Så får du bättre sömn

bästa tyngdtäcke 2021

Sömnproblem är ett faktum för många och har du någonsin haft sömnproblem vet du hur mycket det kan påverka hela din livskvalitet. Sömnen är mycket vital för oss människor eftersom det är där den största återhämtningen sker. Att sova dåligt under perioder är helt normalt, men det finns faktiskt en del knep att ta till för att få bättre sömn. 

Sov i ett mörkt rum

När det är mörkt talar kroppens hormoner om för oss att nu är det dags att sova och därför är det viktigt att ditt sovrum är helt mörkt. Ha gärna mörkläggningsgardiner så att det blir mörkt året runt. Börja gärna släcka ner i hela hemmet ett tag innan du går och lägger dig, på så sätt förbereder du kroppen för att det snart är dags att sova. 

Använd tyngdtäcke

Tyngdtäcke är något som har blivit allt vanligare de senaste åren och har faktiskt bevisad effekt på sömnen. Ett tyngdtäcke hjälper kroppen att slappna av genom att lägga lite tryck på kroppen. Det här är anledningen genom att man genom alla tider har lindat små bebisar när de ska sova. Tyngdtäcken finns med olika tyngd och du ska utgå ifrån din kroppsvikt.

Testkungen.se har testat flera olika tyngdtäcken och hitta de bästa tyngdtäcket 2021. Hos Testkungen.se hittar du recensioner om de bästa produkterna på marknaden inom många olika kategorier.

Stäng av alla skärmar

Ja, det är tråkigt att höra och känns kanske omodernt men det är faktiskt både sant och viktigt. Stäng av alla skärmar cirka en timme innan du ska gå och sova. Även om din enhet har nightshift-läge som tar bort det blåa ljuset är det inte bra med den typen av stimulering för hjärnan så nära inpå sovdags. 

Ha en kvällsritual

Här kan du också ta inspiration från hur man brukar göra med bebisar och småbarn. Se till att ha en kvällsritual som går till på samma sätt varje dag. Då lär sig både din kropp och hjärna att det är dags att varva ner för att snart gå och sova. 

En kvällsritual kan bestå av att dricka en kopp te som passar bra innan sovdags, läsa lite i en bok eller kanske skriva dagbok. Det viktigaste är att den är lugn och att den ser likadan ut varje dag. Försök också att gå och lägga dig samma tid varje dag så att kroppen vänjer sig vid det. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *