Sänk dina kostnader som student

sänk dina elpriser

Som student är det många som tar full CSN med både lån och bidrag. Dessa pengar kanske dock inte räcker så långt med tanke på att man kan ha en hyra till sin studentlägenhet att betala samt vill delta i studentfester och annat som kostar pengar. Det är inte alla studenter som kan fixa extrajobb. Som student vid Stockholms Universitet eller Chalmers i Göteborg kan det vara enklare att hitta något extra och få en större budget. Men bor du i Lund eller Uppsala så kanske din enda chans är att gå runt på det du får in av staten varje månad och söka extrajobb om sommaren.

Områden du kan spara pengar på som student

  1. Matlagning, gör matlådor varje vecka. För att få rutinen kan det vara bra att ha söndagar som den dagen du alltid lagar mat för hela veckan. Välj vegetariska alternativ för att undvik det dyra köttet, gärna några gånger i veckan. Linser och ärtor funkar bra som substitut för kött även om du tränar.
  2. Nytta studentrabatter, köp så lite som möjligt till originalpris.
  3. Låna studentlitteratur på biblioteket i så stor grad som de finns där. 
  4. Minska dina kostnader i hemmet. Se till att ha studentavtal på försäkringar. På el finns det inget elavtal som är inriktat för just studenter men se till att ha billigast el åtminstone. Byt elavtal och se till att ha ett elavtal för studenter.
  5. Koka ditt kaffe hemma. Så onödigt att betala för varje kopp när du kan brygga en hel termos för en billig summa. 

När det gäller just el så är det smart om du studerar i din Universitet eller Högskolas tillhandahållna lokaler eller varför inte hemma hos dina kompisar. Ha en liten kyl och frys som är ny och inte drar mycket el. Dammsug regelbundet och särskilt vid kyl och frys. Detta gör att du kan många månader gå under summan som elbolagen tar betalt för och att du kanske sparar in två månaders elförbrukning.

Elavtal som passar studenten

Bara det att du gör ett aktivt elval i din studentlägenhet gör att du kommer minska dina kostnader. Även om du troligtvis inte kommer bo så stort så kan du spara hundratals kronor på att ha ett bra elavtal. Detta bidrar definitivt till en begränsad ekonomi. Ett billigt elavtal tror vi lockar dig som student allra mest. Sen är dock inte steget prismässigt enormt till att välja ett extra bra miljöval. Bland unga och studenter ställs det mer krav i dessa frågor och genom att välja ett sådant miljövänligt elavtal så bidrar du till att elpriset går ner på just det här alternativet i det stora hela. 

Studentkampanj på el

Du kan se elbolagens kampanjer som din studentrabatt och se till att sätta en rutin på att byta elavtal en gång per år varje här för att använda rabatten. Genom att vara lite smart skapar du dig på det här sättet din egen studentkampanj på el. Att välja billig el gör att du redan nu får en rutin på hur dy bygger en effektiv privatekonomi. Genom att ta rätt beslut hela livet så ser du till att spara lite hela tiden och får mer pengar att lägga på intressen och sparande i aktier och fonder. Sätt igång tidigt med detta för att få en ränta-på-ränta effekt över längre perioder. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *