Hjälp vid ersättningskrav för försenade eller inställda flyg

flygplan malta

Gällande flygresor är det få som tänker på de eventuella problem som kan uppstå, speciellt om allt gått smidigt tidigare. Men med fjolårets uppmärksammade incidenter i Europa blev många varse om att det faktiskt är rätt vanligt både med försenade och inställda flyg.

För egen del har det funnits en del förseningar genom åren som haft potential att skapa stora problem, men hittills har det främst begränsat sig till försenat bagage. När jag anlände till Malta kom bagaget fram dagen efter min ankomst och samma har skett åtskilliga gånger på mina resor till Stockholm.

Då det handlar om allvarligare problem som påverkar resplanen ännu mer finns det vissa saker som kan vara bra att känna till. Saker som kan göra stor skillnad för huruvida du har möjligheter till att få ersättning eller inte i efterhand.

Hjälp vid förseningar och inställda Flyg

Under fjolåret såg vi alltså flertalet större incidenter som ledde till att många desperat sökte på ord som konsument europa försenat flyg på nätet. Det finns vissa skyldigheter hos flygbolagen som alltför få av oss känner till. Som tur finns det numera hjälp att fås då det gäller att bevaka våra intressen gentemot flygbolag som missköter sig. 

En av de mest kända bland de tjänster som hjälper flygpassagerare över hela världen är AirHelp. Via dem kan du få hjälp med att få kompensation för bland annat försenade, inställda eller överbokade flyg. 

I sammanhanget är att det intressant att konstatera att det går att få ersättning för överbokade eller inställda flyg tre år bakåt i tiden. Hjälpen som de konkret erbjuder handlar oftast om att informera resenärer om vilka rättigheter de har och sköta eventuella kravprocesser. AirHelp kan här hjälpa till att ta striden till domstol, påverka via nationella tillsynsmyndigheter samt på nätet för att få flygbolagen att uppfylla sina skyldigheter.

Om du går till hemsidan hos Airhelp finns också en kategori som heter AiHelp Score, med rankning av de flygbolag utifrån punktlighet och behandling av flygpassagerare vid problem. Vi har sett att förseningar är mer vanliga hos vissa flygbolag än andra. Det kan vara väl värt att bekanta sig med listan över rekommenderade flygbolag, eftersom en resa alltid handlar om mer än enbart priset på biljetterna. 

Våra ändrade resvanor

Det har blivit allt vanligare att vi numera själva skräddarsyr våra resor utifrån egna behov genom beställning på nätet. Tiden när vi gick till en resebyrå för att beställa en resa är sedan länge förbi och och dessutom gör vi allt i vår makt att få ner priserna till minimum. Ofta leder detta också till att vi lämnar bort de försäkringar som oftast finns som tillval vid bokningar.

Det är också ytterst få som bemödar sig att läsa igenom allt det finstilta som finns med i de regler och villkor som du bekräftar innan beställningen av flyget.

Även om det alltså är smidigt att sköta allt själv via nätet, blir vi också mer utsatta än vad som tidigare varit fallet vid olika missöden som kan ske under en resa. Vid olika charterresor finns oftast ett omfattande konsumentskydd, men det är långtifrån någon självklarhet då du bokar allt helt själv.

Sammanfattning

Oavsett hur du väljer att boka dina flyg finns det ändå enligt EU-förordning EC 261 vissa omständigheter som kan berättiga till ersättning vid försenat flyg. Pengar som många av oss går miste om på grund av okunskap. Därför är det bra att känna till att det även finns de på nätet som bevakar våra intressen och tar kampen mot flygbolag som missköter sig. 

Istället för att själv behöva ta kampen är det både mer kraftfullt och smidigt att ta hjälp av de som har som jobb att hjälpa till vid dylika situationer. Det är alltför enkelt att ignorera enskilda klagomål från kunder. Men finns det en erkänd organisation bakom dig som är känd för att ta tag i saker, är det i regel betydligt enklare att bli tagen på allvar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *