De bästa maratonloppen i Europa 2013?

Det finns många intressanta maratonlopp att välja på både i Europa och runtom i världen. Jag har som nämnt gjort upp min träningsplan i stora drag för säsongen 2013 och håller som bäst på och funderar över vilka lopp jag skall delta i nästa säsong. Helt klart är att jag skall försöka få in fler maratonlopp nästa säsong. Om allt går bra siktar jag på att delta i minst 4 lopp under året.

Huvudmålet för uppbyggnadssäsongen blir som förra säsongen Stockholm Marathon som löps 1.6.2013, men jag skulle gärna fylla ut säsongen med ett maraton innan dess. En lämplig tidpunkt för detta skulle vara i slutet av mars eller början av april samt ett till i september-oktober. Här är några av alternativen som jag funderar på:

Haag maraton 10.3.2013 är ett intressant alternativ främst eftersom banan verkar snabb. Även om jag i mars knappast är i någon högform skulle en hyfsad tid säkert ge en del extra motivation inför säsongen.

Barcelona maraton 17.3.2013 ser onekligen lockande ut eftersom staden är vacker och en resa dit kan kombineras som en shoppingresa vilket min flickvän skulle uppskatta. Jag vill nämligen gärna stanna minst 5-7 dagar ifall jag far på en längre löparresa. Att loppet dessutom har farthållare ända ner till 2:45 gör loppet extra tilltalande. Stockholm Marathon har ju som bekant farthållare endast till 3:00 på maraton.

Paris maraton 7.4.2013 är ett annat intressant alternativ även om tidpunkten inte är optimal med tanke på träningen inför Stockholm maraton. Staden i sig är intressant eftersom varken jag eller min flickvän varit i staden och loppet verkar också mer proffsigt och mer välarrangerat än Barcelonas dito.

London maraton 21.4.2013 kan man dock avskriva pga. tidpunkten, även om jag mer än gärna skulle delta i loppet.

Barcelona Marathon

Till sommaren har jag planer på att delta i Jakob Marathon i slutet av juli (finns ingen info om exakt datum), men till hösten skulle jag ännu behöva ett till lopp att delta i. Berlin maraton 29 september är ett mycket intressant alternativ eftersom banan är erkänt snabb. Ett lopp att putsa sina personbästan i. Om man vill delta i detta lopp måste man dock vara snabb att anmäla sig eftersom det är mycket populärt.

Någon gång i framtiden är det en dröm att kunna delta i New York maraton eftersom detta maraton kan sägas vara alla maratonlopps moder. Dessutom älskar jag staden och den atmosfär som råder där. För att kunna delta där behöver man dock framförhållning eftersom loppet oftast är fullbokat i 1 ½ år på förväg så i New York Marathon 2013 finns det inga möjligheter att delta.

Preliminär tävlingskalender så här långt:

Barcelona Marathon 17.3.2013

Helsinki City Run 4.5.2013

Stockholm Marathon 1.6.2013

Jakob Marathon (slutet av juli 2013)

SM-maraton Jyväskylä 21.9.2013? (krävs kvalificering)

Botnialöpet 21.9.2013 / Lidingöloppet 28.9.2013 / Berlin Marathon 29.9.2013

Ifall ni har förslag på bra lopp under nästa år får ni gärna skicka mig en kommentar!

Join the Conversation

10 Comments

 1. says: Heidi

  Jag kan absolut rekommendera Berlin. Bra bana, bra organiserat och fantastiskt publikstöd!
  Kul att hitta till din blogg förresten, tror jag brukar se dig springandes i stan 🙂 och alltid inspirerande med nya löparbloggar!

  1. says: Benny

   Jo har hört mycket positivt om Berlin, skulle vara oerhört kul att delta i loppet! Skulle tro att min syrra bor i samma hus som dig så jag kan mycket väl tro att vi kan ha setts i löpningens tecken :). Grattis till vinsten i Vasa Marathon förresten! Strong prestation!

 2. says: Tove Holm

  hej, av din plan kan jag rekommendera Paris, jag var där förra våren och det var väldigt bra arrangerat och bästa loppet över lag jag deltagit i, med 30 000 deltagare. Äna men i det är det krävs läkarintyg, men det är ju bara att skaffa.

  Berlin såldes visst på nån timme, men på hösten är min favorit Frankfurt, snabb bana, bra arrangemang.

  Lycka till, jag söker själv efter vad jag skall välja nästa vår just nu, och skall fortsätta med det. Jag vill springa i april, på en flack bana. Mitt lopp i höst blev Rautavesi maraton i Sastamala i Finland, och banan var jätte backig och tung, och jag hamnade gå upp för sex backar, som jag aldrig hamnat göra förut, så nu vill jag prisa mig med en flack bana till våren.

  1. says: Benny

   Paris är ett mycket intressant alternativ, tack för tipset! Jag tror dock att jag kommer att delta i Barcelona Marathon 17.3 eftersom det passar bättre in med träningen inför Stockholm Marathon 1.6.2013. Följande år funderar jag dock på att vara borta från Stockholm och delta i Paris Marathon istället.

   Jag skall kolla in Frankfurt. Har hört om loppet med hade helt glömt bort det alternativet… Till hösten skulle det även vara roligt att avrunda säsongen med något lopp här i Finland. Jag skall kolla in alternativen lite senare. Det lär ju inte vara någon panik med anmälningar till dessa lopp.

   Lycka till själv med planeringen inför nästa säsong! 🙂

 3. says: anders andersson

  Hej, trevlig blogg,
  antar att du är i form för Stockholm 1/6!
  Har du kollar in Boston Marathon, det äldsta loppet,
  klart ett spännande lopp med rötter, tyvär kvaltider
  och lite knepigt att komma med.
  Finns bra beskrivet i den gamla löparbibeln,
  James Fix, “Löpning”.
  Själv blev jag lite nyfiken på Berlin nu, men är väl
  lite sent påkommet.
  Löparhälsningar,
  /Anders.

  1. says: Benny

   Tack så mycket! Ja, vi får verkligen hoppas att formen infinner sig till Stockholm Marathon 1.6. Just nu ser jag rätt så positivt på mina träningsresultat med tanke på att jag just kommit tillbaka från min skada. Men om jag hinner bli i form för de tider jag önskar är en annan femma… Jag har ju trots allt endast en månad med bra träning bakom mig inför nämnda maratonlopp…

   Boston Marathon är riktigt intressant i framtiden, likaså New York Marathon. Om jag inte minns helt fel ligger väl kvaltiden till Boston Marathon vid 3:06, så på basen av det skulle man väl nog kvala in…

   Något Berlin Marathon blir det tyvärr inte för mig i år. Det är en riktigt snabb bana och även i övrigt skulle det ha varit intressant att delta. Men jag var inte riktigt vaken när man fick börja anmäla sig och loppet hann bli fulltecknat.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *