Intressanta, jobbiga, svåra och fantastiska tider

hur är det att leva på malta

Som vanligt har det varit en händelserik vecka här på Malta. Mest på grund av mina jobb, men även en del andra saker är på gång här. Det skall erkännas att det inte finns någon möjlighet i världen att hinna med allt jag håller på med för tillfället. För att orka och hinna med allt borde det egentligen delas på fler personer.

Jag gör ändå så gott jag kan för att prioritera det viktigaste, även om också det är en omöjlighet i dagsläget. Då finns endast begränsat med krafter under ett dygn och när det blir för mycket blir det ofta felprioriteringar gjorda.

Denna vecka blev det upp till 15 timmar jobb per dygn. Men tur då att det endast var fyra jobbdagar under veckan, så att jag fick lite andningsrum i några dagar. Det var också en av orsakerna till att det blev så mycket jobb i veckan. Jag behövde få in fem dagars jobb på fyra dagar.

Idag blev det dock njutning på stranden.

Svåra avvägningar

Men jag klagar absolut inte. Jag trivs med det jag håller på med och har själv valt att köra dubbelt. Som nämnt kan jag inte tänka mig att hoppa av jobbet nu med tanke på att allt blir intressantare för varje dag på jobbet. Vi har förstärkt teamet ordentligt den senaste månaden och har nu något riktigt bra på gång.

Vi har ständigt skolningar och får själva lägga in önskemål på vad vi vill lära oss. Ett gyllene läge som jag inte tänker gå miste om.

Även om jag går miste om en del pengar genom att gå denna väg så känns det värt det med tanke på framtiden. Lönerna är generellt sett rätt dåliga på Malta och jag jobbar inte där på grund av den. Skulle jag satsa allt på det egna skulle jag garanterat tjäna mycket mer på en månad. Men allt handlar om avvägningar. Skulle jag ha möjlighet att lära mig samma knep om jag jobbade hemma? Ingen chans. Här har jag branschens största experter som guidar mig varje dag om vad som egentligen är värt att göra då man jobbar över nätet.

Tyvärr innebär det samtidigt att det inte riktigt finns ork eller tid att implementera dessa kunskaper på mina egna sajter genast. Det är ett arbete som går rätt långsamt framåt för tillfället. Men samtidigt har jag också som nämnt andra intressenter på mina sajter för tillfället, så där hoppas jag på mer hjälp snart.

Det gäller att ha tålamod även om det kan vara svårt när man har viljan att ta i bruk sina kunskaper genast.

att leva på malta

Efter dagens löppass. Jag gillar att gå runt barfota på de mjuka klipporna efter att jag solat en stund efter avverkat löppass.

Flytt på gång?

Samtidigt som det är mycket på gång i jobbet fick jag också reda på att vårt kontrakt på lägenheten går ut sista juni. Troligen finns möjligheten att förlänga detta kontrakt och bo kvar här. Det som jag ändå funderar på är om detta är det perfekta tillfället att flytta in i egen lägenhet eftersom jag ändå funderat på det tidigare.

De som följt med bostadsmarknaden vet att den kraschat ordentligt under de senaste månaderna. Ingen köper lägenheter i detta osäkra läge. Det gäller oavsett om det handlar om Finland, Sverige eller Malta. Det som ytterligare påverkat de städer som har ett stort antal Airbnb-boenden är att dessa nu kommit ut för långtidskontrakt då det inte finns några turister som hyr dessa.

Detta var en slutsats som jag drog i veckan när jag började kolla runt på lägenheter här på Malta. Helt plötsligt fanns nu en massa nyrenoverade lägenheter ut till långtidsuthyrning.

Det stora antalet Airbnb-lägenheter som som översköljer bostadsmarknaden har såklart enorma konsekvenser på hyrorna. Här på Malta har det kanske gått ännu snabbare än i Finland eller Sverige eftersom detta land är så beroende av turismen. Priserna har redan gått ner runt 25% i medeltal – detta utan att ens behöva förhandla om priserna!

Jag har inte följt så noga med prisutvecklingen i Finland och Sverige de senaste månaderna. Men visst är en liknande utveckling på väg även där, men i lite långsammare takt. Nu är det köparnas marknad och det är de som helt och hållet ställer villkoren. Jag tror inte att någon i sitt sinnes fulla bruk skulle hyra eller köpa något utan att förhandla ner det listade priset ordentligt i dagens läge.

Jag vet inte om min gamla hemstad Vasa är någon bostadsmarknad som man ens behöver följa med eftersom priserna stått helt stilla där ända sedan jag sålde min lägenhet 2012. Men visst kan man förvänta sig prisfall även där.

Nåja, det är iallafall rätt intressant att följa med utbudet här på Malta. Å ena sidan har jag det väldigt bra där jag bor just nu. Framförallt med tanke på att jag bor rakt framför stranden med klipporna här i Sliema. Det är otroligt skönt att bara kunna gå ner barfota dit genast efter löppasset utan att ens behöva duscha.

Speciellt nu när sommaren kommit känns det som rena paradiset med detta liv. Jag har börjat springa på lunchpauserna här nu för att kunna njuta av sol och värme mitt på dagen också på jobbdagarna.

Att hitta en lägenhet med ett liknande läge är väldigt svårt. Speciellt eftersom detta är en av de absolut dyraste platserna att bo på i Malta. Priserna här ligger ungefär på samma nivå som i centrala Helsingfors eller Stockholm. Det innebär alltså att det fortsättningsvis är dyrt här även om man skulle få ner hyran med 50%.

Men priserna skiljer sig väldigt mycket beroende var man väljer att bosätta sig här på Malta. Om man inte absolut måste ha havsutsikt kan man faktiskt göra riktiga kap här. Speciellt i detta läge när hyresvärdarna är rätt desperata.

sliema bästa stället på malta att bo

Det är någonstans här i Sliema jag helt vill bo på Malta. Framför klipporna där man kan sola och hoppa i vattnet rakt framför hemmet efter avslutat löppass. Här trivs jag som fisken i vattnet.

Malta börjar öppna upp igen

Med det verkar som att Malta nu sakta men säkert börjar öppna upp igen. Så sent som idag fick vi veta att så kallade “non-essential business” kan öppna upp igen under vissa förutsättningar. Det innebär att bland annat klädbutiker kan öppna upp igen under förutsättning att kunderna bär andningsskydd.

Om det är för tidigt är svårt att säga. Det får framtiden utvisa. Risken är att Malta blivit lite nonchalant med tanke på att detta är ett av de land som klarat sig bäst av alla länder i Europa.

Det gäller såväl då det gäller antalet insjuknade och befintliga företag här på ön. Ett stort antal av de företag som finns på ön finns ju inom iGaming och det är ju en av de branscher som klarat sig allra bäst i krisen.

öl på Malta

En av de saker som som jag gillar med Malta är bristen på begränsningar. Här finns t.ex. inget som säger att man inte får köpa öl från restaurangen och ta med sig ner på stranden, något som jag gjorde idag. I Finland finns det alltför mycket som begränsar levernet. Mycket löjliga regler som helt saknar mening eller betydelse.

Märkliga tider

Den senaste veckan har jag funderat rätt mycket på hur det kommer att kännas att börja träffa människor på riktigt igen om vi snart får börja jobba på kontoret. Det är nästan så att man blivit lite människoskygg även om vi har videokonferenser flera gånger per dag på jobbet.

Med kollegorna tror jag ändå att det snabbt kan börja kännas rätt naturligt. Värre är det med alla kontakter man skapat med människor via Tinder och sedermera WhatsApp.

Människor verkar ha mer tid än vanligt till förfogande just nu och det har också resulterat i att jag lärt känna många nya personer över nätet som jag lovat att stifta bekantskap med när all isolering är över.

Frågan är bara hur jag skall våga. Det är lätt att vara modig när man pratar över nätet. 🙂

Ibland undrar jag hur i helvete jag någonsin kunnat ha förhållanden. Det verkar ju så komplicerat. Men jag försöker att inte ta det så hårt. Om det aldrig skulle bli något allvarligt förhållande i framtiden så kan man i alla fall ha kul på vägen. Detta samhälle är alltför inriktat på exklusiv tvåsamhet. Varför inte bara uppleva olika människor i stunden? Om det så bara skulle vara i några veckor eller månader.

guide om malta

Idag började jag för första gången sedan jag kom till Malta läsa den guide som jag köpte på vägen hit på Arlanda i Stockholm. Jag tycker att det faktiskt är betydligt intressantare att läsa om olika platser nu när jag har lite uppfattning om hur allt funkar här. Jag kan inte helt hålla med om allt som skrivs här, så därför kan det också bli frågan om min egen guide i sinom tid. Hur som helst finns det ännu mycket att upptäcka här på ön!

Intressanta tider

Jag har skrivit om detta ämne i många sammanhang, men jag kommer säkert att återkomma riktigt snart i ett inlägg gällande skillnaderna mellan att bo i Finland och Malta. Det är ett riktigt fascinerande ämne enligt mig.

Även om vi inte haft någon egentlig vinter här, så börjar det nu kännas som att det är sommar på allvar här. Redan nu springer jag samtliga av mina löppass utan tröja och man behöver heller aldrig frysa när man går runt utan tröja efter löppassen.

Jag har dock inte inlett simningen ännu, men det lär bara vara en tidsfråga innan simdebuten sker.

Med andra ord är det nu och fram till december som den riktiga njutningen börjar här och det är också nu man märker de största skillnaderna jämfört med hur det är att bo i Finland.

Nåja, nu känner jag att jag skrivit alldeles tillräckligt i detta inlägg. Måste ju spara lite funderingar även till nästa. 🙂

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *