Hjälp för att strukturera privatekonomin

Idag skriver jag om ett ämne som förutom löpningen ligger mig varmt om hjärtat, nämligen ekonomi och närmare bestämt privatekonomi. Ett allt vanligare problem i dagens samhälle är den snabba ökningen av hushållens skulder. All lättillgänglig kreditgivning har medfört att allt färre sparar ihop till större inköp som bilar och annat som kräver en mer långsiktig ekonomisk planering.

Detta behöver inte vara ett problem om det inte vore för att så många tar lån utan att säkerställa sig om att få de bästa möjliga villkoren gällande dessa. Man är sin bank trogen och litar på att tjänstemännen där gör sitt bästa för att få ner räntan så mycket som möjligt. Det man glömmer är att banktjänstemännen är som vilka andra försäljare som helst, med sina egna provisioner och krav på lönsamhet.

Speciellt problematiskt kan detta vara om det handlar om lån utan säkerhet, en låneform som ökat dramatiskt under de senaste åren och som fortsätter öka. Fördelen med dessa lån är man kan använda pengarna till vad man själv vill. Men istället kan det vara ytterst svårt för kunden att hålla koll på vad som är en skälig ränta att betala. Tyvärr är det också många nuförtiden som inte på allvar reder ut vilka effekter höga räntor kan få på lån. Även till synes små summor kan över tid innebära väldigt stora pengar om man inte sett till att utreda alternativen.

I dagens läge är det också lätt hänt att man samlar på sig flera mindre lån, krediter och avbetalningsköp som gör det svårt att få en överblick över ekonomin. Att ha flera olika lån med olika löptider och räntesatser kan göra det riktigt förvirrande och kan snabbt göra så att man tappar kontrollen. Till detta kommer även olika typer av extra avgifter för t.ex. fakturering som kan vara svåra att ens lägga märke till.

Den snabbaste lösningen för att sänka månadskostnaderna och för att få en bättre överblick på ekonomin är i dessa fall att ta ett enda lån till en lägre ränta och en och samma löptid för att betala tillbaka diverse smålån. Istället för att själv gå runt och fråga till alla möjliga banker finns det faktiskt utmärkta tjänster på nätet som gör jobbet för dig.

En av de bättre tjänsterna för ändamålet är den relativt nya låneförmedlaren Sambla. Där kan man både lätt och översiktligt jämföra erbjudanden från upp till 20 olika banker. När du jämför dina lån hos Sambla tas dessutom endast en kreditupplysning, till skillnad från om man gjorde allt jobb själv. Tillsammans med en personlig rådgivare kan man sedan välja det bud som passar en bäst.

Att låna utan säkerhet för med sig en större risk för långivaren och därmed en högre ränta jämfört med exempelvis bolån, där delar av säkerheten utgörs av bostaden. För många är dock all säkerhet uppbunden till bostaden och i vissa livssituationer kan därför lån utan säkerhet vara det enda sättet att kunna förverkliga sina drömmar här och nu. Oavsett om det handlar om inköp av en bil eller den där träningsresan som väntar bakom hörnet.

Istället för att som många, acceptera första bästa bud från den egna banken, lönar det sig att ta tag i saken och jämföra olika erbjudanden. Det långivaren bryr sig om är att du har en tillräcklig inkomst för att klara de löpande kostnaderna för lånet. Därför kan det finnas stora skillnader på hur bankerna upplever risken hos dig som låntagare.

Det lönar sig alltså alltid att försöka säkerställa att man får bästa möjliga villkor givet ens livssituation. I många fall kan ju dessutom betalningsförmågan avsevärt ha förbättrats sedan man tog sina tidigare lån.

Att använda sig av förmedlare som t.ex. Sambla är dessutom helt kostnadsfritt och man binder sig inte till något genom att kolla upp erbjudanden från olika banker hos tjänsten.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *