Distanspass 12 km

Väckning halv 7 imorse. Jag hade planerat att få in ett långpass på drygt 20 km med 12 km i 4:50-tempo innan avfärden till mina hemtrakter. Jag märkte dock att veckans tuffa program med alltför få sömntimmar hade satt sina spår och jag var ovanligt trött när jag vaknade. För ovanlighetens skull avvek jag därför från mina planer och tog en powernap på dryga halvtimmen efter frukosten.

Jag bestämde mig istället för att köra ett kortare distanspass på 12 km i nämnda tempo och flytta fram långpasset till söndagen. Under de första veckorna på nya säsongen har jag kört på i ett riktigt lugnt tempo på mina distans- och långpass. Det har mest varit frågan om prattempo i över 5:00 min./km. Det finns flera orsaker till detta. För det första har jag inte stretchat tillräckligt för att våga ta ut stegen ordentligt. För det andra har jag heller inte känt det som nödvändigt att ännu under de första veckorna köra speciellt hårt. Det viktigaste har varit att hålla igång.

Enligt det träningsschema som jag följer skall dock farten på de 3 nyckelpass jag kör i veckan börja öka redan från och med nästa vecka. Enligt detta schema handlar det ännu i detta skede endast om distans- och långpass, men jag har nog tänkt variera med både intervaller och backlöpning för att få mer variation i träningen. Programmet jag talar om är Janne Holmén 2:45-program. Jag kommer att närmare redogöra för ändringarna i mitt träningsprogram jämfört med ifjol lite senare här på bloggen. Redan nu kan jag dock säga att jag kommer att köra betydligt mindre intervaller under mjölksyratröskeln under denna uppbyggnadsperiod. Mer fokus kommer att ligga på att orka hålla bra fart på mina distanspass. Att anpassa träningen mer efter hur vardagen ser ut kommer att bli viktigare denna säsong. Att köra två pass om dagen under perioder med långa jobbdagar skall jag i det längsta undvika.

Dagens distanspass var lyckat på så vis att jag lyckades hålla den planerade snittfarten på 4:50 min./km genom hela passet. Det som jag dock inte är helt nöjd med är mitt löpsteg för tillfället. Även om jag börjat stretcha lite varje kväll så får jag inte alls ut mitt steg för tillfället, vilket leder till att det känns jobbigare än det borde göra vid dessa blygsamma farter. Om jag inte blir rörligare till nästa vecka kan jag bara drömma om att få in ett distanspass på 10 km i 4:10-tempo. Tempot i sig är inga problem att klara, inte ens nu under de första veckorna under uppbyggnadsperioden. Det handlar bara om att bli rörligare och få till ett normalt löpsteg igen.

Nedan är resultatet från träningen:

Resultat distans 16.11

distanspass 16.11.2013
Rutten.

PicsArt_1384612537887
Återhämtningsmål genast efter träningen.

PicsArt_1384612658753
Vilken underbar öl jag smakade på igår kväll!

PicsArt_1384612738844
Sverige förlorade igår kväll. 1-0 resultatet är definitivt ingen katastrof, men dock skall man ha respekt för vad Cristiano Ronaldo kan uträtta när han får mer utrymme på planen. I ett 1-0 underläge kommer Sverige knappast att kunna ha samma “igelkottsförsvar” som igår, vilket kommer att leda till ytterbackarna kommer att lämnas mer ensamma. Igår var ju båda de svenska yttermittfältarna snabbt till undsättning när ytterbackarna gick bort sig. Jag misstänker att matchbilden kommer att ändra rätt radikalt när Sverige även måste anfalla.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *