Fem saker du förmodligen inte visste om Malta

fakta om malta

Malta är ett populärt resmål för europeiska turister, samt en mycket omtyckt plats för skandinaver att bo och arbeta på. Men hur långt sträcker sig dina kunskaper kring denna medelshavsö? I dagens artikel presenteras 5 roliga fakta om Malta.

Malta är det 10:e minsta landet i världen

Malta är ett av de minsta länderna i världen, med en mycket liten yta på totalt 344 km². Samtidigt ligger Malta på åttonde plats över världens tätaste bebodda länder. Ön är omkring 3 mil lång och kan med lätthet köras runt på någon timme (se dock upp för bilköer, på ön finns nämligen över 400 000 bilar!). De största städerna är Valetta, St Julian, Sliema och Gzira, som ligger relativt tätt bredvid varandra. Man kan promenera sig igenom de tre sistnämda utan större ansträngning!

Ön ett mecca för online gaming och betting

Visste du att landet är lite av ett högkvarter för bolag som verkar inom branschen för spel på nätet? På Malta finns ett stort antal spelbolag etablerade, både svenska och internationella. För svenskar som önskar att jobba vid medelhavet, blir Malta således ett bra alternativ – jobbmöjligheterna är goda via spelbolagen. Ett sådant företag är Betfair, som tillhandahåller onlineodds på sport. Via betting och odds kan besökaren lägga spel på allt från fotboll och hockey till tennis och cykling. Man har bland annat varit i ropet under säsongen för det omtyckta fotbollsevenemanget Champions League, där odds tillhandahålls på de
fotbollsmatcher som spelas. Även live betting i fotbollssammanhang är populära inslag på sådana sajter. 

Landet har presterat bra i Eurovision Song Contest

Är du musikintresserad och gillar schlager, har du säkerligen tittat på Eurovision SongContest som går av stapeln varje vår. Här tävlar europeiska länder om den vinnande titeln, där tittarna röstar på sitt favoritbidrag. Faktum är att Malta presterat förvånansvärt bra i sammanhanget, historiskt sett. Det rör sig om två andraplatser av Ira Losco (år 2002) och Chiara (år 2005), samt två tredjeplatser som kammats hem av Mary Spiteri (år 1992) och Chiara (år 1998). Imponerande för ett så pass litet land!

Det talas två språk – engelska och maltesiska

Malta är en före detta brittisk koloni och har samtidigt en egen historia där språket influerats av såväl italienska som arabiska. Därför talas det på ön två språk; engelska (som på pappret är det officiella språket) samt maltesiska. Du kan räkna med att de flesta invånare du kommunicerar med pratar felfri engelska, om än med en särskild dialekt. Den äldre generationen föredrar dock generellt maltesiska, och kan ha svårt att förstå de engelska språket, trots att det numera är det officiella språket i landet.

Det finns imponerande 365 kyrkor på Malta

Trots att Malta enbart är 316 km² stort, finns på denna begränsade yta hela 365 kyrkor, en för varje dag på året. Landet har en kultur som i stor utsträckning präglats av den katolska tron. Bland de kristna malteserna besöks kyrkan vanligtvis varje söndag, och en rad olika traditioner som “festas” äger ofta rum för att hedra helgon. Man smyckar staden och skjuter fyrverkerier så det står härliga till!

Det har blivit dags att knyta ihop säcken för denna artikel med roliga fakta om ön Malta, som oväntat nog bjuder på en och annan oväntad överraskning trots sin ringa storlek. På återseende!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *