Snart nytt år – några tankar gällande åren på Malta

malta liv

Det är inte många dagar kvar av detta år. Jag kommer att skriva en mer detaljerad sammanfattning av året närmare nyåret, men redan nu tänkte jag skriva några rader om läget just nu.

Det har varit ett väldigt bra år på de flesta punkter. Vi har flyttat in till vår drömlägenhet och min företagsverksamhet har växt så det knakar. Nyss har jag också öppnat verksamhet på nya områden för att bredda verksamheten och sprida risken en aning. Det är såklart oerhört mycket jobb med en heltidsanställning och två företag, men jag har också lärt mig att utlokalisera vissa delar av verksamheten för att spara tid och hinna njuta av livet här.

Till största delen består mina inkomster av passiva intäkter via affiliate-inkomster, men det behövs alltid mycket jobb för att underhålla verksamheten oavsett. Just nu ligger mina arbetsdagar oftast på runt 12-13 timmar per dag inne i veckorna och runt 5-9 timmar under veckosluten.

Målsättningen för nästa år är att gå ner till 6 timmar per dag och att ta helt ledigt under veckosluten. Med andra ord siktar jag på att snart till fullo njuta av tillvaron här på Malta. Visst hinner jag njuta även nu eftersom varje veckoslut känns som en minisemester tack vare vädret. Även de stora terrasserna i den nya lägenheten ger möjlighet att njuta mer av vädret.

Det känns oerhört bra gällande det mesta just nu. Som jag säkert nämnt tidigare krävs det tufft jobb om man vill skapa något och få frihet i livet. Få är villiga att jobba tidiga morgontimmar och sena kvällar vid sidan om sina ordinarie jobb för att skapa något eget. Det är enklare att klaga på alla som har det enklare än en själv, utan att inse att alla förändringar måste komma från en själv.

För min egen del var pandemin en lyckospark i arslet eftersom jag då helt och hållet kunde fokusera på att utveckla min verksamhet utan distraktioner. Annars skulle jag säkert ha lockats med i det vilda utelivet här på Malta. I mars 2020 satte jag mig ner och skrev ner mina målsättningar och strategier för min verksamhet. Såhär i efterhand kan jag konstatera att framgångarna kom till och med snabbare än jag tänkt mig.

Du är ansvarig för alla delar av ditt liv

Man är själv helt ansvarig för sitt eget liv och om inte viljan finns att ta ansvar för sina egna handlingar kommer man alltid att vara beroende av andra. Det gäller inte minst i arbetslivet.

Många kommer att säga att dina idéer är omöjliga att genomföra. Med hårt jobb kommer du dock alltid att hitta kreativa sätt att nå framgång. Det var inte många som trodde att jag skulle kunna leva på en blogg när jag startade den. Som tur har jag en familj som alltid tror på mig och det jag gör – i motgång och framgång. Det är kanske det viktigaste. Andras åsikter har jag aldrig brytt mig om.

Sök dig till rätt omgivning

Denna attityd vill också att andra skall ta till sig. Om du inte har en stöttande omgivning gäller det att byta ut den. Det har ingen skillnad om det är din partner, kompisar som du haft hela livet eller andra personer nära dig. För att nå din fulla potential gäller det att ta in personer i ditt liv som utgör ett stöd för dina drömmar.

Har ni inte samma drömmar, så kommer det ändå inte att hålla. Därför bör du så snabbt som möjligt inse att de personer du omger dig av även kommer att påverka hur du blir. Du har kapacitet att bli lycklig och full av förväntan inför framtida utmaningar, men du har också kapacitet att bli frustrerad och irriterad över din situation. Det gäller dock att du själv agerar. Ingen kommer att ta tag i dina målsättningar och drömmar om du inte själv gör det.

Malta gav mig ny energi

För mig ändrade allt när jag flyttade till Malta. Vi är alla unika som personer och Malta är inte nödvändigtvis är den rätta inspirationskällan för alla. För mig var det dock exakt den gnista jag behövde både för att bli energisk och samtidigt harmonisk. Just nu vaknar jag upp varje morgon full av förväntan vad den nya dagen kommer att föra med sig. Om du inte känner en iver över att få påbörja varje ny arbetsdag behöver också du fundera på om du har rätt yrke eller bor på rätt plats. Alla dagar är såklart inte likadana, inte heller för mig. Men på det stora hela bör det kännas roligt och utvecklande att jobba de flesta av veckans dagar.

Jag tror att fler borde ta chansen att söka ny omgivning för att hitta ny energi. I Sverige är man rätt duktiga på att pröva på livet utomlands tidigt i åren. I Finland och speciellt Österbotten är vi lite sämre på detta område. Det gäller att komma ihåg att den finska livsstilen och det finska vädret inte passar alla. Därför kan verkligen rekommendera att man prövar på att leva utomlands i varmare klimat en tid. Det värsta som kan hända är att man konstaterar att man saknar allt hemma och att man vill flytta hem igen – även då många erfarenheter rikare.

Jag hade också turen att genast komma in i ett företag som hjälpte mig förädla de kunskaper som jag saknade för att kunna ta följande steg i min företagsverksamhet. Under min tid har jag också utvecklats enormt som människa. Då man flyttar hit möter man människor från många nationaliteter och det är något som verkligen utvecklar en.

Detta var några av mina tankar denna söndagskväll. Ett mer utförligt inlägg med bilder kommer närmare nyåret.

Join the Conversation

1 Comments

  1. says: Jennie

    Spännande. Det går verkligen tjäna pengar på att blogga och det är ett riktigt jobb. Jag tjänar mer på det är mitt byråjobb 🙂

    Vill höra mer om detta 🙂

    Afiliate tycker jag kräver lång tid att få snurr på, men det är verkligen sköna pengar.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *