Jämför och samla lån för en enklare vardag

samla lån och krediter

Under semestermånaderna vill de flesta ta vara på allt det goda som livet har att erbjuda och det är nästan mer regel än undantag att man går över budgeten. Pengar är väl det sista man vill tänka på när man är på resa eller sitter på terrassen.

Det gör också att månaderna efter semestern är den tid på året då flest människor har problem med privatekonomin. Nuförtiden är det då inte helt ovanligt att man använder sig av kreditkortet eller smålån för att finansiera sina vardagliga inköp om pengarna inte riktigt räcker till. Det är både lätt och smidigt att låna pengar på nätet och eftersom summorna ändå oftast är så små tänker man kanske inte ens på de kostnader som finns inbakade i lånet i form av räntor.

Problemen kommer väl först när dessa samlas på hög och det blir en vana att ta flera olika lån med hög ränta. Det gör att det kan vara svårt att få en överblick över alla räkningar och helt plötsligt står man där med kostnader som bara stiger och stiger. I värsta fall kan detta göra så att man får svårt att betala räkningarna och framförallt blir det betydligt dyrare än vad man räknat med i början.

Ta tag i problemen genast

Som med allt annat här i livet handlar det då om att ta tag i problemen så snabbt som möjligt. Nuförtiden är det lika enkelt att samla lån på nätet som det är att ta dessa från första början. Det gör också att det finns alla förutsättningar att rädda upp en situation som man försatt sig i genom för dyrt leverne under t.ex. semestern.

En av de största orsakerna till problem med privatekonomin är att man inte har tillräckligt med ordning på de olika utgiftsposterna. Därför är ett det ett bra första steg att samla ihop alla lån och krediter, så att man endast behöver betala en räkning som innefattar alla lån varje månad.

I klartext handlar det om att ta ett nytt lån där man med det nya lånet betalar av alla gamla lån och krediter. Genom detta kan man spara mycket pengar genom att minska på räntekostnaderna och även alltså få en bättre översikt över den ekonomiska situationen.

Detta är ett riktigt enkelt steg att ta, men tyvärr väntar många alltför länge och därigenom skapar man onödig ekonomisk stress, samtidigt som man betalar onödigt mycket i räntekostnader.

Tips för att ytterligare minska på kostnaderna

En annan källa till ekonomiska problem nuförtiden är att man inte diskuterar dessa. Många skulle enkelt kunna avvärja problemen i tid om man var öppen med dessa och såg till att diskutera fram en lösning med sin partner och/eller inom familjen.

Ett konkret exempel på hur man enkelt kan minska på lånekostnader och få bättre lånevillkor är att ta med en medsökande för det lån man tar. Här kan man samla ihop alla de lån som båda parter har och göra det till ett gemensamt lån. Banker och låneinstitut ser det som en större trygghet att det finns två inkomster som delar på lånet och det brukar i allmänhet leda till betydligt bättre villkor.

Största fördelen med sajter som hjälper privatpersoner att samla och jämföra lån är att man får förenklat byråkratin i kontakten med banker och kreditinstitut. Alla som sökt om lån hos banker vet att det alltid är en del byråkrati innan ett beslut är taget.

Om man går igenom processen genom att försöka hitta en bank själv görs en skild kreditupplysning för varje ny bank man ansöker lånet hos. Det pratas inte så mycket om detta, men kreditvärdigheten minskar hos privatpersoner för varje ny upplysning som görs – något som också påverkar kostnaden för det lån man tar.

Genom att använda sig av sajter som jämför och samlar lån för din räkning delas istället din kreditupplysning med de olika banker och långivare som de samarbetar med och det gör det också enklare att få bättre villkor på lånet.

Slutligen

I dagens samhälle är det vanligt att man ser ned på de som har problem med ekonomin och de som tyr sig till konsumtionslån och sms-lån för att klara vardagen. Faktum är dock att allt fler hamnar i dessa situationer. Det handlar inte endast om får mycket konsumtion – många gånger handlar det också om att man har alltför låg lön i förhållande till sina fasta utgifter.

I USA är detta speciellt påtagligt, men även i de nordiska länderna har detta blivit allt vanligare. Utvecklingen är såklart oroväckande, men det enda man kan göra är att fokusera på sina egna problem och ta tag i dessa i tid.

Oftast finns en lösning på de flesta problem bara man aktivt söker efter dessa och vågar möta verkligheten. Självklart är det bäst att undvika lån så långt som det är möjligt från första början, men om man satt sig i situationen där man samlat på sig många olika lån finns det få andra sätt att lösa det på än att börja med att samla ihop dessa till ett lån med lägre ränta. Sedan kanske man lärt sig en läxa till nästa semester.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *