Fördelarna med morgonpass

Nu har jag äntligen kommit igång med dubbelpassen igen. De två första dagarna denna vecka blev det först ett morgonpass med löpning och senare ett eftermiddags- och kvällspass senare på dagen. 

Ifjol hade jag, så länge jag var skadefri, som vana att 3-5 dagar i veckan köra morgonpass innan frukost. Speciellt de veckor jag ville ha ordentliga mängder på över 150 km löpning per vecka var det en nödvändighet att köra ett tidigt morgonpass för att hinna återhämta sig någorlunda till eftermiddagspasset.

Det kan kännas aningen segt den första tiden att få in vanan. Speciellt om man som jag har styvhet i ryggen från morgonen. Men om man kommer in i vanan kommer man förr eller senare att börja förbereda sig på bästa sätt för att slippa springa med sjuk rygg. Det kan man göra t.ex. genom att alltid ha som vana att stretcha ordentligt innan läggdags kvällen före.

Sedan finns det ytterligare ett knep för de som har gott om tid på morgonen. Det är att i lugn och ro sätta sig med en kaffekopp innan man beger sig iväg på sin löptur. En halv timme brukar vara tillräckligt för att kroppen lite ska hinna värmas upp innan man beger sig iväg. 

Det som jag dock försöker undvika innan morgonpasset om det inte handlar om ett långpass är att äta innan jag beger mig iväg. Det finns flera orsaker till detta.

Speciellt för en maratonlöpare är det av yttersta vikt att lära kroppen att gå på fett som bränsle vid löpning. Det finns inget bättre sätt att lära kroppen att göra detta på än att bege sig iväg på ett löppass på tom mage innan frukost. Löppasset behöver då inte vara ens speciellt långt för att man skall komma in i känslan av att springa på tom tank.

Till en början kan det kännas aningen ovant och till och med lite obehagligt att springa på helt tom mage. Men man kommer rätt snabbt in i det om man gör det regelbundet. I vårt samhälle finns det en alltför stor rädsla för hunger och en övertro på att man hela tiden måste vara fullproppad med mat. Den som testat på fasta vet att man utan problem klarar t.o.m. en vecka utan fast föda även om man tränar som vanligt under veckan. Det är klart att man inte presterar på topp under den veckan, men det är ju heller inte meningen med en fasta.

En annan fördel med att vara ute på ett morgonpass innan frukost är att det är det absolut bästa sättet att bränna fett på om man är ute efter att minska på sitt kroppsfett. Man ser verkligen ett snabbt resultat om man gör detta regelbundet. Det gör ju att förbränningen hålls högre även under resten av dagen vid vila. Det man måste komma ihåg är att kroppen även förbrukar energi vid vila. Den som någon gång kört ett riktigt tufft pass på kvällen och vaknar upp helt slimmad vet att kroppen jobbar även vid vila. Men för att detta skall fungera behöver man alltså även träna. 

Det är ytterst sällan jag kör långa pass från morgonen. Ibland kan det bli över 15 km, men oftast håller jag morgonpassen till under 10 km. Gärna får dessa pass vara minst 35 minuter långa, men jag rekommenderar inte att man kör med speciellt hög puls på morgonen. För min del har det inte endast att göra med en förhöjd skaderisk på grund av styvhet. Jag tror heller inte att det är bra för hjärtat att belasta det alltför hårt genast efter att man sovit en längre period. 

Maratonträningen är alltså spännande på många olika sätt. Jag har alltid varit fascinerad av träningslära och hur man med träningens hjälp kan “skulptera” sin kropp. Ibland har jag gått för långt när jag experimenterat med olika metoder, men med åldern har jag nu så småningom börjat förstå vad som fungerar för min kropp för att undvika att gå för långt. 

Morgonträningen och löpning innan frukost är något som jag verkligen kan rekommendera som ett bra sätt att förbereda sig inför ett maratonlopp. Nu till en början håller jag det till 2-3 gånger i veckan, men sedan planerar jag att utöka detta till 4-5 dagar i veckan. 

Man behöver inte vara ens maratonlöpare för att se fördelar med tidiga morgonpass innan frukost. Som nämnt är det ett optimalt sätt att förbränna fett och alltså ett bra sätt att komma in i ett mer sunt leverne. Man skall heller inte underskatta den känsla av välbehag det ger en att ha åtminstone ett träningspass genomfört innan de flesta andra ens vaknat. Om inte annat så har man åtminstone gjort något duktigt för sitt eget välbefinnande under dagen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *