Nytt år, nya möjligheter

Denna vecka har det alltså varit återhämtning på schemat, med en dag vila, alternativ träning och endast 63 km löpning. Istället fokuserar jag i detta inlägg på andra saker än träning. Något som jag hoppas få in mer av i bloggen under år 2018.

Jag gillar verkligen nyåret och de veckor som följer på detta. Om oktober och november i allmänhet brukar vara de dystraste bland månader, så lättar humöret i regel efter nyåret. Kanske är det det faktum att ljusare tider är på väg – kanske är det något helt annat. För det mesta får jag i alla fall en stor lust att lägga in olika målsättningar för livet veckorna efter nyåret.

Man kanske inte kan kalla det nyårslöften i traditionell mening. Istället handlar det mer om att göra bokslut på året som varit och se tillbaka på vad man lärt sig under gångna året, samt göra upp nya målsättningar och strategier utifrån dessa lärdomar.

Bilden ovan är från nyårsfirandet hos några vänner. Under detta tillfälle fick vi i uppdrag att nämna det bästa som hänt oss under år 2017.

För min del var 2017 ett av de lugnaste åren på länge eftersom vi endast hade en resa till Köpenhamn på schemat under året. Även i övrigt var året rätt lugnt, utan desto mer spektakulära händelser. Ofta är det ju resorna tillsammans med nära och kära som man minns allra bäst, men nu var det alltså rätt lugnt på den fronten.

Istället nämnde jag att det bästa som hänt mig under året var att jag lärde mig sova. Det kan tyckas vara ett rätt udda svar på frågan, men för allmäntillståndet har detta betytt otroligt mycket för min del.

Jag har varit en person som ofta gjort upp alltför mycket planer på olika saker som måste åtgärdas under en vecka. Oftast är det sömnen som jag prutat på när det blivit svårt att hinna med alla mina göromål. Det har många gånger lett till att humöret och även effektiviteten lidit som en konsekvens av för lite sömn. Då jag även är en morgonmänniska har jag alltför ofta tvingat mig att vakna riktigt tidigt även om det ibland gjort att jag endast sovit 5-6 timmar.

Mot slutet av året gjorde jag en förändring i mitt liv, där jag började prioritera sömnen. Jag slutade använda mig av väckarklocka och såg till att få minst 8 timmar sömn varje natt.

Man har ju alltid hört att människan behöver minst 8 timmar för att fungera normalt. Det är dock lite svårt att förstå innebörden av detta innan man ändrat om sitt liv helt och hållet och fått rutinerna i skick. Det räcker alltså inte med endast några nätter i veckan då man sover ut. För att förstå vikten av att sova tillräckligt behöver man göra det en längre tid för att fullt ut förstå vad det gör för kroppen och “knoppen”.

Som jag nämnde tidigare märkte jag effekterna framförallt under den mörkaste tiden av året, nämligen oktober-november. Tidigare har jag i allmänhet genomlidit dessa månader med en viss deppighet som påverkat det mesta – både träning och jobb. Förra året var faktiskt ett av de bästa någonsin. Jag hade bra med energi i det mesta som jag gjorde under dagarna och humöret var också i regel på topp. Det är klart att det kom dagar när man kände att man kunde ha sovit dygnet runt. Men det var ändå rätt sällsynt om jag jämför med hur det varit tidigare.

När man mår bra och är det också enklare att hitta motivationen till allt annat i vardagen. Till välmåendet hör också kosthållningen och denna har jag haft väldigt bra koll på under de senaste månaderna.

Det är lätt att prata om hur viktigt det är med balans i livet. Men ibland kan det vara svårt att sätta fingret på vad det är som behöver ändras för att få den rätta balansen. Sömn kan vara en sak, kosthållning en annan. Det viktigaste tror jag ändå är att man behöver komma till insikt om att det inte finns något viktigare i livet än hälsan och välmåendet.

Istället för att ställa orimliga krav på sig själv att hinna med allt möjligt under en dag kan det vara bra att ställa sig frågan om det faktiskt är så bråttom med allt här i livet. Ofta är det nämligen vi själva som skapar vår vardag utifrån antaganden om hur allt borde vara. Om vi istället mer kritiskt skulle granska våra vardagliga rutiner så kanske vi skulle se att det finns möjligheter till en mer flexibel och stressfri tillvaro.

Ännu i detta skede går jag inte desto mer in på mina målsättningar för året, men en sak är i alla fall säker. Jag kommer att fortsätta att satsa på sömnen, kosten och det allmänna välmåendet under år 2018. Jag är säker på att detta gör 2018 till ett fantastiskt år!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *