Nytt kapitel i livet

livet på malta

Nu är det några veckor sedan min sajt Gentlemannaguiden övergick i ny ägo. Detta är den webbsida som varit mitt heltidsjobb sedan januari när jag valde att säga upp mig från mitt jobb. Så varför valde jag då att sälja min sajt?

Jag tror att alla kommer till ett stadie när vi behöver välja om vi expanderar eller börjar med något nytt. Jag ville ha friheten att jobba utan anställda och valde därför att sälja när jag fick ett bra bud på sajten.

Såklart är det lite vemodigt att sälja något man byggt upp i 12 års tid, men jag är mycket stolt över vad jag lyckades uppnå under denna tid. Om någon sagt åt mig att jag skulle ha dessa inkomster och lyckas sälja sajten för detta pris tidigare i livet hade jag aldrig trott dem – även om mina målsättningar alltid var högt ställda.

Bland mina främsta meriter var att jag lyckades nå högst inom de flesta sökord inom herrmode i Sverige. En position jag höll kvar ända från att jag tog den för drygt 2 år sedan tills jag sålde sajten. Det om inte annat visar på tankens kraft. Om man har en brinnande vilja och klara målsättningar är allt möjligt!

Jag var beredd att göra precis allt för att få den livsstil jag har idag och när jag ser tillbaka på de senaste åren är jag mycket stolt över vad jag åstadkommit.

Malta ändrade allt

Jag har upprepade gånger nämnt det, men att flytta till Malta var det bästa beslutet jag någonsin gjort i mitt liv. Det faktum att jag trivdes från dag ett har säkert sin betydelse och har säkert bidragit till att jag gjort väl avvägda beslut. När man är lycklig är det lättare att tänka klart.

Såklart har jag ibland tänkt tanken varför jag inte kom på tidigare att flytta utomlands. Men det har varit rätt lätt att vifta bort den tanken. Mitt motto är att aldrig ångra något av det jag gjort tidigare i livet. Allt det jag gjort tidigare i livet har lett fram till den situation jag är i idag. Skulle jag ha kunnat flytta till Malta tidigare?

Absolut, men då skulle jag heller aldrig ha träffat de människor som nu finns i mitt liv. Jag skulle heller aldrig ha kunnat skapa det liv jag nu har så snabbt. Kanske jag skulle ha valt helt andra vägar. Det är omöjligt att veta. Det viktigaste är att jag är lycklig nu.

Allt har gått snabbt

De senaste åren har allt verkligen spelat mig i händerna. För det första tog jag det kloka beslutet att inte alls bry mig i vilken lön det jobb jag tog hade för lön när jag anlände till Malta. Jag var endast intresserad av att lära mig så mycket som möjligt om SEO och Affiliate-marknadsföring för att kunna dra nytta av dessa kunskaper på min egen sajt. Eftersom jag inte hade några förkunskaper inom området annat än som duktig skribent, hade jag heller inga höga krav på position.

Ytterligare en positiv sak med att ha en lägre position är att du inte har så höga krav på dig, vilket ger dig massor av tid att utveckla något eget vid sidan om. Jag tror att många går miste om utmärkta möjligheter genom att fokusera alltför mycket på status och position. Om vi istället kunde tänka mer långsiktigt och fokusera på vad vi vill skapa själva skulle det finnas bättre möjligheter för oss att skapa det liv vi vill ha.

Jag hade trots allt en rätt hög position medan jag ännu jobbade i Finland och jag tror att många i denna situation inte frivilligt skulle gå ner till hälften av sin tidigare lön bara för att lära sig nya saker. Det handlar inte endast om lön, utan även om status. För många skulle det säkert också kännas motvilligt att gå från en högt uppsatt position till att vara långt ner i hierarkin hos ett företag. Speciellt som 40-plussare.

Men jag hade en klar agenda med min anställning och såhär i efterhand visade det sig vara bland det bästa jag gjort i livet. Det skall också tilläggas att jag hade turen på min sida i och med att pandemin slog till endast 5 månader efter att jag anställdes. Det gjorde att vårt jobb blev helt på distans och att jag kunde ägna mer tid åt min egen företagsverksamhet, utan att behöva lägga någon tid på transport till en fysisk arbetsplats.

Det gjorde att jag snabbt kunde bygga upp min sajt och min företagsverksamhet, utan alla störningsmoment som säkert annars skulle ha dykt upp. Kan du tänka dig en sommar full av fester på Malta med nya människor och arbetskamrater? Garanterat en upplevelse, men det skulle säkert ha fördröjt mitt jobb att bygga upp min företagsverksamhet med minst ett par år.

Nu lyckades jag istället fyrdubbla omsättningen på endast ett par år och när inkomsterna från min “bisyssla” var drygt fyra gånger min lön från mitt heltidsarbete sade jag upp mig.

Nästan ett år som heltidsföretagare på Malta

Ifjol på sommaren startade jag upp ett företag här på Malta och sedan årsskiftet har jag jobbat på heltid med detta. Under denna tid har jag i huvudsak vidareutvecklat Gentlemannaguiden och jag lyckades även nå betydligt högre inkomster under detta år.

Det har varit ett bra liv att kunna ta det lugnare och endast ägna sig åt sitt intresse. Jag har i stort sett jobbat runt 6 timmar per dag hela året, frånsett sommaren då det blev lite mindre. Troligen skulle inkomsterna ha legat ungefär på det samma med ännu mindre arbetsinsats eftersom största delen bestått av affiliate-inkomster på artiklar jag placerat ut under årens lopp.

Men det går alltid att göra mer och det är kanske också delvis orsaken till att jag valde att sälja sajten. Det kändes som att jag gjort mitt och att det var dags att ta ut lön för mödan för det hårda jobb jag lade ner under drygt två års tid. Medan jag jobbade heltid hos ett annat företag blev det nämligen ofta arbetsdagar som var totalt 13-15 timmar/dag inklusive jobbet på min egen sajt.

Vad näst?

Det är två vanliga frågor jag får när jag berättat att jag sålt sajten. Den första är vad jag skall göra nu och vad jag skall köpa för pengarna? Gällande den första frågan så har jag redan många idéer som bara väntar på att bli förverkligade. De första veckorna efter försäljningen har det handlat om att ta det lugnt och studera SEO-knep och annat jag bara längtat att lära mig mer om.

Så småningom blir det dock dags att skapa något nytt och jag har redan lagt upp detaljerade planer för detta. Angående den andra frågan så är mitt svar – absolut ingenting! För mig är den ultimata lyxen den frihet som pengar ger. Jag behöver ingen bil, lyxklocka eller någon annan pryl för att bli lycklig. Det enda jag bryr mig om är att ha möjligheten att ställa vardagen som jag vill enligt mina egna villkor.

Därför försöker jag också investera klokt så att jag aldrig mer i mitt liv skall behöva återvända till en arbetsgivare. Livet här är också alldeles tillräckligt dyrt som det är, så det är inga problem att få pengarna att gå åt utan att spendera på saker man inte behöver.

Underbar plats att befinna sig på

Som jag även nämnt många gånger här på bloggen är Malta den perfekta platsen för mig att befinna mig på. Detta år har vädret också varit helt perfekt, där speciellt oktober varit riktigt behaglig. Ifjol var det den mest regniga oktober-månad som registrerats på 70 år i Malta, men i år var vi tillbaka till normalläge.

Det innebär i princip regnfritt och varmt väder från mars till oktober, med några enstaka regnskurar. Men vädret är bara en av orsakerna till att jag älskar Malta så mycket. Även de korta avstånden och alla nationaliteter som finns på lite yta är några andra av de fördelar som finns med landet.

Vi har haft otaliga fester och sammankomster under året. Under en av de fester vi arrangerade i vår lägenhet under sommaren var det 15 olika nationaliteter på 25 besökare – något som säger en del om hur mycket olika typer av människor man kommer i kontakt med här. Jag hade aldrig trott att jag skulle få uppleva detta medan jag ännu levde i Finland. Därför är jag också oerhört tacksam över hur livet utvecklat sig.

Under kommande veckor skall jag ta fram lite bilder och annat från vad vi gjort denna sommar och höst. Nu finns det ju betydligt mer tid för att ägna sig åt bloggande på denna sajt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *