Lördagens tävling

Det blev en lite sen “racerapport” här på bloggen denna gång. Vanligtvis brukar jag vara rätt snabb att rapportera från tävlingar, men nu blev det lite annorlunda. När jag springer ett helt maraton brukar jag gå på högvarv ett helt dygn efteråt och kan sällan sova mer än några timmar på natten efter ett lopp, vilket gör att det finns gott med tid att bland annat skriva av sig lite. Efter Rotterdam Marathon satt jag som bekant och skrev min racerapport mellan halv tre och fyra på morgonen. 🙂 Annat är det då det handlar om ett halvmaraton som på lördag. Då har jag inga problem med sömnen efteråt. Faktum är att jag känner mig betydligt tröttare efter ett halvmaraton än efter ett maratonlopp. Även i övrigt har jag varit enormt trött efter helgens resa, både på jobbet och hemma.

De som följde min framfart på den utmärkta resultatservicen på nätet vet redan hur det gick i lördags. Som jag skrev i mitt senaste inlägg inför loppet hade jag siktat på en tid under 1:20, men samtidigt uttryckte jag vissa farhågor att jag inte hunnit nöta in den rätta farten under en tillräckligt lång tid innan loppet för att detta skulle lyckas.

Man kan säga att dessa farhågor besannades. Jag löpte visserligen in på ett nytt personbästa på 1:21:41, men jag är definitivt inte nöjd med resultatet. Det kändes rätt tidigt att jag inte riktigt var redo för ett helt halvmaraton i den fart som krävdes.

Jag började dock rätt bra och sprang de första 10 kilometerna på 37:40 och hade i det läget bra med marginal för att underskrida 1:20. Om man närmare analyserar mina mellantider nedan ser man dock att jag redan i det läget hade börjat tappa lite fart. Om detta beror på min onödigt hårda öppningsfart med en snittfart på 3:39 min./km och ungefär 18:10 på första 5 km eller något annat låter jag vara osagt. Kanske skulle det ha lönat sig att köra i ett lugnare tempo från början.

paavo nurmi marathon resultat

Jag kände mig ändå såpass trög i både benen och kroppen att jag inte alls är säker på att det skulle ha hjälpt just denna dag. Förberedelserna var helt enkelt för bristfälliga med tanke på de farter som krävs i halvmaraton.

Det är lätt att vara efterklok, men i efterhand kan man konstatera att jag borde ha satsat helt och hållet på att nöta in de farter som behövs i halvmaraton i god tid inför loppet. Speciellt eftersom det nu inte kommer att bli någon start i Jakob Marathon i slutet av juli. Nu blev det maratonspecifik träning hela vägen tills formtoppningen. Den enda fartträningen inför halvmaraton gjordes i form av en intervallstege 1 1/2 vecka innan loppet samt några backpass i hårdare farter. Det blev helt enkelt för lite tillvänjning i farter runt 3:40 min./km.

Nu fick jag helt enkelt fokusera på att springa i maratonfart resten av loppet. Under loppet tänkte jag faktiskt i de banorna-att det ändå är bra träning inför det kommande maratonloppet om drygt en månad. Men efter att jag kommit i mål tog det inte länge innan jag gjorde beslutet att inte delta i Jakob Marathon detta år.

Även om jag säkert skulle kunna göra ett hyfsat lopp i Jakobstad känns det ändå vettigare att satsa alla krafter på att komma i form till höstens lopp så att jag på allvar kan göra ett försök att komma under 2:45 på maratonsträckan. Till skillnad från hur det var ifjol är jag skadefri just nu, vilket gör att jag har goda förutsättningar att i lugn och ro bygga upp en bra fartuthållighet till höstens tävlingar i halvmaraton och framförallt maraton. Dessutom finns det betydligt bättre förutsättningar att göra bra tider i höstens lite svalare väder än under sommaren.

Nu kan jag också fokusera på att njuta av sommarens semester i fulla drag, vilket inte heller det skall underskattas. 🙂

PicsArt_1435776762343

Trött och mest nöjd att ha över loppet. På denna sträcka känner jag att jag fortsättningsvis ligger långt ifrån min kapacitet resultatmässigt. Fokuset har alltför mycket legat på maratonsträckan i träningen. Då det skall springas i farter på 3:40 min./km över en så lång sträcka som 21 km räcker det inte att endast nöta på i maratonfart på 3:50 min./km. Men under kommande uppbyggnadsperiod har jag faktiskt planerat att lägga in mer fart i träningen också. Detta inte endast med tanke på halvmaraton, utan även för att få in mer variation i träningen. Att ha följa samma träningsupplägg över flera block av uppbyggnadsträning har sällan visat sig speciellt lyckat.

Det lär även bli lite alternativ träning den närmaste tiden. Varför inte införskaffa träningsverktygen nedan för detta ändamål? 🙂 (Det tar ungefär 30 sekunder innan videon kör igång)

Join the Conversation

4 Comments

  1. Starkt jobbat trots allt Benny! Det är riktigt kul att följa dig på din blogg. Känner igen mig i segheten efter marathonet 12 april, då du sprang Rotterdam o jag Paris. Jag har inte kommit upp i fart förrän nu. Så det är starkt av dig att klämma in en halvmara på en helt ok tid. Ser fram emot att läsa om nästa utmaning. Fortsatt lycka till m träningen!

    1. says: Benny

      Tack så mycket! Jo, det har varit väldigt segt efter Rotterdam Marathon. Men nu känner jag, precis som du, att farten börjat komma tillbaka. Egentligen började jag känna det redan några veckor innan halvmaratonloppet, men jag hann inte riktigt få in tillräckligt med fartträning för att jag skulle lyckas som önskat i loppet. Lycka till du också med din nästa utmaning och lycka till med träningen! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *