Hälsofokus: Mer än bara kost och träning

När man pratar om hälsa läggs det nästan alltid mest fokus på mat och träning. För att må bra måste vi äta näringsrik kost som ger oss den energi vi behöver för att orka med dagarna. Vi måste träna för att stärka våra kroppar både fysiskt och mentalt och träningen ska gärna bestå av aktiviteter som både ger styrka, kondition och uthållighet. Träningspassen ska helst också vara roliga, stärkande och utmanande. Men trots att man lägger stor vikt på dessa två faktorer är de inte tillräckliga för att man ska upprätthålla en hälsosam tillvaro. Det finns även andra faktorer som spelar en viktig roll, och dessa är enkla att glömma bort.

Teknik i lagom dos

Teknik av olika slag påverkar oss dagligen. Vi spenderar mycket tid framför digitala skärmar, både på fritiden och i arbetet, och tyvärr har det börjat att påverka vår hälsa negativt. Datorer, surfplattor och mobiltelefoner har bidragit till att några av oss har fått rygg- och nackproblem och vissa har även upplevt en försämrad syn. Det har också blivit allt mer tidskonsumerande.

(“iPad mini” (CC BY 2.0) av Janitors.)

Samtidigt kan vi inte undvika tekniken och den tillför trots allt mycket positivt. Istället ska man se till att bruka den med måtta. Oavsett om den stora lasten är spel, film eller bara allmänt surfande finns det flera hjälpmedel och verktyg för att hålla koll på skärmtiden och motverka överdrivet användande. Mr Green har under 10 år arbetat för att främja ett ansvarsfullt spelande och har tagit fram ett prediktivt verktyg som hjälper till att hålla koll på spelandet. Appar som Appdetox och Stay on Target hjälper i sin tur till med att behålla fokus på andra saker än mobil och dator och det finns flera alternativ att välja mellan.

Sömnen påverkar allt

Visste du att en dålig nattsömn påverkar kroppen under hela dagen? Oavsett hur mycket kaffe eller frisk luft vi får kan det inte ersätta nattsömnen. Olika människor har olika sömnbehov men om man inte får sitt sömnbehov tillgodosett kan det ha förödande konsekvenser. Forskning har visat att rutiner spelar en viktig roll för en god natts sömn. Genom att gå att lägga sig ungefär samma tid varje dag, och gå upp samma tid varje morgon, skapar kroppen en jämn sömnrytm. Sömnkvaliteten blir också bättre om man lägger ifrån sig alla digitala skärmar minst 30 minuter innan man går och lägger sig.

(“Surya Namaskar” (CC BY 2.0) av Infinite Extreme Photography.)

Viktigt med dagsljus

Det kan kanske låta banalt i vissas öron, men hur mycket dagsljus vi utsätts för har en stor inverkan på vår allmänna hälsa. Det påverkar allt ifrån vårt humör, vår sömn, vår kognitiva förmåga och faktiskt vårt immunförsvar. De som inte får tillräckligt med dagsljus kan till och med bli ordinerade av en läkare att gå i ljusterapi. Att bara ta en kortare promenad på förmiddagen och se till att hemmet fylls med dagsljus bidrar till dagsdosen. Detta är framför allt viktig under de mörkare årstiderna, då vi i Norden generellt är mer nedstämda och har lättare för att drabbas av olika vintersjukdomar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *