Dags att återgå till nygamla rutiner

Imorgon är det dags att återigen återgå till att jobba som anställd. Det börjar vara exakt tre år sedan senast. Det var ju i oktober 2016 som sade upp mig från mitt gamla jobb. Eller egentligen september, men eftersom jag jobbade där i nästan 14 år fanns det ju en del att reda upp innan jag checkade ut.

Jag ser mycket fram emot att få arbetskompisar att umgås med igen, trots att jag trivts med ett liv där jag kunnat ställa min vardag som jag velat. Nu när möjligheten dök upp att äntligen få jobba med något jag är intresserad av var det dock inte mycket att tveka på.

Det är klart att det blir en omställning att jobba under mer normala kontorstider igen. Senaste tiden har jag ju i stort sett gjort allt mitt jobb under de tidiga morgontimmarna och sedan ägnat resten av dagen åt träning och avslappning. Åtminstone i Finland. Här har solen, värmen och omgivningen gett mig extra energi och inspiration, något som gjort att jag även gjort en del jobb kvällstid.

Idag blev det en sammanlagt 4 timmar av löpning och simning. Nu blir det dock mindre av det under vardagarna.

Rutinerna har ändå varit helt hyfsade sedan jag kom till Malta. Framförallt har jag sett till att komma mig tidigt i säng och det har jag mycket mina dagsaktiviteter att tacka för. Efter att ha varit ut på en löprunda och simmat i flera timmar brukar man i allmänhet vara så trött på kvällarna att det inte finns speciellt mycket energi att sitta uppe och “nattsudda”.

Medan jag var i Finland hade jag som rutin att ha minst en powernap per dag. Här har jag dock ytterst sällan tagit mig några powernaps under dagarna. Energin har räckt till att genast ge sig iväg på en löprunda efter skrivstunderna på morgonen. Kanske har det också delvis att göra med att man ser mer framemot dagsaktiviteterna när man vet att 30-gradig värme väntar, snarare än kyla och blåst.

Jag testade också min första hantverksöl här på Malta idag.

Även om rutinerna varit hyfsade här på Malta skall jag nu i samband med att jag börjar jobba se till att få exakt samma sömnrutiner varje dag. När jag analyserar mina sömnrutiner från tidigare i livet kan jag konstatera att jag hade som mest energi under den tidpunkt i min jobbkarriär när jag såg till att ha exakt samma sömntider varje dygn.

Under en längre tid medan jag jobbade såg jag till att gå och lägga mig kl. 22.30 och vakna 06.30. Det är också något som jag nu strävar efter att återuppliva när jag nu återvänder till jobblivet igen.

Att detta med sömn är något att satsa på bekräftas i böcker som Sömngåtan Matthew Walker – en av flera intressanta böcker som jag läser just nu. I många medier har drivkraft och ihärdighet och deras betydelse för framgång förskönats under senare år. Boken Grit i sig av Angela Duckworth handlar kanske framförallt om dessa egenskapers betydelse framför medfödd talang, men på i många andra sammanhang har man ofta plockat fram exempel på framgångsrika personer som klarar sig på så lite som 4 timmar sömn per dygn.

bra böcker för personlig utveckling
Några av de böcker jag införskaffade på Arlanda på vägen hit och som jag nu läser varje dag innan läggdags. Ett perfekt sätt att få tag på sömnen.

Visst har jag själv också testat på att sova så lite som 5 timmar per dygn. Det kan jag dock intyga att inte är ett vinnande koncept. Det som man vinner på att vara tidigt igång förlorar man mångfalt i förlorad inspiration och allmän orkeslöshet resten av dagen. Dessutom har denna rubbade sömnrytm en tendens att störa arbetet flera dagar efteråt.

Med andra ord skall man inte lyssna för mycket på personer som poängterar de tidiga morgonrutinernas betydelse för att få saker och ting gjorda under en dag. Det viktigaste är att man hittar det som fungerar för en själv och framförallt att man får tillräckligt med sömn.

Det finns många vägar till framgång och att kompromissa med sömnen är inget som ens är värt att testa på.

Alltid går det dock inte som planerat. I våningen över oss finns ett Airbnb-boende och då beror mycket på vem som råkar bo där hur livskvaliteten blir här. På fredagen fanns här ett skrikande barn som väckte mig kl. 4.00 på morgonen. Med andra ord garanterar inte frivillig barnlöshet att man själv inte behöver ta andras ungars “skit”. Sådant påverkar naturligtvis också sömnkvaliteten. Här från fredagens tidiga löprunda som ägde rum redan kl. 8, efter att jag skrivit i ca. 3 timmar.

För egen del tror jag ändå att det skall lyckas helt bra att få in de rätta sömnrutinerna nu eftersom jag ändå varit rätt duktig inom området redan tidigare här på Malta.

En tredje bok som jag läser just nu (ja, jag läser ofta flera böcker samtidigt 🙂 ) och som syns på bilden ovan är Lev kreativt av Julia Cameron. Här finns många goda tips för hur man skall tänka inom kreativa yrken. Detta mest som parentes. Nu börjar det vara dags att förbereda sig inför jobbdagen snart här. 🙂

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *