De bästa löparskorna från Nike 2024 – För alla typer av löpare

bästa nike löparskor 2024

Nike har länge varit ett av världens mest populära märken för löparskor. Under åren har märket kört upp ett försprång i förhållande till andra märken på den internationella marknaden, tack vare en rad innovationer. De senaste åren har vi dock en rad uppstickare dykt upp som utmanar Nike inom flera områden. De har dominerar dock fortsättningsvis marknaden och du en mängd fantastiska löparskor för alla behov hos märket. Här tar jag fram bästa Nike löparskor 2024.

I Sverige är märken som Saucony och Hoka One One bland de mest populära och även On är ett märke som kommer starkt. ASICS har även de en stark tradition på den svenska marknaden. Men även i Sverige är Nike ännu dominerande – inte minst som livsstilsmärke.

Nike har väldigt stiliga löparkläder och för att komplettera utstyrseln är det ofta naturligt att använda sig även av löparskor från märket. Men det är klart att Nike även är ett av de märken som står i täten då det gäller att ta fram nya innovativa löparskor.

bästa nike löparskor 2024
Nya Nike Alphafly 3 som nyligen lanserades och som jag testar just nu.

En av de mest uppseendeväckande av alla innovationer är löparskor med kolfiberplatta som man lanserade för allmänheten 2017. Dessa löparskor blev snabbt eftertraktade bland löpare och behovet överskred utbudet bland de första modellerna av Nike Vaporfly Next%. Jag minns att man var tvungen att lägga in en notifikation bland alla försäljare av skorna för att säkerställa att få tag på ett par under de första åren.

Sedan dess har de flesta märken följt trenden och nu är det mer regel än undantag att ställa sig på startlinjen med ett par löparskor med kolfiberplatta under tävlingsdagen.

10 Bästa Nike löparskor 2024

bästa löparskor från Nike 2024

Men det är inte endast löparskor med kolfiberplatta som är eftertraktade hos Nike. Detta är också ett livsstilsmärke med allt vad det innebär. Nike har också väldigt snygga tränings- och löparkläder, vilket gör att många väljer att matcha skor med klädseln.

Dessutom hittar du många löparskor från Nike med både bättre hållbarhet och billigare pris än premiumskorna med kolfibersula. Här tar jag fram alla bästa Nike löparskor för alla ändamål.

Nike InfinityRN 4 GORE-TEX – Bästa Nike löparskor med Gore-Tex 2024

bästa nike löparskor med GORE-TEX 2024

Löparskor med GORE-TEX är oerhört populära såhär års och inte undra på det. Med det omväxlande väder vi har denna tid på året behövs lite hjälp för att hålla fötterna torra.

Nike InfinityRN 4 är en av de bättre lanseringarna från märket under fjolåret (mer om modellen längre ner) och nyligen lanserades även Nike InfinityRN 4 med GORE-TEX överdel och bättre grepp.

I jämförelse med tidigare versioner av Nike React ger denna mer stöd tack vare skummaterialet ReactX. Den har även ett bredare tåparti som en ger en skönare känsla för dig med breda fötter.

Men framförallt är fördelen med denna modell framförallt det vattentäta GORE-TEX-materialet håller dig torr så att du kan fokusera på löpningen i alla väder.

Enligt mig är detta en av de bästa löparskorna med Gore-Tex på marknaden och även en av de snyggaste. Denna kan du bära även till vardags tack vare den eleganta färgskalan och de rena linjerna. Jag kan rekommendera den ljusblå varianten för damer.

Nike Invincible 3 – Bästa nya löparskor från Nike 2024

bästa nike löparskor 2024

Nike Invincible blev väldigt populära genast när släpptes 2021. Detta var en typ av löparsko med en bred yttersula, en ultradämpad mellansula av ZoomX-skum och en mjuk överdel. Invincible 2 kom ut 2022 och innehöll små justeringar av överdelen, men förblev i stort sett samma typ av sko.

I årets version, Nike Invincible 3, blev det desto större uppdateringar och skon blev snabbt en storsäljare. Inte minst tack vare den snygga designen som genast fick stor uppmärksamhet.

Bland nyheterna på skon var en hälklämma som är mindre än i den tidigare versionen. Denna modell fick också en bredare mellansula och högre skummaterial med mer dämpning, en bekvämare känsla och genomgående en mer slimmad design.

Succén stavas mångsidighet när det gäller denna skomodell. Silhuetten gör den stilig att användas som vardagssko eller till gymmet. Men den har även utmärkta dämpande egenskaper för att användas för dagliga löpturer. Ytterligare en unik egenskap med skon är att den har bra stöd. Den formade dämpningen skyddar nämligen foten från att påverkas negativt av pronation.

Även energiåtergivningen är utmärkt i skon tack vare det lätta och responsiva Nike ZoomX-materialet. Denna modell finns både i normal och extra bred bredd.

Nike Structure 25 – Bästa Nike löparskor för pronation 2024

Bästa Nike löparskor för pronation 2024

Nike är kanske inte främst känt för sina löparskor mot pronation, men det finns en modell som blivit betydligt bättre genom åren. Den senaste modellen av Nikes främsta skor mot pronation, Nike Structure 25 har fått många uppdateringar och är numera både lättare och skönare än någonsin tidigare.

Man har lagt till ännu mer skummaterial än i tidigare modeller, vilket ger bättre stöd och en skönare löpkänsla. Men framförallt har denna skomodell ett mellanfotssystem som ger bra stöd, vilket alltså hjälper mot pronation.

Nike Ultrafly – Bästa nya traillöpningsskor 2024

bästa nya traillöpningsskor från Nike 2024

Nike Ultrafly är årets höjdpunkt bland traillöpningsskor från märket. I denna sko finns en Flyplate i kolfiber, som finns lagd in mellan ett lager av ZoomX-skum och en tyginlindad mellansula. Detta är en kombination som skall traillöpare förbättrad energiåtergivning, precis som bland övriga löparskor i premiumklassen från Nike.

Det tog över två av utveckling för att ta fram skon, där Nike Running-designers ägnade över två år åt att noggrant testa och utveckla skon med input från elitidrottare inom Nike Trail.

Nike Pegasus 40 – Mest populära Nike löparskor 2024

bästa nike löparskor 2024

En av de största klassikerna bland löparskor är Nike Pegasus som lanserades för exakt 40 år sedan, alltså år 1983. I år är det alltså redan dags för version 40 av Nike Pegasus.

Detta är en omtyckt löparsko inte minst för dess mångsidighet. Den är snygg att använda till vardags tack vare sin stilrena design. Den är också tillräckligt stabil att använda som gymsko, samtidigt som den har bra dämpning för löpning.

Ytterligare en orsak till att Nike Pegasus 40 är så omtyckt är dess utmärkta pris/kvalitetsförhållande. För runt 1400 kronor får du en hållbar och mångsidig träningssko.

Nike Alphafly 2 – Nike löparskor bäst i test 2024

nike löparskor bäst i test 2024

Nike Alphafly 2 är företagets flaggskeppsmodell och väldigt populär bland elitlöpare och elitmotionärer på de flesta sträckor. Detta var löparskon som Eliud Kipchoge använde sig av när han satte världsrekordet i marathon i Berlin september 2022.

I jämförelse med den första modellen av Alphafly känns dessa både mjukare och mer responsiva i sulan. Energiåtergivningen på dessa kolfiberskor har alltid varit dess främsta fördel och det är något som ständigt utvecklas i varje ny modell som utkommer.

Det som jag speciellt gillar med den här skomodellen är att den är väldigt hållbar trots att den är en modell som är både snabb och skön att springa i. Jag har använt den upp till fyra gånger i veckan i ett år nu och har inte märkt någon avsevärt nedgång i kvalitet.

Överdelen har förbättrats och blivit bättre i jämförelse med första modellen av skon och även sulan är väldigt hållbar. Den är med andra ord väl värd sitt pris.

Nike Vaporfly 3 – Uppdaterad premiummodell med kolfiberplatta

bästa nike löparskor 2024

Vaporfly var Nikes första modell av löparskor med kolfiberplatta. I Nike Vaporfly 3 som kom ut på marknaden i mars, har flera betydande uppdateringar gjorts. Bland annat är modellen lättare och har bättre övergång i löpsteget än hos tidigare modeller.

Att modellen är uppskattad märks inte minst dess popularitet hos elitlöpare i lopp världen över. Precis som i fallet med Alphafly verkar uppdateringarna ha varit lyckade – något som är långtifrån fallet i många av de löparskor som lanseras på marknaden.

Nike Motiva – Bästa Nike skor för vandring 2024

bästa nike skor för vandring 2024

En annan nyhet för 2024 från Nike som det är värt att hålla ögonen på är Nike Motiva. Med utgångspunkt i sin innovationskultur utnyttjade Nikes designers och forskare insikter från kvinnor som loggar träningspass i Nike Run Club-appen och intervjuer med mer än 1 000 personer som går, joggar och springer för att förstå deras unika behov.

Resultatet är en sko som gör all rörelse mer njutbar. En av insikterna hos Nike-teamet var att människor som rör sig i långsammare tempo är mer benägna att träffa marken med hälen först. Därför utvecklade Nike en sulan på Nike Motiva med en överdriven rocker som hjälper till att ge en smidig övergång när du rör dig framåt. 

Nike Zoom Fly 5 – Bäst för löpband

bästa nike löparskor för löpband 2024

Nike Zoom Fly är en modell som jag ägt ända sedan den första modellen kom ut på marknaden 2017. Detta var en av de skomodeller som gjorde att jag blev kvitt mina besvär med Mortons Neurom tack vare dess hårda och tjocka framparti. Med andra ord är detta en av de bästa löparskorna mot Mortons Neurom.

Jag tycker också att denna löparsko är en av de absolut bästa för löpband eftersom löpbandet i sig har lite dämpning och dessa inte ger en överdriven studs i steget.

Den nyaste modellen Nike Zoom Fly 5 är både mer responsiv och har bättre energiåtergivning än tidigare modeller av skon tack vare mer ZoomX-skum. Framförallt rekommenderar jag denna sko för alla de som vill ha en prisvärd och hållbar löparsko för många olika ändamål. Precis som Pegasus är denna sko nämligen väldigt mångsidig.

Nike React InfinityRN 4 – Bästa Nike löparskor för nybörjare och tunga löpare 2024

bästa nike löparskor 2024

Nike InfinityRN 4 är en ny löparsko och efterföljaren till populära serien Nike React Infinity. Denna skomodell har gjorts om helt och hållet och är nu bättre än någonsin tidigare enligt mig. Skomodellen har utformats speciellt för skadebenägna löpare med sin breda och mjuka sula.

Med ett nytt ReactX-skum har Nike siktat Nike på att överträffa föregångaren i Infinity-serien, som hade Nike React-skum i mellansulan. ReactX-skummet skall enligt tillverkaren ge en ökning av energiåterföringen med 13 %.

Nike React Infinity är den modell jag satsat på när jag köpt löparskor till min flickvän de senaste åren och äger också Nike React Infinity 3 själv.

Nike Tempo – Snyggaste löparskor från Nike

bästa nike löparskor 2024

Nike Tempo är ytterligare en modell av Nike löparskor som jag haft ända sedan de lanserades. Till stora delar marknadsförs denna som ett förmånligare alternativ till flaggskeppsmodellen Alphafly.

Den finns dock rejäla skillnader. Löpkänslan kan inte riktigt jämföras med Nike Alphafly på grund av avsaknaden av kolfiberplatta. Mellansulan i övrigt är också rätt hård i jämförelse med många andra löparskor på marknaden. Samtidigt gör det att skon har bra skydd mot nämnda Mortons Neurom. Det är också en väldigt bekväm och stilig skomodell för många olika ändamål.

Har främst använt denna skomodell för lugna och lätta pass, men den ger även riktigt bra frånskjut vid tuffare pass. Ytterligare en fördel är yttersulans design där greppet placerats där foten behöver det som mest. Något som ger bra grepp på alla typer av underlag.

Nike Zegama – Bästa Nike löparskor för terränglöpning 2024

bästa nike terrängskor trail 2024

Det är tydligt att Nike gått hårt in på området med terrängskor de senaste åren. En av de bästa Nike-skorna inom det området är Zegama som har en lätt Nike ZoomX mellansula som är extra hög för att ge bra dämpning även för längre rundor.

Zegama har ett utmärkt grepp med sitt grova och djupa mönster samt en bred sula för bra stabilitet. Skon har även en specialdesignad mesh på översidan som är både starkare och smidigare än den vanliga mesh som du hittar på deras andra löparskor.

Det var mina val till bästa Nike löparskor 2024. Men det finns även många andra bra modeller hos märket, bland annat lättviktsskor för tävlingar.

Vanliga frågor – Bästa Nike löparskor 2024

Vad skiljer Nike löparskor från andra märken?

Nike löparskor är kända för sin avancerade teknik och innovativa design. De har en rad olika stilar och modeller med unika egenskaper som Flyknit, React foam och Zoom Air-teknik. Dessa funktioner är utformade för att ge maximal komfort och stöd för olika typer av löpare.

Vad är Flyknit-teknik?

Flyknit-tekniken är ett vävt material som används i Nikes löparskor och som ger en lättviktig, formsydd och andningsbar ovandel. Materialet är utformat för att anpassa sig till din fots form och ge stöd där det behövs som mest.

Vad är React foam-teknik?

React foam är en typ av skum som används i Nike löparskor och som ger en hög nivå av dämpning och energiåtergivning. Detta skum är utformat för att ge en responsiv och bekväm gång för löpare.

Vad är Zoom Air-teknik?

Zoom Air-teknik är en typ av dämpning som används i Nike löparskor och som ger en responsiv och lätt känsla. Den består av små fibrer som komprimeras och fjädrar tillbaka i form, vilket ger en dämpad och stabil plattform för löpning.

Vilka Nike-löpskor är bäst för långdistanslöpning?

Nike har en rad olika löparskor som är lämpliga för långdistanslöpning, bland annat Nike Air Zoom Pegasus 40, Nike React Infinity 3, Nike Vaporfly 3 och Nike Alphafly 2 är några av de mest populära löparskorna från märket.

Vilka Nike-löpskor är bäst för trailrunning?

Nike Air Zoom Terra Kiger och Nike Wildhorse är två populära alternativ för trailrunning. Dessa skor har slitstarka yttersulor och är utformade för att ge dragkraft och stabilitet i ojämn terräng. Nike Zegama är ytterligare ett väldigt bra alternativ med bra dämpning och stabilitet för löpning i terräng.

Vilka är fördelarna med att bära Nike löparskor?

Att bära Nike löparskor kan ge en rad fördelar, bland annat förbättrad komfort, stöd och prestanda. Den avancerade tekniken som används i Nikes löparskor kan bidra till att minska risken för skador och förbättra löpeffektiviteten.

Är Nike löparskor normal i storlek?

Nikes löparskor är aningen små i storlek, så jag rekommenderar att du köper en storlek större än din normala storlek. Det är generellt ett bra råd oavsett märke.

Passar Nike löparskor för alla typer av löpare?

Nike löparskor är utformade för att tillgodose en rad olika typer av löpare, från nybörjare till erfarna löpare. De erbjuder en mängd olika stilar och modeller med olika funktioner och tekniker för att passa olika behov.

Kan jag använda Nike löparskor för andra typer av träning?

Nike löparskor är utformade specifikt för löpning, men många modeller kan även passa för andra typer av träning, till exempel promenader eller gymträning. Det är dock viktigt att välja rätt sko för den specifika aktivitet du ska utöva. Jag kan speciellt rekommendera Nike Pegasus 40 för gymträning och promenader.

Är Nike löparskor hållbara?

Nike löparskor är generellt sett hållbara och utformade för att tåla det slitage som vanlig löpning innebär. Skornas livslängd beror dock på hur ofta de används och under vilka förhållanden de används. Utvecklingen är dock mot allt hållbarare löparskor hos Nike. Vissa tidigare modeller har haft brister i hållbarheten, men det har Nike sett till att åtgärda i de uppdaterade versionerna.

Kan jag anpassa mina Nike-löpskor?

Nike erbjuder en rad olika anpassningsalternativ för sina löparskor, vilket gör att du kan välja färger och design på dina skor. Detta kan göras via deras webbplats.

Är Nike löparskor värda priset?

Generellt sett är Nikes löparskor väldigt prisvärda. Det gäller speciellt modeller som Pegasus och Zoom Fly som har ett medelhögt pris och utmärkt hållbarhet. Men även deras premiummodeller som Alphafly är numera prisvärda tack vare de uppdateringar som gjorts för att göra dem mer hållbara.

Vilka är de bästa Nike löpskorna för nybörjare?

Nike Pegasus och React Infinity är bra alternativ för nybörjare eftersom den ger gott om dämpning och stöd till ett överkomligt pris.

Är Nike löparskor bra för maraton?

Ja, Nike löparskor ger tillräckligt stöd och dämpning för maratonlöpare. Nike Vaporfly 3 och Nike Air Zoom Alphafly 2 är två populära modeller bland elitmaratonlöpare.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *