Färdigklädd för Barcelona Marathon

I och med inköpen av nya tävlingsskor och kompressionsstrumpor idag är jag nu klar för Barcelona Marathon, åtminstone materiellt sett.

PicsArt_1362934127996
Mina nya Asics Gel-DS Racer 9 och Zero Point kompressionsstrumpor

Det blev alltså så att jag i sista minuten beslöt mig för att införskaffa nya tävlingsskor till Barcelona Marathon. Eftersom jag var mycket nöjd med de Asics Racer skor som jag använde både på Stockholm och Jakob Marathon ifjol, var det inget svårt beslut att ge dessa nytt förtroende för även denna säsong av maratonlopp.

Jag brukar även dra banlöpningen med Racer-modellen eftersom det ger en betydligt bättre löpkänsla på bana än med mer dämpade skor som t.ex. Asics Trainer eller Kayano.

Om man jämför Asics Racer med övriga modeller av Asics finns den största skillnaden i vikten. Dessa väger endast 215 gram, vilket är hela 50 gram lättare än den redan erkänt lätta Asics Gel-DS Trainer 18. Det finns faktiskt en ännu lättare sko i Asics sortiment, nämligen Piranha SP 4-modellen som endast väger 120 gram. Att gå till denna modell är dock inte aktuellt i dagens läge, eftersom den helt verkar sakna dämpning.

Det som man bör minnas när det gäller tävlingsskor som Racern är att dessa inte klarar samma mängder löpning som mer dämpade modeller och att därför finns skäl att hålla ordning på löpta kilometrar i dessa. De blir helt enkelt snabbare utnötta och tappar fortare den stadga som finns i skon än hos mer dämpade modeller av Asics. Å andra sidan tar det inte alls lika lång tid att köra in Racern i jämförelse med de övriga modellerna. Om jag minns rätt gick redan första passet med mina nyinköpta Racers bra ifjol.

Enda nackdelen jag kan komma på med modellen är de hål som finns under sulan som gör att småstenar ibland kan fastna under skon. Dessutom blir strumporna lätt våta vid löpning i regn. I vissa av de test som gjorts på skon har jag även sett att vissa tyckt att modellen är aningen för mjuk för att vara riktigt snabb som tävlingssko. I detta är jag av en lite annan åsikt eftersom jag tycker att modellen har en mycket bra rullning.

Dessutom föredrar jag denna modell framför den mest populära av alla tävlingsskor, nämligen Adidas motsvarande modell Adizero Adios, eftersom denna i mitt tycke är alltför hård vid löpning över längre sträckor.

De Zero Point kompressionsstrumpor som jag köpte idag verkar även de riktigt lovande. Det går inte ens att jämföra kompressionseffekten med de strumpor från X-socks och Adidas som jag prövat tidigare, eftersom man faktiskt känner av en viss effekt i mina nyinförskaffade strumpor. Mina tidigare kompressionsstrumpor har mer känts som vanliga fotbollsstrumpor, medan Zero Points varianter t.o.m. var en utmaning att få på sig.

Nu har jag alltså min tävlingsdräkt klar tills Barcelona Marathon. Jag önskar bara att formen var lika bra som utrustningen 🙂

PicsArt_1362933857262
Mina fullständiga utstyrsel till Barcelona Marathon. De extra ärmarna kan säkert se lite knasiga ut för den icke-insatta, men de är något av det mest användbara som man kan ha som långlöpare. Särskilt i Barcelona där det kan förväntas vara kyligt från morgonen, men där det snabbt kan bli varmare under loppets gång. Det är alltså bara att vika ner ärmarna ifall det blir varmt.

Join the Conversation

4 Comments

  1. says: Benny

   Det är de absolut! 🙂 Har inte tidigare varit så insatt på det här med kompressionsstrumpor, främst kanske eftersom jag använt dåliga kompressionsstrumpor och därför trott att de inte har nån verkan. Dehär från Zero Point verkar dock trycka på riktigt bra. 🙂

 1. says: Markus Segervall

  Detdär med lösa ärmar var ju inte så dumt. Prognosen för söndag morgon verkar nu just vara ca 11C och lite regn. Man borde kanske också “dra nåt gammalt över sig” som man kunde kasta bort vid start.

  1. says: Benny

   Jag tycker att lösärmarna är bland det mest praktiska man kan ha som långlöpare. Det är sällan de blir för varma även om de ger en riktigt skön värmande känsla på långlänkarna.

   Det kan nog tänkas att det skulle löna sig att ha en engångsregnrock på sig ifall det är regnigt och kallt vid starten. 11 grader låter på gränsen till kallt, även om jag stod i ösregn, blåst och +3C i Stockholm ifjol. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *