Orsaker att träna nr.1-undvik höstdeppigheten

Foto: Loren Kerns

Att jag gillar utmaningar torde väl vara rätt klart vid det här laget. Jag har redan tidigare här på bloggen skrivit rätt mycket om varför jag springer och vad jag får ut av det. Nu tar jag det ett steg längre och skall varje dag fram till nyår redogöra för en ny orsak per dag till varför det kan vara en bra idé att träna.

Idag kommer jag fram till orsak nummer 1 och det är för att undvika den höstdeppighet som ju är så vanlig vid denna tidpunkt på året. Igår och även idag för den delen har det varit ett riktigt deppigt väder. Igår var det så mörkt ute att jag hade lamporna på i lägenheten under hela dagen. Måndagarna brukar även i övrigt vara den segaste dagen under veckan för min del och det är sällan jag utför några stordåd då. Jag kände mig trött, kraftlös och allmänt deppig till och med under morgonen som ju annars brukar vara den bästa tiden på dygnet för mig. Egentligen var det först efter att jag tränat på eftermiddagen som jag blev mer positiv och orkade ta tag i saker.

Det kan inte nog poängteras hur viktig träningen är för mig för att hålla upp humöret under denna tidpunkt på året. Således är det inte endast på grund av maratonsatsningen som jag tränar, utan det välmående som man får efter ett genomfört träningspass är minst lika viktigt. Därför var jag inte speciellt förvånad när jag läste om de träningens positiva effekter på vår hjärna i senaste numret av Runner’s World.

Annars har jag varit på betydligt bättre humör än vad jag annars brukar vara denna tid på året. November brukar annars vara en månad som jag har problem med att hantera. Allt mörker brukar göra mig väldigt trött och ibland har det varit svårt att hitta motivationen till att göra annat än det absolut nödvändigaste. Nu har det dock underlättat att jag under min ledighet kunnat röra mig mer utomhus än vanligt under dygnets ljusa timmar. För det mesta räcker det med att kunna ta en promenad på morgonen med Toffe eller att i samband med lunchen ta en extra promenad. När jag jobbar under denna tid på året brukar det annars vara mörkt både när jag far till jobbet och när jag kommer hem och det kan vara svårt att alls få ta del av dygnets ljusa timmar.

Så till träningen hittills denna vecka. Igår blev det först 60 minuter spinning, följt av 30 minuter på crosstrainern och 30 minuter styrketräning. Allt detta i ett högt tempo. Idag blev det först ett 5 km löppass med Heidi och sedan 15 km med syrran. Med syrran körde vi först 11 km i runt 4:50-5:00 min./km och de sista 4 kilometerna ökade vi till 4:15-4:30 min./km. Det kändes verkligen bra att få känna på lite fart igen!

Foto: Loren Kerns

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *