5 underbara unisex nischparfymer 2023

bästa unisex nischparfymer 2023

Jag har alltid haft ett stort intresse för parfymer och har haft hundratals olika varianter genom åren. Tyvärr lämnade ett femtiotal parfymer hemma när jag lämnade Finland för Malta, men under de år jag levt här har jag lyckats bygga upp en ny parfymgarderob med nischparfymer. Här tar jag fram några av mina favoriter till bästa unisex nischparfymer 2023 som är speciellt lämpliga för den kallare årstiden – vilket ju är fallet största delen av året på nordiska breddgrader.

Malta är en bra plats att bo på som parfymfantast. Här hittar man många nischparfymer som är svåra att få tag på både i Sverige och Finland. Numera finns det dock parfymbutiker online som Gents.se, där du hittar många av de bästa märkena i parfymvärlden.

Bästa unisex nischparfymer 2023 – mina favoriter just nu

Nasomatto Baraonda

Bästa unisex nischparfymer 2023

Min senaste införskaffning gällande parfymer är underbara Nasomatto Baraonda, som är en av de parfymer med det högsta betygen på parfymbibeln Fragrantica.

Det är en unisexparfym som lanserades 2014 av det italienska nischade dofthuset Nasomatto. Doften är inspirerad av den traditionella italienska spriten Amaro och är utformad för att framkalla känslan av att dricka den i en träpanelerad bar.

Baraonda har en komplex och sofistikerad doft som har en rik blandning av träiga, kryddiga och söta noter. Doftens toppnoter består av en blandning av träiga noter, vilket ger parfymen en jordig och mustig doft. Hjärtnoterna består av kryddiga noter som muskotnöt, vilket ger en varm och kryddig karaktär till doften. Slutligen består basnoterna av söta noter som vanilj och tonkaböna, som ger en touch av sötma till doften.

Sammantaget är Nasomatto Baraonda en fängslande och lockande doft som är perfekt för dem som vill lägga till en touch av sofistikering till sin stil. Doften är långvarig och har ett måttligt sillage, vilket gör den lämplig för både dag- och kvällsbruk. Det är en doft som är perfekt för dem som uppskattar de finare sakerna i livet och vill unna sig en lyxig och elegant doft.

Floris Leather Oud

bästa unisex nischparfymer 2023

Floris London är ett anrikt parfymhus som grundades 1730 och har flera skapelser som är ett måste för alla som uppskattar parfymkonsten. Till dessa hör Oud-skapelserna Leather Oud och Honey Oud som jag ägt i flera omgångar.

Floris Leather Oud är en lyxig parfym som kombinerar den rika, jordiga doften av oudträ med den mjuka och smidiga doften av läder.

Leather Oud öppnar med en blandning av kryddor, bland annat kardemumma och koriander, som ger plats åt doftens hjärta, där den rika och varma doften av oudträ framhävs. Oud kompletteras av de läderartade noterna som ger en mjuk och sammetslen textur till doften. Basnoterna av ambra, mysk och vetiver ger djup och komplexitet och skapar en långvarig och oförglömlig doft.

Denna unisexdoft är perfekt för dem som uppskattar det raffinerade och eleganta, med en touch av exotism. Den är idealisk för kvällsbruk, med sin sensuella och fängslande doft som dröjer sig kvar på huden.

Floris Leather Oud kommer i en elegant flaska som perfekt återspeglar doftens lyxiga karaktär. Detta är en doft för dem som uppskattar parfymkonsten och användningen av högkvalitativa ingredienser för att skapa en verkligt exceptionell doftupplevelse.

Tom Ford Ombré Leather

tom ford ombre leather bästa herrdofter

Ytterligare en unisexparfym som jag får många komplimanger för när jag bär den är Tom Ford Ombré Leather. Denna har jag haft i flera år i min doftgarderob.

Tom Ford Ombré Leather är en lyxig och sofistikerad doft för både män och kvinnor som släpptes av den amerikanska modeskaparen Tom Ford 2018. Doften ingår i kollektionen Private Blend, som är känd för sina exklusiva och avancerade dofter.

Parfymen Tom Ford Ombré Leather är inspirerad av det robusta och vilda landskapet i den amerikanska västern och framkallar varma och jordnära dofter av läder och bärnsten. Den öppnas med toppnoter av kardemumma, svart läder och violblad, vilket skapar en kryddig och rökig doft som sätter scenen för resten av doften.

I hjärtat av doften hittar du de rika och sensuella noterna av jasmin, patchouli och läder, som ger parfymen en varm och förförisk karaktär. Dessa noter blandas perfekt med basnoterna av amber, mossa och vitmossa, vilket skapar en långvarig och minnesvärd doft som kommer att stanna kvar hos dig hela dagen.

Tom Ford Ombré Leather är en mångsidig doft som kan bäras under alla årstider, men den passar särskilt bra till svalare väder då de varma och mysiga noterna av läder och bärnsten verkligen kommer till sin rätt. Doften är också idealisk för formella tillfällen tack vare sin sofistikerade och raffinerade karaktär.

När det gäller prestanda är Tom Ford Ombré Leather en kraftfull och långvarig doft som kommer att stanna kvar i flera timmar. Den har ett måttligt till tungt sillage, vilket innebär att den projicerar väl utan att vara överväldigande, vilket gör den perfekt för både dag- och kvällsbruk.

Sammantaget är Tom Ford Ombré Leather en lyxig och sofistikerad doft som är perfekt för alla som älskar varma och sensuella dofter. Med sin kombination av läder, ambra och blommiga noter är det en doft som garanterat kommer att lämna ett bestående intryck.

Byredo Bibliotheque

Nischmärket Byredo grundades av Ben Gorham i Stockholm 2006 och blev snabbt populärt runtom i världen. Det är alltid en höjdpunkt att besöka deras butiker när vi är på resor runtom i världen.

Byredo Bibliotheque köpte jag på en resa till Paris förra våren och det är en lyxig och unik doft som är perfekt för bokälskare – något som jag anser mig vara. Doften lanserades 2017 som en del av deras “Night Veils”-kollektion. Inspirationen bakom Bibliotheque är doften av ett traditionellt bibliotek, med sina varma och lugnande noter som framkallar minnen av gamla böcker.

Toppnoterna i Byredo Bibliotheque är fruktiga och söta, med dofter av plommon och persika som blandas ihop för att skapa en saftig, aptitretande doft. I hjärtat av doften är det där magin sker, med de rika och komplexa dofterna av viol och pion som möts för att skapa en vacker blommig bukett. Dessa blommiga noter balanseras av basnoterna av läder och patchouli, som ger ett djup och komplexitet till doften och skapar en rik och fyllig doft som är verkligt unik.

Den övergripande effekten av Byredo Bibliotheque är en varm doft som är perfekt för att mysa med en bra bok. Doften är sofistikerad och elegant, men har också en lekfull och finurlig kvalitet som gör den perfekt för alla tillfällen. Doftens livslängd och sillage är utmärkt, vilket innebär att den håller hela dagen och lämnar ett subtilt doftspår vart du än går.

När det gäller flaskans design är Byredo Bibliotheque enkel och elegant – precis som alla av Byredos parfymer. Parfymen ligger i en fyrkantig glasflaska med en minimalistisk vit etikett, vilket ger den en tidlös och klassisk känsla. Doftens övergripande estetik är ren och modern, men behåller ändå en känsla av sofistikering och lyx.

Byredo Bibliotheque är en unik doft med sina fruktiga toppnoter, blommiga hjärta och rika basnoter av läder och patchouli. En komplex och välbalanserad doft som skiljer sig från mängden.

Acqua di Parma Sandalo

acqua di parma sandalo

Acqua di Parma är ett märke som är väldigt välrepresenterat på Malta tack vare dess närhet till Italien. Men min kärlek till detta märke började redan under en resa till Milano 2010 och sedan dess har jag ägt otaliga parfymer från märket – bland annat Colonia EdC, som är en av de största klassikerna i parfymvärlden.

Mitt senast köp från Acqua di Parma är Sandalo. Det är en lyxig doft som fångar essensen av en varm sommardag i Medelhavet. Parfymen lanserades 2019 och ingår i Acqua di Parmas kollektion Signatures of the Sun, som innehåller dofter som är inspirerade av de unika dofterna från olika regioner runt om i världen.

Doften öppnar med en fräsch och pikant kombination av bergamott-, apelsin- och citronnoter. I hjärtat av parfymen är det sandelträet som verkligen lyser igenom och skapar en varm och träig doft som är både betryggande och sofistikerad. Detta kompletteras av de kryddiga och blommiga noterna av lavendel och kardemumma, som tillför djup och komplexitet till doften. Doften avrundas sedan med en bas av tonkaböna och vanilj som ger den en söt och krämig avslutning.

En av de utmärkande egenskaperna hos Acqua di Parma Sandalo är dess livslängd. Doften håller i timmar på huden, och torkningsprocessen är lika njutbar som den första appliceringen. Det är en mångsidig doft som kan bäras av både män och kvinnor och är perfekt för alla tillfällen.

Själva flaskan är enkel men elegant, med en elegant och minimalistisk design som återspeglar doftens diskreta lyx.

På det hela taget är Acqua di Parma Sandalo en vackert utformad doft som fångar essensen av sommaren i Medelhavet. Dess varma och träiga noter gör den till en perfekt doft för de svalare månaderna, medan dess fräscha öppningsnoter gör den lämplig även för varmare väder. Om du letar efter en lyxig och sofistikerad doft som är både betryggande och upplyftande är detta definitivt en doft att prova.

Detta var några av de bästa unisex nischparfymer som du hittar på marknaden just nu. Tipsa gärna om du har egna förslag på bra nischparfymer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *