Äntligen semester!

hur är det att leva på malta

Igår var den första dagen med semester för mig. Jag måste säga att denna semester känns väldigt speciell på många sätt för min del. Delvis har jag jobbat häcken av mig de senaste 10 månaderna. Nu befinner jag mig också på en plats där jag verkligen vill vara och därför ser jag fram emot semestern på ett helt annat sätt än tidigare.

Sedan mitt senaste inlägg här på bloggen har det varit väldigt bråda tider på jobbet. Det har gjort att jag hamnade att göra en slutspurt för att i lugn och ro kunna njuta av semestern. Även därför känns det extra skönt att kunna slappna av under några veckor.

Det är ännu osäkert hur jag kommer att göra med min framtid på jobbet. Jag gillar verkligen alla kollegor och lär mig något nytt varje dag. Samtidigt känner jag nu att jag lärt mig det mesta jag behöver för att kunna stå helt på egna ben. Jag har också fått en “bästis” från jobbet och alltså uppfyllt min målsättning även på det området.

Det får vi se när jag återvänder i början av augusti. Tyvärr blir jag tvungen att bege mig en snabbtur till Finland under semestern för att sköta några praktiska saker. Helst skulle jag bara ha stannat här och njutit av vädret. men ibland blir man tvungen att sköta undan sådant som är för opraktiskt att sköta postvägen.

Det positiva med detta är att jag förhoppningsvis får möta min kära familj under mitt korta besök. Det är nämligen det enda som jag saknar med Finland. Det är klart att jag håller kontakt med mamma och mina systrar med jämna mellanrum via telefonen och Skype, men jag saknar ofta att få krama dem riktigt ordentligt.

Men i övrigt känns Malta för varje dag som går alltmer som mitt nya hem. Det är klart att vädret har en stor del i detta. Alla dessa år som man gått och väntat på att få uppleva något som kallas sommarväder. Nu har jag tropisk hetta 8 månader i året och jag njuter av varje ögonblick.

Det är dock inte endast vädret som gör att jag trivs med Malta. En väldigt viktig sak för mig personligen är att allt är väldigt nära. Det är en liten ö och för den som vill leva bekvämt är detta behändigt.

Det känns också tryggt här (ta i trä). Som jag nämnt tidigare har jag inte ens haft lås i någon av de lägenheter jag tidigare vistats i. Den lägenhet som jag flyttat till nu har dock lås.

Efter en liten skrivstund på morgonen började jag dagen på gymmet idag.

Jag tycker att Malta är mycket charmigt på alla sätt och vis och jag stormtrivs här. Det är klart att det finns många brister, men det finns det i alla samhällen om man kollar närmare.

Många saker sköts omodernt här. Det är fortfarande ett kontantsamhälle och därför måste du vara beredd på att hela tiden ha lite kontanter i plånboken.

Jag har också mött på en del oärliga människor här. För den som förväntar sig att få tillbaka garantihyran kan jag tipsa om att detta beror väldigt mycket på vem du har som hyresvärd. Om det bara är möjligt skall du gärna satsa på en kvinna som hyresvärd eftersom det verkar finnas många giriga medelålders män här som gör allt för att hitta sätt att slippa undan att betala det som de är skyldig dig.

Efter det en löptur på 17 km runt Valletta.

Många verkar ha som taktik att bråka tills du inte orkar längre. Och där har de rätt. Jag är ingen som orkar bråka över förlorade pengar trots att jag skulle ha rätt. Jag går vidare precis som alltid. Nya pengar kommer alltid för den som är påhittig och är bara materiella ting i slutändan.

Visst finns det en massa utmaningar dagligen. Hittills har det kanske ändå främst handlat om att jag kämpat med det mentala efter min brors död. Jag saknar honom väldigt mycket och om jag börjar tänka på det för mycket skulle jag bli handlingsförlamad. Det gäller bara att ha inställningen att vi alla dör förr eller senare och att det handlar om att gå vidare och njuta av den lilla stund vi har på jorden.

Jag avslutade träningspasset med ytterligare ett styrkepass utomhus. Jag börjar snart vara i mitt livs form. Med vädrets hjälp finns inspirationen att utföra stordåd även då det gäller träningen.

Men jag har verkligen förälskat mig i denna lilla ö. Allt känns ännu riktigt spännande trots att jag bott här i snart ett år. Nu skall jag verkligen se till att njuta fullt ut fram tills dess att jag beger mig iväg till Finland i några dagar.

Det blir mycket träning precis som idag. Jazzkväll i Valletta med min vän och sedan dejter med en kvinna som jag träffat här. Allt är väldigt spännande just nu… på ett sätt jag inte upplevt på väldigt länge.

simning malta
Efter träningen blev det såklart även lite simning och solande.

När jag satt på en terrass förra veckan funderade jag varför jag aldrig kommit på att flytta hit tidigare. Men alltid då jag tänker i de banorna vet jag samtidigt att vi människor har många olika stadier vi går igenom under livet. Vi ändras ständigt och lär oss nya saker om oss själva.

För 10 år sedan visste jag knappt att Malta existerade. Det var faktiskt endast ett år sedan jag för första gången googlade upp Malta och började läsa på om landet. Om jag skulle kommit hit tidigare skulle jag heller inte ha träffat exakt de människor som jag nu träffat. Jag är mycket tacksam över de människor jag nu har i mitt liv och därför har jag väldigt svårt att ångra några av de beslut jag tagit i mitt liv.

Detta var hur vädret såg ut när jag satt och åt på terrassen efter träningspasset. Det är med andra ord rätt hett här för tillfället. Men för mig är det inga problem. Många har varnat mig för att jag kommer att tröttna på värmen efter ett tag. Jag tror dock inte att det är någon risk. Om man levt drygt 40 år i Finland tror jag att man kan leva 40 år till med värme och sol. Jag har också vant mig vid värmen redan och lider inte alls av den. Det tycker bara att det känns skönt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *