De bästa löparskorna från Nike 2023 – För alla typer av löpare

bästa nike löparskor 2023

Nike har länge varit ett av världens mest populära märken för löparskor. Under de senaste fem åren har dock märket kört upp ett försprång i förhållande till andra märken på den internationella marknaden, tack vare en rad innovationer. Nu hittar du en mängd fantastiska löparskor för alla behov hos märket. Här tar jag fram bästa Nike löparskor 2023.

I Sverige är märken som Saucony och Hoka One One bland de mest populära, men även Nike syns ofta hos löpare. Nike är ett livsstilsmärke med väldigt stiliga löparkläder och för att komplettera utstyrseln är det ofta naturligt att använda sig även av löparskor från märket. Men det är klart att Nike även är ett av de märken som står i täten då det gäller att ta fram nya innovativa löparskor.

En av de mest uppseendeväckande av alla innovationer är löparskor med kolfiberplatta som man lanserade för allmänheten 2017. Dessa löparskor blev snabbt eftertraktade bland löpare och behovet överskred utbudet bland de första modellerna av Nike Vaporfly Next%. Jag minns att man var tvungen att lägga in en notifikation bland alla försäljare av skorna för att säkerställa att få tag på ett par under de första åren.

Sedan dess har de flesta märken följt trenden och nu är det mer regel än undantag att ställa sig på startlinjen med ett par löparskor med kolfiberplatta under tävlingsdagen.

Bästa Nike löparskor 2023

bästa löparskor från Nike 2023

Men det är inte endast löparskor med kolfiberplatta som är eftertraktade hos Nike. Detta är också ett livsstilsmärke med allt vad det innebär. Nike har också väldigt snygga tränings- och löparkläder, vilket gör att många väljer att matcha skor med klädseln.

Dessutom hittar du många löparskor från Nike med både bättre hållbarhet och billigare pris än premiumskorna med kolfibersula. Här tar jag fram alla bästa Nike löparskor för alla ändamål.

Nike Invincible 3 – Bästa nya löparskor från Nike 2023

bästa nike löparskor 2023

Nike Invincible blev väldigt populära genast när släpptes 2021. Detta var en typ av löparsko med en bred yttersula, en ultradämpad mellansula av ZoomX-skum och en mjuk överdel. Invincible 2 kom ut 2022 och innehöll små justeringar av överdelen, men förblev i stort sett samma typ av sko.

I årets version, Nike Invincible 3, blev det desto större uppdateringar och skon blev snabbt en storsäljare. Inte minst tack vare den snygga designen som genast fick stor uppmärksamhet.

Bland nyheterna på skon var en hälklämma som är mindre än i den tidigare versionen. Denna modell fick också en bredare mellansula och högre skummaterial med mer dämpning, en bekvämare känsla och genomgående en mer slimmad design.

Succén stavas mångsidighet när det gäller denna skomodell. Silhuetten gör den stilig att användas som vardagssko eller till gymmet. Men den har även utmärkta dämpande egenskaper för att användas för dagliga löpturer. Ytterligare en unik egenskap med skon är att den har bra stöd. Den formade dämpningen skyddar nämligen foten från att påverkas negativt av pronation.

Även energiåtergivningen är utmärkt i skon tack vare det lätta och responsiva Nike ZoomX-materialet.

En annan nyhet för 2023 från Nike som det är värt att hålla ögonen på är Nike Motiva som riktigt snart lanseras.

Nike Pegasus 40 – Hållbar och mångsidig

bästa nike löparskor 2023

En av de största klassikerna bland löparskor är Nike Pegasus som lanserades för exakt 40 år sedan, alltså år 1983. I år är det alltså redan dags för version 40 av Nike Pegasus.

Detta är en omtyckt löparsko inte minst för dess mångsidighet. Den är snygg att använda till vardags tack vare sin stilrena design. Den är också tillräckligt stabil att använda som gymsko, samtidigt som den har bra dämpning för löpning.

Ytterligare en orsak till att Nike Pegasus 40 är så omtyckt är dess utmärkta pris/kvalitetsförhållande. För runt 1400 kronor får du en hållbar och mångsidig träningssko.

Nike Alphafly 2 – Bästa Nike löparskor för maraton 2023

bästa nike löparskor 2023

Nike Alphafly 2 är företagets flaggskeppsmodell och väldigt populär bland elitlöpare och elitmotionärer på de flesta sträckor. Detta var löparskon som Eliud Kipchoge använde sig av när han satte världsrekordet i marathon i Berlin september 2022.

I jämförelse med den första modellen av Alphafly känns dessa både mjukare och mer responsiva i sulan. Energiåtergivningen på dessa kolfiberskor har alltid varit dess främsta fördel och det är något som ständigt utvecklas i varje ny modell som utkommer.

Läs mer om kommande Nike Alphafly 3 i det populära inlägget på engelska jag skrev för några veckor sedan.

Nike Vaporfly 3 – Uppdaterad premiummodell med kolfiberplatta

bästa nike löparskor 2023

Vaporfly var Nikes första modell av löparskor med kolfiberplatta. I Nike Vaporfly 3 som kom ut på marknaden i mars, har flera betydande uppdateringar gjorts. Bland annat är modellen lättare och har bättre övergång i löpsteget än hos tidigare modeller.

Att modellen är uppskattad märks inte minst dess popularitet hos elitlöpare i lopp världen över. Precis som i fallet med Alphafly verkar uppdateringarna ha varit lyckade – något som är långtifrån fallet i många av de löparskor som lanseras på marknaden.

Nike Zoom Fly 5 – Bäst för löpband

bästa nike löparskor för löpband 2023

Nike Zoom Fly är en modell som jag ägt ända sedan den första modellen kom ut på marknaden 2017. Detta var en av de skomodeller som gjorde att jag blev kvitt mina besvär med Mortons Neurom tack vare dess hårda och tjocka framparti. Med andra ord är detta en av de bästa löparskorna mot Mortons Neurom.

Jag tycker också att denna löparsko är en av de absolut bästa för löpband eftersom löpbandet i sig har lite dämpning och dessa inte ger en överdriven studs i steget.

Den nyaste modellen Nike Zoom Fly 5 är både mer responsiv och har bättre energiåtergivning än tidigare modeller av skon tack vare mer ZoomX-skum. Framförallt rekommenderar jag denna sko för alla de som vill ha en prisvärd och hållbar löparsko för många olika ändamål. Precis som Pegasus är denna sko nämligen väldigt mångsidig.

Nike React Infinity 3 – Bästa Nike löparskor för nybörjare och tunga löpare

bästa nike löparskor 2023

Nike React Infinity är en löparsko som utformats speciellt för skadebenägna löpare med sin breda och mjuka sula. Det är också denna modell jag satsat på när jag köpt löparskor till min flickvän de senaste åren och äger också Nike React Infinity 3 själv.

I förhållande till tidigare modeller kan jag tycka att den tjockare plösen är något störande, men i övrigt är detta en utmärkt löparsko för många ändamål. Jag använder den dock inte så mycket för löpning på grund av att framdelen är aningen för tunn för mina problem som jag har med Mortons Neurom.

Nike Tempo – Snyggaste löparskor från Nike

bästa nike löparskor 2023

Nike Tempo är ytterligare en modell av Nike löparskor som jag haft ända sedan de lanserades. Till stora delar marknadsförs denna som ett förmånligare alternativ till flaggskeppsmodellen Alphafly.

Den finns dock rejäla skillnader. Löpkänslan kan inte riktigt jämföras med Nike Alphafly på grund av avsaknaden av kolfiberplatta. Mellansulan i övrigt är också rätt hård i jämförelse med många andra löparskor på marknaden. Samtidigt gör det att skon har bra skydd mot nämnda Mortons Neurom. Det är också en väldigt bekväm och stilig skomodell för många olika ändamål.

Har främst använt denna skomodell för lugna och lätta pass, men den ger även riktigt bra frånskjut vid tuffare pass. Ytterligare en fördel är yttersulans design där greppet placerats där foten behöver det som mest. Något som ger bra grepp på alla typer av underlag.

Nike Zegama – Bästa Nike löparskor för terränglöpning 2023

bästa nike terrängskor trail 2023

Det är tydligt att Nike gått hårt in på området med terrängskor de senaste åren. En av de bästa Nike-skorna inom det området är Zegama som har en lätt Nike ZoomX mellansula som är extra hög för att ge bra dämpning även för längre rundor.

Zegama har ett utmärkt grepp med sitt grova och djupa mönster samt en bred sula för bra stabilitet. Skon har även en specialdesignad mesh på översidan som är både starkare och smidigare än den vanliga mesh som du hittar på deras andra löparskor.

Det var mina val till bästa Nike löparskor 2023. Men det finns även många andra bra modeller hos märket, bland annat lättviktsskor för tävlingar.

Vanliga frågor – Bästa Nike löparskor 2023

Vad skiljer Nike löparskor från andra märken?

Nike löparskor är kända för sin avancerade teknik och innovativa design. De har en rad olika stilar och modeller med unika egenskaper som Flyknit, React foam och Zoom Air-teknik. Dessa funktioner är utformade för att ge maximal komfort och stöd för olika typer av löpare.

Vad är Flyknit-teknik?

Flyknit-tekniken är ett vävt material som används i Nikes löparskor och som ger en lättviktig, formsydd och andningsbar ovandel. Materialet är utformat för att anpassa sig till din fots form och ge stöd där det behövs som mest.

Vad är React foam-teknik?

React foam är en typ av skum som används i Nike löparskor och som ger en hög nivå av dämpning och energiåtergivning. Detta skum är utformat för att ge en responsiv och bekväm gång för löpare.

Vad är Zoom Air-teknik?

Zoom Air-teknik är en typ av dämpning som används i Nike löparskor och som ger en responsiv och lätt känsla. Den består av små fibrer som komprimeras och fjädrar tillbaka i form, vilket ger en dämpad och stabil plattform för löpning.

Vilka Nike-löpskor är bäst för långdistanslöpning?

Nike har en rad olika löparskor som är lämpliga för långdistanslöpning, bland annat Nike Air Zoom Pegasus 40, Nike React Infinity 3, Nike Vaporfly 3 och Nike Alphafly 2 är några av de mest populära löparskorna från märket.

Vilka Nike-löpskor är bäst för trailrunning?

Nike Air Zoom Terra Kiger och Nike Wildhorse är två populära alternativ för trailrunning. Dessa skor har slitstarka yttersulor och är utformade för att ge dragkraft och stabilitet i ojämn terräng. Nike Zegama är ytterligare ett väldigt bra alternativ med bra dämpning och stabilitet för löpning i terräng.

Vilka är fördelarna med att bära Nike löparskor?

Att bära Nike löparskor kan ge en rad fördelar, bland annat förbättrad komfort, stöd och prestanda. Den avancerade tekniken som används i Nikes löparskor kan bidra till att minska risken för skador och förbättra löpeffektiviteten.

Är Nike löparskor normal i storlek?

Nikes löparskor är aningen små i storlek, så jag rekommenderar att du köper en storlek större än din normala storlek. Det är generellt ett bra råd oavsett märke.

Passar Nike löparskor för alla typer av löpare?

Nike löparskor är utformade för att tillgodose en rad olika typer av löpare, från nybörjare till erfarna löpare. De erbjuder en mängd olika stilar och modeller med olika funktioner och tekniker för att passa olika behov.

Kan jag använda Nike löparskor för andra typer av träning?

Nike löparskor är utformade specifikt för löpning, men många modeller kan även passa för andra typer av träning, till exempel promenader eller gymträning. Det är dock viktigt att välja rätt sko för den specifika aktivitet du ska utöva. Jag kan speciellt rekommendera Nike Pegasus 40 för gymträning och promenader.

Är Nike löparskor hållbara?

Nike löparskor är generellt sett hållbara och utformade för att tåla det slitage som vanlig löpning innebär. Skornas livslängd beror dock på hur ofta de används och under vilka förhållanden de används. Utvecklingen är dock mot allt hållbarare löparskor hos Nike. Vissa tidigare modeller har haft brister i hållbarheten, men det har Nike sett till att åtgärda i de uppdaterade versionerna.

Kan jag anpassa mina Nike-löpskor?

Nike erbjuder en rad olika anpassningsalternativ för sina löparskor, vilket gör att du kan välja färger och design på dina skor. Detta kan göras via deras webbplats.

Är Nike löparskor värda priset?

Generellt sett är Nikes löparskor väldigt prisvärda. Det gäller speciellt modeller som Pegasus och Zoom Fly som har ett medelhögt pris och utmärkt hållbarhet. Men även deras premiummodeller som Alphafly är numera prisvärda tack vare de uppdateringar som gjorts för att göra dem mer hållbara.

Vilka är de bästa Nike löpskorna för nybörjare?

Nike Pegasus och React Infinity är bra alternativ för nybörjare eftersom den ger gott om dämpning och stöd till ett överkomligt pris.

Är Nike löparskor bra för maraton?

Ja, Nike löparskor ger tillräckligt stöd och dämpning för maratonlöpare. Nike Vaporfly 3 och Nike Air Zoom Alphafly 2 är två populära modeller bland elitmaratonlöpare.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *