PRP-behandling vid idrottsskador och håravfall

prp behandling vid idrott och håravfall
Bild: Marlon Lara via Unsplash.

Inom idrotten har man alltid varit väl framme då det gäller att utnyttja de senaste nyheterna inom den medicinska forskningen. Delvis handlar det om de enorma resurser som finns inom många idrottsgrenar, men också det faktum att en fungerande kropp är a och o för att kunna prestera.

En metod som man inte hört om så ofta om här hos oss är PRP-behandlingar. Detta trots att det redan 2016 rapporterades om att hemligheten bakom Rafael Nadals snabba återhämtning från en knäskada var just en PRP-behandling. Enligt samma artikel som hänvisar till Scientific American skulle de allra första behandlingarna med denna metod inom idrotten ha använts redan år 2008.

Sedermera har många idrottare använt sig av PRP (Platelet Rich Plasma) för behandling av sina skador, men hos oss hör man kanske inte så ofta talas om metoden.

PRP-behandling mot håravfall

I ett tidigare inlägg skrev jag om de metoder som finns för att motverka håravfall. Intressant nog har PRP på senare tid även börjat användas allt mer även i estetiska syften – som ett medel att förbättra hår och hud.

En prp hårbehandling är för personer som har problem med håravfall och för de patienter som redan har genomgått en hårtransplantation. Bland de aktörer som redan en tid gjort dessa behandlingar i Sverige återfinns Akacia medical, som nämndes redan i inlägget om hårtransplantationer.

Inom idrotten är man van att med viss skepsis se på allt som har med behandling av blod att göra. En prp-behandling är dock en naturlig metod, där blodet centrifugeras för att skilja ut plasma med blodplättar från resten av plasman och röda blodkroppar. Eftersom de koncentrerade blodplättarna innehåller 3-5 gånger fler trombocyter än i det naturliga blodet ger de ifrån sig tillväxthormoner när de injiceras i hårbottnen. Detta sätter i sin tur igång blodcirkulationen och celldelningen.

Med andra ord är det en helt naturlig behandling utan tillsatser och den ger heller inga biverkningar eftersom den består av kroppens egna celler.

PRP-behandling mot idrottsskador

Även om tunnhårighet är ett väldigt aktuellt ämne för mig personligen just nu, är det säkert många av er läsare som är mer intresserade av hur prp-behandlingar kan hjälpa vid löparrelaterade skador.

Här kan man säga att metoden är speciellt väl lämpad för att hjälpa och försnabba den naturliga läkningen av muskler, senor och leder. Knäbesvär, som nämndes ovan, är ett exempel på typiska problem som är speciellt väl lämpade att behandla med metoden.

Även för artros, muskelskador och inflammationer i muskelsenorna används ofta prp-behandling för att försnabba läkningen. Speciellt för behandling av artros används metoden väldigt flitigt runtom i världen.

Inom idrotten kallas metoden också ofta för ACP/PRP, där ACP står för Autologous Conditioned Plasma eller kroppseget behandlad plasma. Precis som vid behandling av håravfall har även denna behandlingsmetod visat sig vara väldigt lyckosam – speciellt vid behandling av ledproblem förorsakade av förslitningar. Inom både jobblivet och idrotten är tennisarmbåge eller musarm vanligt och där har man i flera studier kunnat konstatera lyckade resultat vid behandling av patienter med prp-metoden.

Det är intressant hur många tillämpningsområden vissa behandlingsmetoder har. Prp-behandling är obekant för många, men det är definitivt något att överväga oavsett om man behöver åtgärda sin tunnhårighet eller sina idrottsskador.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *