Förbättrade vanor och resultatutveckling

I och med ett nytt år är det rätt naturligt att försöka skärpa sig på vissa områden gällande sina vanor. Då man har ett maraton att sikta in sig på blir det dessutom lite enklare att koppla ihop vanorna till denna målsättning.

För tillfället känns det ytterst motiverande och bra gällande min löpning. Jag har haft en otroligt bra resultatutveckling på mina träningspass och både igår och idag hade jag grymt bra pass, med 3×3 km på 10:35-10:30-10:25. Alltså över 17 km/h på samtliga intervaller. Idag körde jag totalt 19 km och sista 15 km med en snittfart på 15,7 km/h.

Egentligen borde det inte vara möjligt med en så snabb resultatutveckling redan i detta skede av maratonträningen med tanke på hur det kändes bara för en månad sedan. Men då har jag visserligen flera år av träning bakom mig, så jag antar att kroppen “minns” en del från tidigare träning.

Det är visserligen alltför tidigt att börja dra några slutsatser om vårens och sommarens löpform redan i detta skede, det återstår många månader som inrymmer både utmattning och trötthet innan denna uppbyggnadsperiod är över. Men det hindrar mig inte från att glädjas över lättheten att springa för tillfället. Det är alltid lättare att glädjas både när man skall ut på sin dagliga löptur och även övrigt i livet när benen känns lätta och löpningen är en njutning. Man skall nämligen inte underskatta löpningens roll för att skapa välmående i tillvaron.

Vad ligger då bakom denna snabba utveckling? Det kan man bara spekulera i, men troligen har det mycket att göra med att jag numera är betydligt noggrannare i allt jag gör både träningsmässigt och i övriga livet. Istället för att alltid ha bråttom någonstans, har jag just nu möjligheten att träna tills jag är klar med passen. Ibland leder det till att jag som idag, lägger ungefär fyra timmar på ett pass, med löpningen, styrketräning och stretching. Men det känns som att det ger resultat med denna fokusering.

Det betyder dock inte att jag på något sätt blivit en perfektionist. Det finns otroligt mycket att förbättra på alla områden ännu. Men perfektionism är heller inget som jag någonsin kommer att eftersträva. Det viktigaste är att man varje dag följer upp sina vanor och gör sitt bästa för att förbättra det man kan. Då det gäller löpningen påverkas den av allt man gör under ett dygn och har man missat något, så finns det alltid något annat man kan göra bättre.

Bland de saker som jag faktiskt förbättrat hör att jag numera börjar varje dag med några vattenglas. Jag lägger också in två stycken stretchingpass per dag. Genast efter träningen och innan jag går och lägger mig. Sedan naturligtvis mer fokus på viktiga muskelgrupper för löpningen under styrketräningen.

Kosthållningen har jag också skärpt till ytterligare efter nyåret, men ännu är den långtifrån idealisk. Ibland glömmer jag fortfarande att äta eller så äter jag alltför sällan. Under veckoslutet blir det både en och två öl för mycket och även en whisky här och där under veckodagarna är också för goda för att avstå från.

Då det gäller sömnmängden så har jag även ökat avsevärt på denna efter nyåret. Inte så att jag skulle ha speciellt mycket sömn under nätterna, sju timmar brukar vara den maximala mängden för mig. Men det att jag kan ta en powernap på dagen är guld värt både för träningen och för övriga göromål under dagen.

Hur viktig löpningen än skulle vara kommer den dock aldrig att bli så viktig att jag i alltför hög grad skulle avstå från mina övriga intressen. Livet är alltför intressant för att jag skall ligga med benen i högläge i jakten på att bli en bättre löpare.

Men som sagt, roligt är det när även löpningen fungerar som den ska och att göra sitt bästa genom att varje dag följa upp sina vanor tar faktiskt inte så mycket tid som man skulle tro. Bra planering gällande träningen, kost, sömn och livets övriga göromål är faktiskt enklare än man tror när man väl kommer in i det.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *