Rejält personbästa av syrran igen

Det har blivit mer eller mindre en tradition med personbästan i varje lopp som syrran ställer upp i under detta år. Idag var det igen dags när hon krossade sitt gamla personbästa i halvmaraton från tidigare i år med nästan 4 (!) minuter. Rekordet från tidigare i år löd på 1:21:28 som hon sprang på Helsinki Half Marathon i början av juni. Nu blev det alltså en sluttid på 1:17:43.

I sig kanske det inte borde ha varit någon större överraskning med en rejäl putsning av rekordet med tanke på att hon mellan dessa två lopp även hunnit springa personbästa på maratonsträckan och 10 km. Det senaste rekordet på 10 km lyder numera på 36:31 som hon sprang för snart två veckor sedan.

Men att det skulle gå såhär snabbt i halvmaraton var en rejäl överraskning även för mig. Jag hade nog förväntat mig att hon skulle underskrida 1:20 med tanke på formen för tillfället, men att köra hela sträckan på 21,1 km i nästan samma fart som i loppet på 10 km och kapa rekordet med så många minuter är en helt annan sak.

Med andra ord har resultatutvecklingen varit helt fantastisk sedan Frankfurt Marathon ifjol och detta är ytterligare ett bevis på vad ett långsiktigt, hårt och envist arbete kan ge för resultat.

Nu återstår ännu ett maratonlopp i Valencia i november för syrrans del. Om ni vill följa träningen mot detta lopp gör ni det bäst genom att följa hennes Instagram-konto eftersom hon numera bor i Helsingfors.

Det finns en helt fantastisk möjlighet att följa de större loppen numera, där man får bilder och ibland även videosnuttar i realtid. Hon såg precis lika stark ut i detta lopp som under loppet i Jakobstad tidigare i år. Kraftfullt och vägvinnande steg.

De goda möjligheterna att följa med loppen gör ju det även lite mer nervöst. Även om man vet att formen är god, finns det ju alltid en stor risk att något kan gå fel. Speciellt under ett maratonlopp, men även under ett halvmaraton kan mycket hända på vägen.

Nu visade dessutom tidsuppföljningen lite andra uppgifter än vad den borde ha gjort i ett skede. Efter 15 km fick jag fram att hon tappat till en snittfart på 3:43 min./km, medan mellantiderna från diplomet nedan visar något helt annat. Detta gjorde mig nervös helt i onödan. 🙂

Bild från när hon kom i mål.

Här är “diplomet” med sluttiden och mellantiderna i loppet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *