Elcyklar på nätet: Vad bör man tänka på köpet av en elcykel?

de bästa elcyklarna

En klar trend som många säkert lagt märke till om man rört sig i storstäderna runtom Europa är alla de elsparkcyklar eller elscooters som många glider runt på. Elcyklarna har även de fått ett snabbt lyft under den senaste tiden och nu är också dessa en vanlig syn både i städer och på landsbygd. Speciellt för de som gillar att motionera är elcykeln ett bättre alternativ än elscootern eftersom man här gör jobbet tillsammans med elmotorn.

Det finns många fördelar med elcyklarna. Trots att cykling i sig är en bra motionsform kan det ibland kännas bra med lite extra hjälp på vägen. Det är nämligen inte alla gånger som vädret är på ens sida vid cykling. Cyklister är speciellt utsatta för blåsväder och i dessa fall kan den hjälp som  elmotorn erbjuder rejält förbättra upplevelsen.

Den elektriska motorn hos elcykeln förstärker cyklistens trampkraft och verkar endast då pedalerna rör sig. Det är ett väldigt smidigt transportsätt där man själv väljer hur mycket eller lite hjälp man vill ha på vägen. Det finns dock olika elcyklar på marknaden och här kan det vara svårt att veta exakt vilka som passar ens ändamål.

De bästa elcyklarna online

Utbudet av elcyklar har ökat snabbt under den senaste tiden och här kan det vara svårt att veta vilka som passar ens egna behov.

Det finns flera olika modeller och att hitta elcyklar på nätet är inte det enklaste bland alla modeller som finns tillgängliga. Här gäller det för det första att reda ut begreppen. 

Alla elcyklar som går snabbare än 25km/h klassas som elmoped eller EU-moped. För dessa gäller samma regler som för en EU-moped och då behövs utöver ett körkort även registreringsskylt, hjälm och trafikförsäkring. 

För att klassas som elcykel får motorn endast förstärka tramptagen och inte ge krafttillskott över nämnda 25 km/h.

Det finns flera sajter som erbjuder bra hjälp vid valet av elcykel. En av de bästa inom området torde vara Bikester.se som har en flera olika guider som underlättar vid valet av elcykel. 

Exempel på en så kallad citycykel med el-assistans. Bild: Bikester

Här finns presenterat de olika typer av elcyklar som finns för att man lättare skall kunna bestämma sig för en kategori. Det finns ju trots allt flera olika modeller av elcyklar på marknaden och alla har olika egenskaper. Bland de alternativ som finns kan nämnas el-citycykel, el-hybrid, e-trekkingcykel och El-MTB.

Även placeringen av motor har sina fördelar och nackdelar som kan vara bra att känna till.

Fördelarna med elcykel

Vi var inne på fördelarna redan ovan i texten. Men det tål att upprepas hur mycket en elcykel faktiskt förbättrar “körkänslan” och upplevelsen. Vi är säkert många som haft samma problem under cykelturer. När man begett sig iväg på en cykeltur har det tillsynes varit vindstilla, men när man väl kommit iväg märker man hur mycket redan en liten motvind kan ställa till det.

Hittills har det funnits ytterst få sätt att påverka detta. Det har bara varit att acceptera läget och trampa på enligt bästa förmåga. Att man nu kan jämna ut naturens påverkan med hjälp av en elmotor skapar helt andra förutsättningar att njuta av cykelturen oavsett väder.

Man väljer själv hur mycket eller lite hjälp man vill ha på vägen, men erfarenheten säger att man gärna tar till hjälp i stark motvind eller när backarna gör det tungt att orka cykla med bibehållen kraft.

Elcykeln är också ett miljövänligt transportsätt och det är också orsaken till att de som köpt en ny elcykel från och med september 2016 är kvalificerade att ansöka om en cykelpremie på 25% (högst 10 000 kr) från naturvårdsverket. Naturvårdsverkets elcykelpremie gäller även för de elcyklar som klassas som EU-moped.

Att tänka på vid val av elcykel

Förutom användningsändamålet kan det vara bra att ha ytterligare några faktorer i åtanke vid valet av elcykel. Tyngden är en sak eftersom elcyklar med sin motor är tyngre än vanliga cyklar. Det gör också att det behövs starka bromsar både på fram- och bakhjulet.

Många elcyklar på marknaden är utrustade med bra bromsar, men det kan vara väl värt att kolla så att det finns hydrauliska fälgbromsar eller V-bromsar förutom de skivbromsar som oftast finns som standard. Allt detta finns dock att köpa som tilläggsutrustning hos leverantörerna.

Elassisterad endurocykel. Bild: Bikester

Lite bredare däck eller elcykeldäck rekommenderas också i allmänhet eftersom dessa är designade för optimal komfort och punkteringsskydd.

Vid valet av elcykel är naturligtvis också batteriet och dess räckvidd av avgörande betydelse. Hur många kilometer räcker egentligen ett batteri? Förutom batterikapaciteten spelar även faktorer som förarens vikt och belastningen in på hur länge ett batteri kommer att räcka. Detta kan vara en faktor som är väl värd att kolla upp innan valet av elcykel.

Sist och slutligen

Allt fler har de senaste åren upptäckt tjusningen med elcyklar och det har också gjort att utvecklingen varit väldigt snabb inom området. För den som gillar mångsidig motion vid sidan av löpning och annan idrott erbjuder dessa ett bra alternativ.

Men eftersom det för många är den första investeringen i en cykel av denna typ lönar det sig också att noggrant bekanta sig med detaljerna innan man beslutar sig för ett köp. Som tur finns alltså numera många bra guider på nätet och det underlättar köpbeslutet avsevärt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *