Skärpning i vårt hushåll

Jag kan inte påstå att jag någonsin varit speciellt sjövild då det gäller kosthållningen. Vanligtvis har jag hållit en rätt bra diet inne i veckorna med vanlig hushållskost till lunch inne i veckorna och frukt, grönsaker och protein i olika former till kvällen. Till veckosluten har det dock unnat mig en hel del av livets goda i form av skräpmat, godis och öl. Främst har det varit frågan om fredagar och lördagar som jag “syndat”, men de senaste månaderna har det hänt att min livsnjutarsida tagit överhanden även på söndagarna. Med tanke på att en vecka innehåller 7 dagar säger det sig självt att man inte har råd med alltför många sådana veckor ifall man har som mål att gå ner i vikt. Därför är det nu dags att skärpa till kosten och gå ner de kilon som behövs för att komma i matchvikt.

Las perlas de la huerta * Chícharos

Att jag varit skadad så pass länge har naturligtvis gjort sitt till för att det blivit som det blivit med kosten. Jag är lite av en allt-eller-inget person som sköter allt och lite till när kroppen fungerar som den skall. Ifjol gjorde jag beslutet att inte äta något som inte främjade min hälsa från april till slutet av juli. Det ledde till att jag nästan helt lämnade bort allt kött, onödiga kolhydrater som godis, bullar och öl. Det ledde till att jag levde nästan som en vegetarian i 4 månader med väldigt bra resultat. Jag gick ner snabbt i kroppsvikt under de månaderna och var ett tag nere på 66 kg strax innan Jakob Marathon. Jag har nog aldrig varit så bra i form som jag var just vid det tillfället.

Ok jag var kanske i ännu bättre form några veckor senare, men då blev jag som bekant skadad då jag förivrade mig i tron att jag var “odödlig”.

Nu börjar det vara dags att återgå till den stränga dieten oavsett om kroppen eller snarare mitt ben fungerar eller inte. När det kommer till smaken har jag ingen större skillnad om jag äter nyttig eller mindre nyttig mat. Jag har märkt att det mesta handlar om vana. Det saknas inte tillfällen att fuska med maten om man inte tänker efter. På jobbet har vi t.ex. flera gånger i veckan godis på kaffebordet efter att någon varit på semesterresa.

För det mesta blir det att man reflexmässigt tar allt som bjuds utan att ens bry sig i om det är gott eller inte. Detsamma gäller all typ av mindre hälsofrämjande mat som erbjuds på lunchrestauranger runt om i staden. Oftast blir det att man kör på gammal beprövad kött- och potatisrätter även om man med säkerhet vet att detta inte erbjuder annat än en mättnadskänsla i form av tomma kolhydrater. Ifall man riktigt tänkte på sin kropp skulle man alltid sträva till att ta det vegetariska alternativet som även gör något positivt för ens hälsa.

Följande saker strävar jag nu efter att lämna bort de närmaste månaderna (dessa principer följde jag även ifjol april-juli):

– Onödiga kolhydrater i form av godis, öl, läsk, potatis, pasta (i för stora mängder)

– kött (bortsett från kyckling)

– kaffe endast på morgonen

– Inga överstora portioner till lunch eller middag

– Ingen middag efter kl. 18.00 på kvällen, endast frukt och grönt efter denna tidpunkt och protein som t.ex. kvarg efter tungt pass eller styrketräning

Följande saker ökar jag intaget av:

– grönsaker och frukt

– superfoods även i annan mat än gröt (alla former av bär och frön med högt näringsinnehåll i förhållande till dess vikt)

– vatten, några liter extra varje dag i jobbet

– te som ersättning till kaffet under övriga tider på dygnet

– ät minst 5 ggr per dag, men mindre portioner. Ta alltid det vegetariska alternativet om ett sådant erbjuds till lunch.

Min sambo är även med i kampanjen och har lovat att endast äta godis från fredag till söndag. Ganska stor förbättring med tanke på att hon ätit godis nästan varje dag i flera års tid 🙂

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *