Att utnyttja sin expertkunskap inom löpning

Athletes compete in the Men's 1,500m Final at the National Stadium during the Tokyo Olympic on October 21, 1964 in Tokyo, Japan. Bild: Public Domain

Numera finns väldigt många sätt att utnyttja sin kunskap inom idrott både som nöje och som ett sätt att tjäna pengar. Inom idrotter som fotboll, ishockey och basket finns ett brett utbud av tjänster där man både kan sammanställa egna trupper inom så kallade Fantasy-spel och tävla mot både kompisar och övriga deltagare runtom i världen. Även gällande vadslagning finns det många sätt att utnyttja sin expertkunskap inom nämnda idrotter. Hur ser det ut inom löpningen då? Finns det några sätt att som löparentusiast utnyttja sina expertkunskaper inom detta område?

Varje veckoslut samlas ett stort antal män och kvinnor runtom i världen, däribland jag, för att sammanställa sina trupper till Fantasy Premier League. Numera finns hela 6 miljoner lag registrerade till detta Fantasy-spel som torde vara det största i världen inom området just nu. 

Trots att chansen är minimal att vinna några priser eller tjäna några pengar på detta är intresset större än någonsin för spelet. Det har till och med skrivits böcker om varför människor är så engagerade i spelet. I korthet går det ut på att man sammanställer en trupp på 15 spelare från engelska Premier League, där varje spelare har olika prislappar utifrån en ranking som gjorts från de som sammanställer spelet. 

Man får sedan poäng utifrån hur spelarna presterar i matcherna, där spelare i olika lagdelar har olika poängskalor. Försvarare får t.ex. mer poäng för ett mål än anfallare och så vidare. 

Att spela för pengar

Det är lätt att förstå varför dessa spel fått en så stor genomslagskraft eftersom det är ett bra sätt att påvisa sin expertkunskap inom fotboll och tävla både mot kompisar och andra spelare runtom i världen. Dessutom tillför det alltid en extra krydda att samtidigt som man följer med matcher kunna följa med hur det går för ens Fantasy-lag.

Ett annat väldigt populärt sätt att utnyttja sin expertkunskap inom fotboll är att satsa en slant på matcher genom olika typer av vadslagning. Numera kan man satsa på allt från matchresultat, första målskytt i matchen till antal gjorda mål i matchen. Det går till och med att tippa på vinnare i hörnstatistik och gå in och tippa på matchen medan den pågår, genom så kallad Live-betting. 

Att detta är populärt är också lätt att förstå eftersom det liksom med Fantasy-spelet ger en spänning som tillför en extra dimension till spänningen när man följer matcherna. Även här har expertkunskapen en avgörande roll och sätts ständigt på prov. Detta är ju något helt annat än att spela på t.ex. casinon eller lotto där det snarast är slumpen som avgör om man vinner eller inte.

Betting inom löpning

Hur ser det då ut inom friidrotten? Finns det något sätt att utnyttja sin expertkunskap på liknande sätt för den som är intresserad av löpning och marathon? 

Av naturliga skäl finns det inte riktigt samma förutsättningar att sammanställa ett bra Fantasy-spel för löpning som inom fotboll, trots att det finns ett stort intresse för löpning runtom i världen. Det som dock är på stark frammarsch är Unibet friidrott och därmed även löpning. Speciellt när friidrottssäsongen kör igång finns möjligheten att satsa på vinnare i bland annat Diamond League-tävlingar och maratontävlingar runt om i världen.

I de inomhustävlingar som snart börjar brukar det även finnas möjligheter att satsa på resultat i tävlingarna.

Precis som med fotboll kan man här ha mycket att vinna på att utnyttja sin expertkunskap inom området. Som objektiv betraktare kan det vara svårare att få fram information om olika löpare inför de olika loppen än inom t.ex. fotboll eftersom det inte är lika välbevakat. Inom idrotter som fotboll och trav finns det en mängd olika personer som varje vecka ger sina expertutlåtanden om möjliga utfall och var man kan göra riktiga klipp.

Inom löpningen sker detta mer sällan, men det ger samtidigt en mycket bra möjlighet att utnyttja sin expertkunskap inom området till sin fördel. Den som är riktigt intresserad av löpning känner också bättre än andra till hur det fungerar med formtoppning och andra för löpningen viktiga faktorer. Ofta lägger man oddsen utifrån tidigare prestationer, utan hänsyn till löparens träningsupplägg. Det skapar stora möjligheter för den som har koll på löparens målsättningar och träningsupplägg för säsongen. 

Vill man ändå ha lite mer kött på benen kan man kolla in sidor som IAAF, där man sammanställer resultat från de flesta tävlingar som eliten inom friidrott deltar i. Här finns ofta även nyheter om löpare och andra friidrottare. Men som med det mesta här i livet är det ändå det kunskap som man skaffat sig genom egna erfarenheter och eget intresse det som är det mest värdefulla. Tilläggsinformation skaffar man oftast för att bekräfta sina teorier.

Liksom med allt spelande är det viktigt att veta sina gränser och vad som är hälsosamt med tanke på den egna plånboken. Men det gäller ju oavsett om det handlar om aktier eller vadslagning. Man skall aldrig satsa mer än vad man har råd att förlora, men om det finns riktiga klipp att göra finns det väl inga orsaker till varför en som har löpning som passion inte skulle utnyttja sin expertkunskap inom området.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *