Nytt år med nya möjligheter

I morse drog jag den första träningen på det nya året, vilket var en länk på 11 km. I måndags var jag innan jobbet ut på en 12,5 kilometers runda vilket gjorde att jag nådde upp till 4000 km löpning under år 2012.

Nu har detta års träning alltså inletts på allvar. Som tur har jag semester denna vecka vilket behövs då nyårsfirandet tog riktigt hårt på kroppen. Gårdagen gick mest åt till återhämtning och jag känner av firandet ännu idag. Jag tog därför en sovmorgon idag och for iväg på min förmiddagsträning först lite innan kl. 11 idag.

Annars måste jag säga att det känns helt underbart med ett nytt år. Jag har en hel mängd med nyårslöften som jag väntar på att få ta tag i. Den största utmaningen blir kanske nyårslöftena gällande sömn och mat.

Framförallt ser jag fram emot att få inleda min strikta diet igen. Eftersom jag av erfarenhet vet hur positiv inverkan denna diet har på mitt allmäntillstånd har jag svårt att förstå varför jag under vissa delar av året tvingar mig att äta skräpmat bara för variationens skull. Från idag och 2 1/2 månader framåt äter jag alltså inga tomma kolhydrater i form av godis, öl, skräpmat eller dylikt. Eftersom jag tränar mycket behöver jag en hel del kolhydrater och protein, men dessa får man nog i tillräcklig utsträckning om man endast ser till att äta tillräckligt ofta.

För mig är inte det största problemet att hitta motivation eller regelbundenhet i träningen. Har alltid varit rätt disciplinerad som person. Det är under min så kallade fritid vid sidan av träningen och jobbet där jag måste bli mer noggrann ifall jag vill optimera mina möjligheter att utvecklas. Inte så att det skall bli alltför extremt, utan mer så att jag försöker få in goda vanor i det mesta av det jag håller på med. Jag har märkt att det inte tar mer tid eller tankekraft att vara noggrann, istället blir allt så mycket effektivare och man mår bättre på köpet.

Ordentligt djupstretching varje kväll och minst 7 timmar sömn varje natt skall bli en del av min vardag i och med det nya året. Jag måste också minnas att dricka mycket mer vatten både i jobbet och hemma. Just nu är det alltför mycket slarv på dessa områden, men med lite fokus skall det inte bli några som helst problem att klara dessa målsättningar.

För många känns nyårslöften som något onödigt eftersom man ändå aldrig följer dem. Jag tycker tvärtom att det nya året är ett helt perfekt tillfälle för bokslut där man utvärderar vad som varit bra och vad som varit mindre bra under det år som varit. Utifrån detta kan man sedan utarbeta en handlingsplan med målsättningar och strategier. Om man väljer att kalla det nyårslöften eller något annat är egentligen sak samma, jag är i alla fall av åsikten att det är helt meningslöst att hålla på med något om man inte har klara målsättningar för vad man vill uppnå inom olika delområden i livet och klara strategier för hur man skall nå dit.

Överraskningar sker alltid, men har man målsättningar och handlingsplaner ökar sannolikheten avsevärt att uppnå det som man vill uppnå. Att säga att det är onödigt att avge nyårslöften eftersom man ändå inte kan hålla dem är enligt mig att underskatta sin egen förmåga.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *