Kiropraktik vid behandling av ryggsmärtor

Photo by Jesper Aggergaard on Unsplash.

Som idrottare har man alltid sin beskärda del av skador, oavsett hur väl man försöker förebygga dessa. Som löpare handlar det för det mesta om lindrigare förslitningsskador, som oftast kommer från alltför ensidig nötning på vägarna.

Ett speciellt problemområde för mig personligen är ryggen. Ofta har det varit en styv nedre rygg som jag lidit av, men detta har jag kunnat åtgärda genom styrketräning och stretching. Ett betydligt värre problem som jag inte tidigare nämnt är den ischias som jag tidvis lidit av under åren.

Även i övrigt är ryggbesvär ett av de vanligaste problemen när man börjar komma upp i åldrarna. De som har ryggbesvär kan intyga att detta kan vara bland det mest smärtsamma och samtidigt mest svårbehandlade bland besvär.

En behandlingsform som jag personligen har goda erfarenheter av och som många verkar glömma bort vid behandling av ryggbesvär är kiropraktik. Kiropraktisk behandling omfattar naturligtvis även många andra kroppsdelar, men för mig personligen är det just ryggen jag fått hjälp med vid mina besök hos olika kiropraktorer.

Det övergripande syftet med kiropraktisk behandling är att återställa normal funktion i leder, muskler och nervsystemet – där den huvudsakliga behandlingsmetoden är kiropraktisk justering som består av olika handgrepp för att mobilisera en led eller ett område.

Speciellt när det gäller denna behandlingsform är det viktigt att se till att kiropraktikern ifråga har behörighet eftersom en oerfaren person sannolikt kan orsaka mer skada än nytta.

Vid en genomsökning på nätet hittar jag hos svenska Sockander Chiropractic ett utmärkt exempel på hur det gärna får se ut hos de kiropraktorkliniker som man besöker. Här finns lång erfarenhet, där företaget startade redan år 1965. Samtliga kiropraktiker hos kliniken har också en godkänd internationell femårig universitetsutbildning som är kvalitetssäkrad.

Med andra ord är det kanske viktigare än hos t.ex. massörer att verkligen kolla upp så att kiropraktikerna som man besöker har behörighet.

Mina egna erfarenheter av kiropraktik

Mina första erfarenheter inom området kom redan i 15-års åldern när jag hade stora problem med ryggen och fick hjälp med detta hos en kiropraktiker i Jakobstad.

Problemen uppstod när jag som 15-åring bar tunga väskor på min ena axel på väg till fotbolls- och ishockeyträningarna efter skolan. Efter en hel vinter och vår med tungt bärande var ryggen helt sned när våren kom och det var där problemen började. När det var som värst måste jag ta hjälp av en käpp för att kunna gå. Att löpningen var haltande var väl snarast en underdrift. Jag har varken förr eller senare upplevt liknande smärtor i vardagen.

Genom tips från mitt dåvarande fotbollslag FF Jaro kom jag i kontakt med en kiropraktiker som rättade till min sneda rygg. Fantastiskt nog hjälpte det redan efter en behandling och därefter upprätthöll jag muskulaturen med mag- och ryggövningar för att undvika fortsatta besvär.

Den vanligaste tekniken som kiropraktiker använder sig av är så kallad HVLA-manipulation, där en ledmanipulation med hög hastighet och låg amplitud leder till ett knakande ljud. Det är HVLA-manipulationen som kanske främst förknippas med kiropraktik. Många frågar sig också hur säker behandlingsmetoden egentligen kan vara med tanke på allt “knakande och brakande” i kroppen.

Vid en HVLA-manipulation flyttas dock inga kotor och inget går heller sönder utan det är ett tryckförändringsfenomen som kallas kavitation. Med andra ord är det en säker behandlingsform när den utförs av legitimerade kiropraktiker.

Senare kom mina ryggbesvär tillbaka i 20-års åldern när jag spelade fotboll i Vasa IFK. Även då tydde jag mig till en kiropraktiker för att bli av med besvären. Då gjorde man även en analys av min kropp och tog fram specialanpassade skoinlägg. Även i detta fall kom jag snabbt tillbaka till spel efter någon behandling.

Det finns naturligtvis många olika ryggbesvär, både värre och lindrigare, och det är inte säkert att alla besvär är lika lätta att behandla som mina. Men för mina ryggbesvär har det alltså varit något som verkligen hjälpt i högre grad än med andra behandlingar och därför kan jag rekommendera att åtminstone testa på det.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *