Malta är mitt val

bo på malta

Efter mycket funderingar fram och tillbaka har jag äntligen kommit fram till ett beslut gällande min följande boendeort. Valet föll sist och slutligen på Malta bland flera goda alternativ.

De andra orter som jag främst funderat på har varit Gran Canaria, Lissabon, Porto, Madeira och Alicante. Malta kom egentligen rätt sent in i bilden även om jag rätt länge haft ett intresse för landet.

De flesta av de nämnda platserna har rätt låga boendekostnader. Framförallt i Portugal med Lissabon och Porto i spetsen kan man hitta riktigt förmånliga boenden. Lustigt nog är det Malta som är dyrast av alla nämnda platser om man vill bo någotsånär centralt.

Malta blev jag nyfiken på delvis eftersom jag haft en del att göra med företag där via det jobb som jag nu har. Efter Sverige är det faktiskt det land som jag oftast har mailkontakt till.

Jag kände ju till sedan tidigare att det är något av ett skatteparadis och därför finns här många finans- och spelbolag stationerade från Sverige och Finland. Även inom andra branscher har det blivit allt vanligare att ha sitt företag registrerat på Malta. Efter lite efterforskning visade det sig att landet även i övrigt var riktigt intressant och något som jag blev nyfiken på att veta mer om.

Bland annat visade det sig att Malta var ett av de länder i Europa med flest soltimmar per år. Inte nog med det. Här finns även bra sjukvård, låga levnadskostnader och en väldigt fin omgivning. Man pratar också engelska, vilket kan vara en fördel om man inte vill bli helt isolerad som egenföretagare i ett nytt land.

Den låga skatten är inget som jag tänker på i detta skede eftersom man då borde ha sitt företag registrerad på Malta för att komma i åtnjutande av detta. Det får bli en senare fråga om det skulle visa sig att man trivs så bra att man blir mer långvarig i landet. Det finns ju också många andra länder att upptäcka. Klart är i alla fall att det behövs ett tillstånd om man vill bo på Malta längre än 3 månader, så dessa regler gäller det naturligtvis att bekanta sig med ännu.

Men generellt sett är det med en rätt avslappnad inställning jag tar mig an äventyret. Jag har ju inga barn eller någon partner att beakta, så därför tar jag det som det kommer. Jag har inte ens bokat något boende ännu, utan endast gjort en “snabbscanning” av utbudet.

Jag planerar att boka boende för en vecka via Airbnb och sedan diskutera mer långvarigt boende med bostadsförmedlare på plats. Så pass gammalmodig är jag att jag inte tänker reservera eller betala något endast via bilder på nätet. Jag vill få en känsla för området och lägenheten och framförallt vill jag få förtroende för förmedlaren och/eller den som hyr ut innan jag betalar något.

Det verkar närmast omöjligt att hitta mer långvarigt boende till vettiga priser på Airbnb, men via bostadsförmedlare fanns det faktiskt helt bra utbud. Genom diskussion med dessa kan man också få en del matnyttig information gällande vad som kan vara ett bra alternativ för just mina behov.

Detta är mina tankegångar just nu. Som sagt, detta är ju inget livsavgörande beslut. Detta är säkert bara en av många orter jag kommer att bo på i framtiden och därför tar jag heller ingen stress över beslutet. Skulle jag ha tänkt mer på löpningen skulle ställen som Alicante definitivt varit att föredra, men i dagens läge tänker jag lite annorlunda.

Eftersom jag även via jobbet känner till en del svenskar som bor på Malta finns också möjligheten att jag kommer in i någon form av gemenskap. Det kan också vara viktigt när man bosätter sig på en ny ort.

Men jag brukar för det mesta inte ha några problem att finna mig på nya orter – inte ens fast det skulle innebära att jag lämnas helt till min ensamhet. Jag minns att jag redan som fotbollsspelare ibland gav mig ut ensam på äventyr då de andra hade gemensamma aktiviteter. Redan då var det viktigt för mig med nya upplevelser och jag hade inget emot att göra dessa utflykter helt ensam. Dessa typer ser jag ändå hela resten av året tänkte jag. 🙂

Nåja, man får se hur det blir. Spännande känns det naturligtvis, men som alltid när det handlar om denna typ av äventyr finns det mycket att fixa innan allt är klart. Men i dagens läge känns det i alla fall skönt att ha kommit fram till ett beslut.

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Daniel Edenholm

  Planerar för en löparhelg på Malta 22-25 mars med tre kompisar. Googlade och fann din blogg. Har du några tips på vackra löprundor. Även om alla i sällskapet sprungit Marathon är vi mer nöjda med sträckor kring 12-15 km.

  1. says: Benny

   Hej! Hoppas ni kommer er fram till Malta trots oron med coronaviruset! Att hitta löpstigar på Malta är inte det enklaste, men jag tycker att det är väldigt fint att springa utefter havet vid Sliema och St. Julians. Egentligen kan man springa ända från Valletta till St.Julians utefter havet, vilket blir ungefär 10 km enkelväg.

   Jag gillar också att springa runt på de smala gatorna i Valletta, men där är rätt backigt och svårsprunget. Det finns också en riktigt fin cykelväg att springa längs om man tar till höger vid Pembroke. Då kan man springa ända upp till St. Paul’s Bay. Det blir dock drygt 30 km tur-retur.

   Man får förbereda sig att springa främst på betong när man springer på Malta. Bortsett från det lite bredare promenadstråket som går från Valletta och ända fram till St. Julians är det svårt att hitta breda trottoarer som man kan springa på och det kan ofta vara opraktiskt om man är flera ute och springer samtidigt. Men ni har tur som kommer i mars då det inte är högsäsong här. Under högsäsong kan det ofta vara rätt trångt om utrymme att springa här.

   Hoppas ni hittar fina löprundor här! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *