Frågestund

Jag har inte själv varit med så länge i bloggsvängarna, men har förstått att det är rätt vanligt med frågestunder. Ifall ni har frågor som ni vill ställa angående mig, min träning eller vad som helst som ni undrar över är det fritt fram att posta dem i kommentatorsfältet nedan.

Dessa kan ni posta anonymt, men ni får också gärna presentera er kort eftersom jag är nyfiken på vem som läser bloggen. Just nu har jag flest läsare från Vasa och Helsingfors, tätt följt av Stockholm och Göteborg med Jakobstad på en femte plats.

Frågorna kommer jag att besvara senast imorgon kväll.

Join the Conversation

9 Comments

 1. says: Karin

  Jag kommer inte på någon fråga nu, men tänkte passa på att säga att jag har läst din blogg i några veckor nu och gillar den för att den är så välskriven, att du uppdaterar ofta och för att det är intressant att följa någon som tränar såpass mycket och målmedvetet (jämfört med mig själv…)! Jag gillar dina foton på dina enorma mellanmål också! 🙂

  1. says: Benny

   Tack så mycket för de vänliga orden! 🙂 Det är riktigt roligt att du uppskattar min blogg och det jag skriver om. Positiv feedback av det här slaget lever jag länge på 🙂

 2. says: Nina

  Här är en fd. Lepplaxbo (numera Kronobybo), som snubblade över din blogg av en slump när jag “klickade runt i löpvärlden”. Säger som Karin här ovan att det är ett nöje att läsa här och tummen upp för fina bilder & inspiration överlag.

  Nu är jag verkligen i barnskorna när det gäller löpning. Har börjat på, men slutat lika tvärt, många gånger under årens lopp, men nu känns det som att jag hittat in på riktigt i springandet. Kanske är det åldern, som gör att jag inte rusat lika blint denhär gången 😉 utan istället börjat på rätt sätt från grunden.

  Det jag är lite nyfiken på är hur du tänker kring fett vs. kolhydrater. Jag har alltid varit aktiv av mej och sitter ogärna still, följaktligen har jag hög ämnesomsättning och blir vrålhungrig på nolltid om jag inte håller blodsockret i skick. Det har jag ju märkt att sen jag drog ner på kolhydraterna och ökade fettmängden (bra fett såklart) så orkar jag mer, löpningen rullar mjukare & lättare och jag blir inte lika utmattad av min funktionella styrketräning (förutom yogan som står för en väsentlig del av min träning – en blandning av soft och mer dynamisk yoga).
  Tankar kring att kolhydratladda inför lopp tex.?!

  Spring på!

  1. says: Benny

   Tack så mycket! Vad roligt att fd. Lepplaxbor hittar hit! 🙂

   När det gäller kolhydrater vs. fett diskussionen som har varit en het potatis i flera år nu tack vare LCHF-dieten, så är det ju definitivt så att kolhydraterna är den stora boven i dramat när det gäller fetma och flera andra sjukdomar i vårt samhälle. Dock tror jag att många tar dieten på alltför stort allvar när de börjar ersätta mer traditionell frukost och andra måltider med bacon och annan fet mat. Jag tror att det räcker bra om man, precis som du nämner, ökar mängden essentiella fetter och försöker hålla tillbaka på mängden kolhydrater i den dagliga födan.

   Jag äter oftast rätt normalt till frukost och lunch, men till kvällarna försöker jag nästan helt undvika kolhydratrik mat. Under de sista förberedande månaderna inför ett maraton samt under tävlingssäsongen försöker jag även skärpa till mig en aning på frukosten och luncherna och minska på portionerna och därmed även kolhydraterna.

   Kolhydratuppladdning kör jag inte med i egentlig mening. Enligt den klassiska definitionen på en kolhydratuppladdning skulle detta föregås av en kolhydrattömning ca. 4 dagar innan loppet för att sedan ladda med rikliga mängder kolhydrater i några dagar inför loppet. Jag tror dock att det faktum att man minskar på träningen successivt i 3 veckor inför loppet gör att man lagrar tillräckligt med kolhydrater ifall man äter normalt.

   Jag borde också börja med yoga för att bli en smidigare löpare. 🙂 För tillfället blir det djupstretching nu som då, men även det alltför sällan…

   1. says: Nina

    Tackar för svaret!

    Tänker också att det slagit över till extrem-lchf i vissa fall, vilket är synd, då jag tror att grundtanken är fenomenal. Mata kroppen med det den behöver, helt enkelt.

    Yes, yoga för löpare är finemang. Jag märker ju både i min löpning och i min andra träning att jag inte är lika beroende av stretchning då jag i princip varje dag har rörlighetsträning/stretch gratis iom yogapracticen. Kan varmt rekommendera yoga 😉

 3. says: ManQ

  Hej!

  Tack för en bra blogg (+instagram och twitterkonto). Jag undrar bara snabbt om du vill ha kvar Arsene Wenger om vi missar CL. Eller vill du bli av med honom hur som helst…:)

  1. says: Benny

   Hej!

   Tack Manq! 🙂 För oss som upplevde Arsenals storhetstid i mitten av förra årtiondet är denna fråga rätt enkel. Arsene Wenger skall de inte röra oavsett hur det går denna säsong. Om man på allvar vill börja ta upp striden om topp 3-placeringarna måste man dock börja öppna plånboken. Men även i detta fall tycker jag att Arsenal agerar rätt smart när man inte kör på och betalar oskäliga ersättningar i övergångssummor samt löner endast för kortsiktig vinning.

  1. says: Benny

   Mitt drömmarathon är New York Marathon. Men eftersom det är rätt svårt att få en startplats och väntetiden är rätt lång, siktar jag på att delta när jag är så bra att jag kan kvalificera mig på tid. I dagsläget är tiden för en startplats genom kvalificeringstid 2:45…

   Bästa löparminnena är egentligen två stycken. Stockholm Marathon ifjol när jag underskred 3 timmar för första gången, vilket var den målsättning jag hade inför säsongen. Men jag nådde ju även min andra målsättning, nämligen att vinna Jakob Marathon. Båda dessa kan väl sägas vara mina bästa löparminnen hittills.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *