Den svåra konsten att balansera dygnet

morgonträning

Som jag nämnt åtskilliga gånger här på bloggen är det under morgontimmarna som jag gillar att få det mesta gjort som kräver lite mer tankeverksamhet och kreativitet. Hittills har jag varit uppe lite senare än vanligt här på Malta och försökt tajma väckningen med soluppgången.

Nu börjar det dock vara svårt med den saken eftersom solen kommer upp först vid 7-tiden numera. Jag brukar vilja komma mig upp senast 6-tiden på morgonen. Medan jag bodde i Finland var jag för det mest upp vid 5-tiden och började skrivandet vid kl. 6 på morgonen.

Det har blivit gröt, bröd, juice och yogurt som frukost de flesta dagar här. Nu skall jag dock se till att börja hämta hem färska grönsaker och frukter och bli ännu hälsosammare här.

Nåja, det är inget större problem egentligen. Det som jag dock har ett litet problem med är att man ser så många löpare igång på strandpromenaden nedanför under morgontimmarna. Det är otroligt kul med liv och rörelse här, men samtidigt gör det en också väldigt sugen att bege sig ut på en löprunda genast från morgonen.

Skulle det ha varit som inför Stockholm Marathon 2018 skulle jag redan ha varit ut på min första löprunda för dagen. Då körde jag alltså två pass om dagen de flesta vardagar. Nu känns det dock inte som att jag riktigt har tid med detta. Kanske det ändrar när jag får mer ordning på allt, men tillsvidare har jag inte riktigt samvete att försumma värdefulla jobbtimmar under min mest kreativa fas under dygnet.

Även om träning är bra för välmåendet, sömnen och även kreativitet så tar det också energi… och alltså tid.

Det gör att jag trots suget efter att vara ute här hela tiden helt enkelt måste försöka få in mina jobbtimmar tidigt på morgonen för att sedan kunna lägga hela eftermiddagen på att njuta av vädret. Hittills har det blivit alltför mycket jobbtimmar kvällstid, men det hoppas jag kunna undvika i framtiden för att kunna ägna dessa timmar åt läsning och planering.

Dagens planer

Idag har jag några huvudpunkter för min dag. Först och främst några inlägg på mina bloggar, vilket torde vara klart i god tid innan kl. 12. Sedan en lätt lunch och kombinerad löp- och simtur. Om jag känner mig seg efter mitt skrivande brukar det bli en powernap på 30 minuter innan jag beger mig iväg.

Efter detta finns det i planerna att gå på storshopping med fokus på grönsaker och frukt. Hittills har det blivit alltför mycket processad mat medan jag varit på Malta. Delvis har det handlat om tidsbrist, men främst har det varit svårt att hitta rätt typ av mat i de butiker jag besökt. Då är det enkelt att bara kasta in någon färdigmat i korgen istället för att gå runt och söka i all evighet.

Nu har jag dock hittat pärlorna bland matbutiker här i Sliema. Det är Tower Supermarket som hör till storkedjan Carrefour som har 4 våningar där utbudet är väldigt bra gällande det mesta – inte minst gällande frukter och grönsaker. Även detta är faktiskt rätt billigt här.

Den andra medelstora matbutiken som jag oftast besöker och som finns endast några hundra meter från mitt hem. Här är utbudet på frukter och grönt lite bristfälligt, vilket gör att jag gärna besöker Tower Supermarket för större inköp. Inte heller denna är speciellt långt från där jag bor, ca. 800 meter skulle jag uppskatta avståndet till.

En kul detalj gällande invägning av dessa är att här finns en så kalla “invägningspojke” som väger alla frukt och grönsaker åt en. Här är man alltså en lång väg från det automatiserade system som man ser bland många av våra matbutiker i Norden. Här finns heller inga självbetjäningskassor.

Ännu en detalj som man märker här är att Malta ännu är väldigt långt från det kontantlösa samhälle som man så hett diskuterar i de nordiska länderna och framförallt i Sverige. Här är kontanter ännu det vanligaste betalningsmedlet i de flesta butiker. Det finns till och med medelstora matbutiker där det inte fungerar med kortbetalning. Då skall man inte ens nämna alla småbutiker som finns ut efter gatorna. Där kan man nästan utgå ifrån att det är lönlöst att försöka med kortbetalning.

De som alltså tror att världen är på väg att bli kontantlöst kan behöva tänka om lite. Länder som Malta och en stor del av länderna även i övrigt söderöver lär nog aldrig bli kontantlösa.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *