Sportsommaren 2018

Sommaren 2018 kommer gå till historien av flera olika anledningar. Den kanske mest påtagliga är förstås värmeböljan som aldrig verkade ta slut. Tydligen var detta den varmaste sommaren sedan mätningarna började för 260 år sedan, och jag tror inte många kommer säga emot. Det har varit värmerekord efter värmerekord. Och medan vissa har njutit i värmen har det samtidigt varit skogsbränder, vattenbrist och allmänn katastrofkänsla på andra håll.

Men det är inte bara vädret som det varit värt att tala om i sommar. Det har ju förstås också varit ett flertal stora sporthändelser som gått av stapeln. Den första var väl fotbolls-VM som gick av stapeln redan i juni, tätt följt av Stockholm maraton samma månad.

EM i Berlin

I Berlin fick Sverige äntligen uppleva ett Friidrotts-EM värt att tala om. Årets upplaga av EM utspelades i Berlin, och även om de svenska framgångarna inte riktigt kan mätas med rekordåret 2006 då våra svenska idrottare tog hem 6 medaljer totalt.  En bedrift som hittills inte upprepats. I år blev det “bara” fyra medaljer (ett guld, två silver, och ett brons) vilket är ungefär vad den svenska truppen uppnått under senare år. Däremot var den spänning som levererades utöver det vanliga.

Rysare på 10 000 meter

Meraf Bahta har varit i centrum för misstanke om doping efter att hon lyckats missa tre olika dopingkontroller. Av den anledningen var det överraskande att hon ändå fick vara med i EM-truppen (ett beslut som kritiserades, bland annat av det finska landslaget). Under 10 000 meters loppet levererade hon dock en av de mest spännande upplopp jag sett. Inför de sista kilometrarna tappade hon först kontakten med hela täten och allt hopp om medalj tycktes vara helt ute. Men, alldeles på upploppet kroknade sedan den turkiska löparen och Bahta kunde knipa tredjeplatsen mot alla odds.

Bäst när det gäller – Silver i diskus

Nästa nagelbitare levererades av diskuskastaren Daniel Ståhl. Efter att både det första och det andra finalkastet diskats på grund av ett minimalt övertramp var kraven högst ställda på det sista försöket. Men när kraven var som högst visade Ståhl varför han tagits ut till truppen och fick till ett kast som tog honom till andra plats, och därmed ett EM-silver. Lite extra surt blev det förstås eftersom Ståhl till en början såg ut att vinna guld, innan Andrius Gudžius gjorde sitt sista kast som blev cirka 20 cm längre. Så nära!

Guld i stavhopp

Årets enda EM-guld vanns av 18-årige Armand Duplantis i stavhopp. Hoppet var på svindlande 6,05 meter och räckte gott och väl till en första plats. Att någon så ung överhuvudtaget vinner ett stavhopp är ovanligt, och än mer imponerande blir det när man betänker att det bara finns en enda person som någonsin hoppat högre vid en utomhustävling. Mycket talar för att Duplantis är en höjdhoppare vi kommer att se mer av i framtiden.

Förutom EM gick förstås mängder av idrottsevenemang av stapeln, både här i Sverige och utomlands. Så nog törs man påstå att sommaren 2018 är en sommar som kommer gå till historien av mer än en anledning…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *