Fördelarna med ögonlaser för idrottare

fördelarna med ögonlaser idrottande
Bild: Bud Helisson via Unsplash

Som idrottare är man rätt så beroende av bra syn. Detta gäller framförallt inom teknikgrenar och bollsporter, där reaktionsförmågan och speluppfattningen till stor del hänger samman med i vilket skede man ser spelverktyget. Men även inom många konditionsidrotter är det en fördel att ha bra syn.

Som löpare vill man ju på bästa möjliga sätt kunna ta del av det som omgivningen har att erbjuda när man är ute på sina löpturer. Framförallt i nya omgivningar är det en ren njutning att obehindrat kunna se runt sig i omgivningen.

Behandling av synfel med ögonlaser

Det finns många som ännu i våra dagar helt i onödan går runt med glasögon och linser även om det i dagens läge finns utmärkta behandlingar för att förbättra synen genom enkla ingrepp. 

Behandling av synproblem genom ögonlaser har utvecklats mycket under de senaste åren. Ögonlaser är numera en effektiv och pålitlig behandlingsmetod mot några av de vanligaste synfelen, som närsynthet, översynthet och astigmatism. Astigmatism är ett ord för beskriva den åkomma där hornhinnor eller ögonlinser har en kupighet som gör att det ljus kommer in i ögat bryts på fel sätt. 

När behandlingsformen nu blivit allt populärare och säkrare har också många nya kliniker etablerats som utför behandling med ögonlaser och det kan vara svårt att välja bland alla alternativ.

En klinik som finns både Stockholm och Göteborg och som har riktigt konkurrenskraftiga priser gällande ögonlaser är Lirema, där alla läkare har över 10 års professionell erfarenhet. Här kan man även få gratis online konsultation för att få reda på mer om behandlingsmetoden och hur väl denna passar ens egna synfel.

Förutom priset är ju tillförlitligheten det absolut viktigaste när det gäller kirurgiska ingrepp. Behandlingsformen med ögonlaser är ju en kirurgisk operation där översta delen av hornhinnan påverkas av en laserstråle, vilket ändrar hornhinnans förmåga och brytkraft. Ljusstrålarna som passerar genom ögat börjar fokusera på näthinnan och synen förbättras.

Fördelarna med ögonlaser

Det är alltså uppenbart att det finns många fördelar med att se bra inom idrotten. Det är också väldigt opraktiskt att tvingas använda sig av linser eller glasögon när man idrottar.

För att inte tala om kostnaderna. Jag är en av de få i mina umgängeskretsar som hittills haft perfekt syn (ta i trä) och har jag ofta förundrats över de enorma kostnader som man blir tvungen att lägga i glasögon och linser under ett år.

Glasögon och solglasögon är ju också modeaccessoarer och varje gång man skall uppdatera dessa blir det rejält mycket dyrare när man blir tvungen att köpa dessa med styrka.

Därför kunde man också tala i termer om att investera i en operation vid behandling med ögonlaser. Det kan kännas aningen dyrt med behandlingen när man endast kollar på kostnaden i sig, men när man beaktar alla de kostnader som finns involverade i att förnya linser och glasögon med jämna mellanrum har man snabbt tjänat in de pengar som man lagt på operationen.

Speciellt när jag är ute och reser vill jag kunna njuta av de nya omgivningarna. Här från Helsingfors förra veckoslutet.

Under årens lopp har jag hört många som planerat in ögonlaser, men som inte kommit från plan till handling eftersom de väntar på att priserna skall komma ner ännu mer. När man dock jämför med hur läget var när jag för första gången hörde talas om behandlingsmetoden är det som två skilda världar – både gällande prisbilden och säkerheten vid behandlingen.

Därför ser åtminstone inte jag någon orsak att vänta om man tänkt göra en behandling. Man vill ju kunna njuta av det som omgivningen har att erbjuda på det bästa och mest praktiska sättet även när man ännu är ung.

Att ha en bra syn är definitivt inget som jag tar för givet och jag är mycket tacksam över att jag ännu har en så pass skarp syn att jag inte behöver några hjälpmedel i vardagen. Men om den dagen kommer skulle jag själv med största sannolikhet utreda möjligheterna att förbättra synen med hjälp av ögonlaser.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *