De springer genom Sverige med en barnvagn full av böcker

När jag besöker nya platser brukar jag gärna ta emot tips över de bästa löprutterna som finns på de olika orterna. Här kommer ett riktigt intressant boktips för alla löpfantaster inför kommande semestrar.

Sommaren 2016 reste Philip Persson och Oskar Jensen Sondén runt i alla Sveriges 290 kommuner för att hitta Sveriges bästa motionsspår. De besökte 3-4 spår om dagen i tre månader med målet att skriva en bok. Det gjorde de också och boken trycktes i 3000 exemplar varav de lyckats sälja 2500.

Enligt dem själva avstannade försäljningen efter vintern och för att sälja de sista böckerna kände de att de var tvungna att göra något desperat. Därför kommer de att packa med sig de återstående böckerna och ge sig ut på en barnvagnsturné genom Sverige och ger sig inte innan den sista boken är såld.

De kommer att springa 6 mil om dagen och startar i Malmö imorgon 1:a juli. Resan kommer ta 40 dagar. På deras hemsida kan man se den planerade rutten:

https://motionsspar.wixsite.com/bokmaran/live

Även på Instagram, Facebook och Youtube kommer de att lägga upp innehåll från sommarens löparäventyr. 

Länkar:

https://www.facebook.com/sverigesbast

https://www.instagram.com/bokmaran/

Jag hann även med några frågor innan de beger så ut på löparäventyret.

Beskriv er själva och er bakgrund inom löpningen?

Både jag och Philip är från orienterare i grunden som träffades under tiden som vi gick på idrottsgymnasiet i Olofström. Jag tror att Philip mest ser löpningen som ett medel för att utvecklas inom orientering, medan jag mer springer för själva löpningens skull. Vi kan nog båda hålla med om att löpning i sina bästa stunder ger en helt speciell frihetskänslan samtidigt som den alltid genererar hunger och trötthet (maten smakar bättre och sängen blir skönare). 

Hur kom ni på idén med att lista Sveriges bästa motionsspår?

Idén kom vi på när vi insåg hur underskattat fenomenet motionsspår är. Det fullkomligt myllrar av grymma spår runt om i landet och de används allt för lite. Vårt projekt var/är ett försök att bringa liv i spåren och få löparvärlden att få upp ögonen för detta världsunika fenomen.

Vad utmärker ett bra motionsspår?

Vi försökte komma på så många relevanta faktorer som vi bara kunde. De fyra viktigaste var nog dessa:

Mäktig, storslagen, unik, varierande natur. 

En bra anläggning gärna med dusch, bastu, cafeteria. 

Ett brett utbud av spår i varierande länger och typer. 

Tydlig och konsekvent skyltning och planering av spårområdet. 

Finns det någon ort som ni speciellt rekommenderar? 

Det spåret som vi i vår bok menar är det bästa är Skutberget i Karlstad. Sveriges bästa motionsspår har varit i hetluften länge då många vänder sig starkt emot byggandet av en muminpark på spårområdet. Därför borde man passa på att besöka motionsspåret som har ALLT – innan det är för sent. 

Vad förväntar ni er av den turné som ni nu ger er ut på?

Mycket. VI hoppas på ett stort äventyr som kommer bjuda på massor av löpning, människor, lärdomar, myggbett och oförutsedda utmaningar …

Köp boken här:

https://motionsspar.bigcartel.com

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *