrattömningen genomför jag genom att på måndag och tisdag äta ytterst kolhydratsnålt och genom att inte alls äta något innan morgonpasset på onsdag. Efter tömningen äter jag normalt från onsdag till fredag.

Join the Conversation

3 Comments

    1. says: Benny

      Tack så mycket! Jag är inte riktigt säker ännu vilket halvmaraton det blir i oktober. Det finns flera alternativ. Helst skulle jag ta en veckoslutstrip till Stockholmstrakten, men har inte kollat utbudet där ännu. Sedan finns ju alltid Vanda 11:e oktober där åtminstone servicen och stämningen är toppen.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *