Tankar kring boende

boende på malta

Ni som följer mig här på bloggen vet ju att jag går i tankar om att skaffa ett lite mer permanent boende. I Sliema närmare bestämt. Om allt går som planerat hittar jag en ny bostad till våren.

I Sverige är det naturligt för de som bor i storstäderna att satsa på att köpa en lägenhet. Det är många som gjort en så kallad bostadskarriär på det sättet. En bit utanför stadskärnan är villa ett naturligt val för många. Vissa köper en villa som de rustar upp.

Andra tänker att ska man ändå satsa så är det bäst att göra det rejält. Då blir det nybygge istället. Känslan av att själv få bestämma exakt allt är givetvis grym. Det är flera bekanta i Sverige som köpt färdiga hus ifrån LB-Hus. Det handlar då om nyckelfärdiga hus där man alltså nästan inte behöver göra något alls själv.

Hur är bostadsmarknaden på Malta?

Nu bor och jobbar jag ju på Malta så det blir lite annorlunda här. Man kan lätt tro att det ska vara billigt på Malta, men så är det inte.  Som jag har skrivit tidigare är bostadspriserna ungefär som i Stockholm eller Helsingfors. Dyrt. Det gäller oavsett om man hyr eller köper bostad.

Som utlänning har man rätt att köpa en fastighet på Malta. Det går visst att köpa fler bostäder också i vissa områden som till exempel Portomaso, Manoel Island och Tigne Point. Men sakta i backarna. Vi får väl börja med en bostad tänker jag.

Priserna för fastigheter har stigit den senaste tiden. Förra året gick priset för lägenheter upp ungefär 11% i snitt. Huspriserna var upp över 15%. Inte fullt så stark utveckling var det för småhus som ökade med knappt 8%. Saftigt det också.

Vad beror det på kan man undra. Fastighetspriser går väl upp och ner på de flesta marknader. 2007 – 2013 var det inte alls lika muntert här har jag förstått. Har hört att priserna skenat iväg bland annat efter att regeringen gett dem som köper en fastighet för första gången en skatterabatt på 3 till 5 procent på de första 150 000 euro av fastighetens värde. Sedan utvidgades skatterabatten så att den nu även omfattar dem som köper hus eller lägenhet för andra gången i sitt liv.

När bostadsmarknaden på Malta såg mörk ut någon gång där 2013 startade regeringen ett program för att locka till sig rika investerare. Allt sådant påverkar så klart. Sedan dess har priserna ökat och de verkar öka mer och mer för varje år som går.

Ska man hoppa på tåget? Det är ju alltid svårt att veta. I Sverige är det precis den frågan som många ställer sig. Jag tror att det kan vara svårt att tajma. Man har ju liksom ingen kontroll över vad som händer på marknaden.

Bäst är nog att utgå från sina egna behov och sin livssituation. Jag fortsätter alltså att spana efter fastigheter och håller fast vid mina mål!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *