Fantastiskt resultat av Josefin i Vanda!

Syrran avslutade säsongen på bästa möjliga sätt med att sätta ett präktigt personbästa i Vanda Maraton tidigare idag. Tiden stannade denna gång på 3:00:33, vilket innebär att hon även denna gång förbättrade sitt personbästa med 5 minuter. Tiden berättigade till en tredje plats i loppet. Personbästat från tidigare härstammar som bekant från Paris Marathon i april då hon sprang på 3:05.

Det har varit en hellyckad säsong för Josefin där hon både på maraton och halvmaraton förbättrat sina tider med många minuter. På hela sträckan förbättrade hon med hela 10 minuter från den tid som hon gjorde i Barcelona Marathon 2013 och även på halvmaraton förbättrade hon med över 5 minuter och sprang in på 1:26 i halvmaratonloppet i Åbo i slutet av juni.

Som jag nämnt tidigare finns det en rätt enkel förklaring till dessa stora framsteg och det är att hon har haft en helt skadefri säsong. Men för att lyckas komma ner i dessa tider behövs också rätt typ av träning och ett smart genomförande av loppen. Då det gäller träningen har jag under hela sommaren och hösten sett vilken kapacitet hon besitter och har aldrig ens betvivlat att det fanns möjligheter att komma ner till tider nära 3 timmar eller t.o.m. under.

Men säsongen har dock varit mycket lång för henne, så därför fanns det ändå vissa frågetecken kring hur hon skulle orka ladda om för detta lopp. Speciellt under hösten är det ju naturligt att motivationen ibland sviktar lite ifall man varit igång ända sedan december året innan.

Nu lyckades det ändå helt enligt planerna och det blev ett perfekt slut på denna minnesvärda säsong. Nu får hon en välförtjänt vila från löpningen innan det är dags att ladda om för en ny säsong.

Ännu några ord om den andra faktorn som jag nämnde för att kunna genomföra ett perfekt maratonlopp, nämligen ett smart genomförande av loppen. Ibland har jag hört att kvinnor har en tendens att vara mer realistiska då det gäller att genomföra ett maratonlopp, dvs. ofta brukar de ha en förmåga att hålla ett jämnare tempo genom hela loppet än männen.

Jag vet inte hur sant detta påstående är, men åtminstone kan man konstatera att Josefin höll ett jämnt tempo genom hela maratonloppet idag. Det är en konstart som inte är att underskatta då det gäller att nå sina målsättningar i maraton och något som även jag hoppas lära mig i en större utsträckning inför mina kommande maratonlopp.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *