Löpning – Mer än bara personlig träning

Att ge sig ut i löparspåret är för många ett sätt att utmana sig själv. När man väl blivit biten är det svårt att inte ge sig ut i spåret så ofta man kan, och kicken man får när träningen börjar ge resultat och man märker att man kan springa längre och fortare än vad man trodde man någonsin skulle klara är svårslagen.

För många kommer också ett intresse för löpning som sport också som ett brev på posten. Det är svårt att inte börja jämföra sig med sportens bästa och även om man inte själv har möjligheten, förmågan eller viljan att göra en elitsatsning är det ändå fascinerande att följa de löpare som inte bara gjort löpningen till en livsstil utan även en karriär.

Inspiration från de stora

Det finns gott ominspirationskällor i löpningens värld oavsett om det är pionjärer som vår egen Gunder Hägg, Haile Gebrselassieeller nutida löparfenomen som världens just nu bäste maratonlöpare Eliud Kipchoge.

GunderHägg och Arne Andersson i Göteborg 1942. bild från Pressens Bild/Scanpix (PublicDomain)

Att förundras över deras resultat är gott och väl och givetvis kommer man själv aldrig nå samma höjder. Men lärdomen man kan dra av dem som passionerad amatör ligger snarare i den mindset och den envishet de alla har haft. Det är något som går igen hos alla stora löpare och är något du lätt kan ta med och låta dig inspireras av när du själv försöker uppnå dina något blygsammare mål i löparspåret.

Lägg till detta att många löpare speciellt de somkommit från fattigare länder också ofta har väldigt fascinerande och gripandelivsöden. Det gör att det är riktigt intressant att lära sig om sportens storaäven bortom det rent sportsliga.

Att betta på löpning

Lelisa Desisa vinner Boston Maraton 2015 – Bild via Facebook

Ett sätt att ta detta intresse vidare och skänka lite spänning vid de stora tävlingarna kan vara att betta på löpning. Av någon anledning är det betydligt mer populärt att satsa pengar på hästar som springer runt en bana än att använda sin expertis för att försöka tippa vinnarna i de stora maratonloppen eller de mest prestigefyllda distanserna i friidrotts-VM eller OS.

Själv håller jag dock alltid ögonen öppna efter spel med bra värde på sidor som Betfair betting. Att hitta bra spelvärda odds inom löpning kan vara en utmaning då det inte finns lika mycket skrivet på området som det finns för den som spelar på hästar eller fotboll. Men vad som finns att hämta som många inte utnyttjar fullt ut är den stora mängd statistik som finns att hämta om professionella löpare.  Hos Svenska Friidrottsförbundet kan du hitta alla årsbästa inom svensk friidrott från 1998 och framåt, både på junior och elitnivå. Blickar du ut internationellt kan jag lova dig att det finns än mer att hämta.

Så inför OS, VM eller något av de stora maratonloppen kan du få en stor fördel genom att verkligen läsa på om de största favoriternas form och historia på olika lopp. De Gör att en favorit kanske visar sig vara betydligt svagare än vad många andra tror och det kan vara värt att lägga en slant på en underdog.

Så för mig är inte bara löpning något jag själv ägnar mig åt för att komma i bättre form. Det är ett livslångt intresse.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *