Kosten och dess betydelse för mig

Det som syns ovan på bild var min middag ikväll. Det kanske inte ser mycket ut för världen, men det är ungefär vad som behövs kvällstid för att må bra. Ibland blir det mer och ibland lite mindre. Men i huvudsak försöker jag under vardagarna minimera de varma middagarna med kolhydrater och kött eftersom jag har märkt att jag mår betydligt bättre när jag vaknar upp dagen efter om jag hållit mig till främst grönsaker och bär.

Till lunchen håller jag det betydligt mindre strikt. Då behövs oftast kolhydrater för att orka träna på eftermiddagen. Men om jag jämför med hur det var när jag jobbade, så har jag minskat mina måltider rejält och även det med gott resultat. De överstora måltiderna var ju ofta boven när man kände sig helt utmattad på eftermiddagarna i jobbet. Eftersom jag just nu äter nästan alla måltider hemma är det betydligt enklare att hålla sig till mindre portioner.

På veckosluten blir det sedan rätt fritt, med ordentliga måltider såväl fredag som lördag kväll med någon öl därtill. Eventuella godiskvällar placerar jag i regel till lördagskvällar.

Nu kanske det låter som att jag är jättestrikt gällande min kosthållning. Så är dock inte riktigt fallet. Speciellt sommartid har jag väldiga problem med disciplinen, vilket kan vara en av orsakerna till att jag sällan får löpningen riktigt att stämma under sommarmånaderna. Å andra sidan hänger detta säkert även ihop med min allmänna inställning på sommaren – den är till för att njuta och då är inte kosthållningen av högsta prioritet.

Hursomhelst är kosten som bekant en av de viktigaste framgångsfaktorerna vid idrott vid sidan om inställningen och träningsdisciplinen. Speciellt när man blivit äldre märker man stora skillnader i hur man mår när man sköter den på ett bra eller mindre bra sätt. Energinivån ligger redan från morgonen på en helt annan nivå om man skött sig även gällande kosthållningen.

Ibland kan jag längta tillbaka till när jag var i 20-års åldern då man kunde bege sig ut och springa genast när man vaknat efter en utekväll. Jag minns att en kompis hämtade mig klockan 8 en gång för ett 3-timmars pass i skogsterräng efter att jag kommit hem från krogen halv 5. Efter att jag väl kommit igång kändes det hur bra som helst. Det var tider det! (Jag litar på att mamma inte läser det här.) 🙂

När jag nuförtiden gör ett tappert försök att orka med en hel utekväll, vilket brukar lyckas ungefär en gång i året, kan jag ligga däckad i flera dagar. Antingen är det tidens tand som gör sig påmind eller så är det för lite träning även på detta område. 🙂

Det samma gäller godiskvällarna. Jag kan inte minnas att jag i mina ungdomsår någonsin led speciellt mycket på morgonen av att ha dragit i mig 20 chokladbollar eller ett halvt kilo godis kvällen innan. Nuförtiden går det inte ostraffat förbi. Det känns nästan som att jag vaknar upp i baksmälla efter ett halvt kilo godis dagen innan.

Detta som parentes för att påvisa hur viktigt det är med kosten oavsett ålder. Man märker kanske inte av det lika mycket när man är yngre, men vilket bränsle man tillför kroppen är naturligtvis väldigt viktigt.

Sedan får det naturligtvis inte bli för allvarligt heller. Jag kan bli lite irriterad över alla “sockerpoliser” i dagens samhälle. Precis som om det vore något nytt att socker inte är bland det hälsosammaste man kan äta. Om man äter det i måttlig mängd och i övrigt sköter sin kost på ett bra sätt under större delen av veckans dagar tror jag att det räcker gott och väl.

Om man dessutom skall baka in ytterligare lite nyttoaspekter av träningen, så påverkar denna också så att kroppen förlåter betydligt fler utsvävningar gällande kosten. Om inte annat så håller det en slank trots att man inte sköter kosten prickfritt.

Detta var lite allmänna funderingar gällande kosten såhär en torsdagskväll. Imorgon blir det “syndande” i form av en lunch ute på stan. Brukar ha som tradition att komma mig ut och äta åtminstone en gång i veckan till lunch. Kanske någon av de nya lunchställena skulle vara något?

Några av alternativen:

Det är i alla fall glädjande att det öppnat flera nya matställen här i Vasa på senaste tiden. Vi har testat på spanska restaurangen som öppnade tidigare i år. Kanske dags för denna helt nya restaurang?

Eller så kanske nyöppnade Rosso. Men då äter jag ändå bara pizza. Så mycket för min självdisciplin. 🙂

Eller så nyöppnade Amarillo. Hamburgarmåltid till lunch en fredag? Hmm, mycket att fundera på…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *