Effektiva cykelpass för löparen

Genom dagens andra pass på motionscykel i Wasa Sports Club har jag dagens träning fullbordad. Idag tog jag en återhämtningsdag helt utan löpning eftersom jag försöker vara lite försiktig med att inte överanstränga mitt ben när jag nu kunnat börja springa helt utan smärta igen. Åtminstone en dag i veckan försöker jag därför att hålla mig helt utan att springa. Det går även att få träningspass på spinning- och motionscykel att bli nyttiga för löpningen ifall man tänker efter hur man drar dessa pass.

PicsArt_1365445319100_20130408212226933
Det har blivit en del cykelpass i vinter…

Jag började kvällens pass med styrketräning för mage, rygg, höfter och ben i drygt en timme innan jag hoppade upp på sadeln. Väl på motionscykeln försökte jag att efterfölja de gyllene regler som finns nämnda i bl.a. Advanced Marathoning gällande alternativ träning.

När det gäller cykelpass finns det åtminstone tre saker att hålla i minnet om man vill göra dessa träningspass effektiva med tanke på löpningen. För det första bör man komma ihåg att man behöver nästan tre gånger längre tid på sadeln för att samma träningseffekt som vid löpning. Därför lämpar sig ett pass på motionscykeln främst som återhämtningspass för att öka blodgenomströmningen i musklerna. I mitt fall använder jag ofta ett pass på motionscykeln på 50-60 minuter för att ersätta lugna återhämtande länkar som jag vanligen drar på 40-45 minuter.

En annan sak som kan vara värd att tänka på vid cykling är att upprätthålla en tillräckligt hög intensitet, med ett RPM (varv per minut) på minst 90. Detta för att hålla cyklingen så lik löpning som möjligt. Idag försökte jag hålla ett RPM på över 100 över hela mitt pass på 50 minuter som jag drog på motionscykeln.

En tredje sak att komma ihåg är att cykling har en tendens att förkorta ens löpsteg eftersom man sitter eller står i en fixerad ställning i stort sett hela träningspasset. Därför är det viktigt att man ser till att stretcha framförallt höftböjaren ordentligt efter passet.

Trots att det är bra att ersätta några träningspass i veckan med alternativ träning måste jag säga att det är ytterst motvilligt som jag beger mig iväg på ett alternativt pass. Den främsta orsaken till detta är att alla alternativa pass tar så oerhört mycket mer tid av ens kväll än löppassen ifall man inte har all utrustning hemma. Ikväll tog det mig nästan tre timmar att köra mitt pass i gymmet ifall man även räknar med tiden det tog att ta sig dit och hem igen. Man förstår verkligen att uppskatta löpning som träningsform när man har haft en hel vinter med skadebekymmer bakom sig.

PicsArt_1365445952678_20130408213255379
Dagens väl tilltagna lunch på Il Banco. Mitt löfte om att minska på portionerna höll inte riktigt idag…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *