Några intryck från The Watch Show Finland

the watch show finland

Jag börjar med att beta av mina upplevelser under den resa som jag var på förra veckan. Eftersom det var så många olika evenemang kör jag det i flera olika delar och börjar från Helsingfors för att sedan redogöra för Stockholmsresan.

Jag begav mig av till Helsingfors på fredagen 17.5, främst med tanke på klockmässan The Watch Show Finland som ägde rum på lördagen. Klockintresset är något som verkligen tagit fart under de senaste åren. Jag började intressera mig för exklusiva samlarur för snart 10 år sedan, strax efter finanskrisen. Då minns jag att diskussionen gick het om huruvida den schweiziska urindustrin hade någon framtid – dels på grund av alla tekniska framsteg gällande telefonen och alla “smarta klockor” som kom ut på marknaden. Men kanske främst eftersom flera av de traditionella lyxmärkena faktiskt hade det rätt kämpigt under flera år efter finanskrisen.

Därför är det glädjande för många klockfantaster att farhågorna inte har besannats. Istället är klockintresset kanske större än någonsin runtom i världen just nu. Framförallt ser vi en helt ny målgrupp av samlare växa fram bland yngre män och kvinnor.

För många kan det verka osannolikt vad vissa av de mer exklusiva modellerna kostar. För att få en uppfattning om prislappen kan man t.ex. besöka Mr Porters avdelning Luxury Watches och kolla runt bland utbudet. Mr Porter är även i övrigt en av de mest exklusiva sajter som erbjuder herrmode på nätet.

Det är klart att det ingår en viss “märkes-premie” i priset hos många av modellerna. Man betalar med andra ord för statusen att använda sig av vissa modeller. Men att prislappen är helt en annan på de mekaniska premiumuren beror även på hantverket och materialet. Här är det inte frågan om några masstillverkare Kina-ur i quartsformat, utan här handtillverkas många modeller i fabriker runtom i Europa.

Här går jag genom bilder igenom några av intrycken från årets upplaga av The Watch Show Finland, som i år hade många intressanta utställare på plats.

Jag börjar från Baume & Mercier, som är ett högaktuellt märke speciellt för Vasaborna just nu eftersom butiken Salkari nu tagit in det anrika märket till utbudet. Bilden överst är av representanter från Baume & Mercier.

Jag har redan tidigare redogjort från mitt besök hos Breitling i Täby på Gentlemannaguiden. Under mässan fanns även representanter från märket på plats för att förevisa delarna hos ett Breitling-ur.

Delar från ett Breitlingur.

Då det gäller Breitling är kronografen Navitimer 1 en av mina absoluta favoriter. En annan klassiker som jag inte skulle ha något emot att äga är Patek Phillipes Nautilus. En modell som är väldigt eftertraktad både som nytillverkad och på auktioner runtom i världen.

Hublot är ett lyxmärke som satsat mycket hårt på marknadsföring de senaste åren med många sportprofiler bland användarna.

hublot lyxklockor

Det är något alldeles speciellt att få testa dessa klockor i verkligheten. Man kanske inte i första taget satsar 20.000-100.000 € på en klocka i dagens läge, men det ger en i alla fall en helt annan förståelse för hantverket bakom lyxklockorna.

omega seamaster professional ny 2019

En av de absolut lättaste och bekvämaste klockorna jag testat är Omegas nyaste Seamaster Professional i keramik och titan.

pilotur bell & ross

Bell & Ross har flera intressanta och annorlunda modeller bland pilot- och dykarur. Detta märke satsar nu också väldigt hårt på den finska marknaden, vilket framgick med all tydlighet på mässan.

Ett av mina favoritmärken i alla kategorier är Officine Panerai. Även om denna nyhet i titanium har sin charm, gillar jag kanske ännu mer de blankpolerade modellerna i rostfritt stål från Luminor-serien. Jag gillar nämligen tyngden hos en riktig kvalitetsklocka och det finns minsann hos dyrgriparna från Officine Panerai.

Baksidan av boetten.

I år firar Tag Heuer 50 år av sin ikoniska modell Monaco, som syns längst till höger. Den ursprungliga modellen av Monaco syntes bland annat på Steve McQueen i filmen Le Mans från 1970. Ofta är det genom filmens värld som flera av världens mest eftertraktade klockor blivit klassiker.

Oris är kanske inte känt som något av de mest exklusiva märkena i världen, men ett gammalt och anrikt märke är det. Här syns en läcker modell i brons till vänster.

Det var på alla sätt och vis en riktigt lyckad mässa, där jag fick många nya lärdomar gällande klockhantverket av de kunniga personerna på plats. Trots mitt intresse har jag uppenbarligen mycket att lära mig i ämnet ännu.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *