Summering av Josefins säsong – etablerad i eliten

josefin sjölind-kohtamäki

De flesta löptävlingar börjar vara avverkade för detta år och det börjar vara dags att summera säsongen. Visserligen återstår t.ex. Valencia Marathon ännu denna helg för några löpare som jag känner till, men i stort sett börjar ändå resultatlistorna vara spikade för året.

Jag har redan tidigare konstaterat att syrran, alltså Josefin, haft en enorm resultatutveckling detta år. Speciellt på de kortare sträckorna har detta synts i allt från korta 1000-meters intervaller på bana, till resultatutvecklingen på halvmaraton.

Det var kanske inte helt oväntat med tanke på fjolårets resultat i Frankfurt Marathon där hon alltså sprang in på 2:50 och redan då hörde till de fem bästa i landet på sträckan. Utvecklingen har dock fortsatt och i och med årets säsong kan man säga att hon etablerat sig som elitlöpare på långdistans.

Det kanske mest överraskande resultatet kom i Köpenhamn 17 september där hon kapade sitt personbästa med nästan 4 minuter – speciellt eftersom jag känner henne mer som en maratonspecialist. Å andra sidan var ju utvecklingen på de kortare sträckorna så snabb under året att det mesta verkade möjligt.

Egentligen var detta lopp en förberedelse inför Valencia Marathon som går nu i helgen, men tyvärr blev hon skadad för ungefär en månad sedan och kommer därför inte till start. Det känns naturligtvis synd eftersom jag misstänker att mitt eget maratonrekord på 2:47 skulle ha varit i farozonen isåfall. Jag vet att hon hatar spekulation då allt kan hända i ett maraton. Men med tanke på formen och hur lätt det sett ut under året bjuder jag på spekulationen. 🙂

Nåja, enligt mig finns det inga orsaker till missnöje efter en säsong som bjudit på personbästan på samtliga sträckor. Det har varit roligt att följa med utvecklingen även under detta år och utvecklingen fortsätter med all sannolikhet även i framtiden med den inställning och envishet som hon uppvisar.

Här har Josefin sammanställt sina resultat, en bild som jag hittade från hennes Instagram-konto.

Finland Topp 20 i maraton i år. Foto: Tilastopaja.fi

Topp 20 i halvmaraton i Finland i år. Foto: Tilastopaja.fi

josefin sjölind-kohtamäki maraton

Bild från Jakob Marathon i juli där hon satte personbästa och banrekord med 10 minuter. Förhållandena var inte de bästa under loppet, med stark motvind under en stor del av loppet. Men det är som jag brukar säga; är man i form är det få saker som kan hindra en i ett maratonlopp.

suomen top 20 maraton 2017

Segrarna i herr- och damloppet.

suomen top 20 puolimaraton 2017

Från målgången i Köpenhamn Halvmaraton i september.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *