Ännu några fördelar och nackdelar med Malta

fördelar med att bo på malta

En av de saker som jag glömde nämna som en fördel med att bo på Malta är att här det mycket på gång hela tiden. Speciellt på större orter som Sliema och St. Julian’s finns mycket inspiration att hämta från tidig morgon till sen kväll.

Det är inga problem att hitta mysiga cafeterior som är öppna tidigt på morgonen och det är naturligtvis välkommet för en morgonmänniska. Vill man göra något sent på kvällen finns det alltid mycket folk ute på någon av de många restaurangerna utmed havet och längre in mot stadskärnan. Skulle man mot förmodan ha ork att ta sig vidare efter det finns det nattklubbar som är upp till kl. 6 på morgonen.

Med andra ord behöver man aldrig känna att man blir utan inspiration här. Redan omgivningen med den annorlunda arkitekturen ger välbehövlig energi mellan skrivstunderna.

Söndagens engelska frukost på restaurangen Il Gabbana framför där jag bor. Det är kul att så många cafeterior och restauranger erbjuder frukost oavsett dag här… dessutom med ett brett utbud och vettiga priser.

Sedan skall man dock komma ihåg att vardagen kommer emot för de flesta av oss. Det är ytterst få som har möjligheten att ströva runt i staden mitt på dagarna. De flesta är fullt upptagna med sina jobb dagtid och efter detta finns sällan speciellt mycket energi för något extra.

För egen del finns ännu möjligheten att lägga upp dagarna som jag vill, men även om jag skulle fortsätta på heltid som bloggare också på Malta måste jag få in lite bättre rutiner här. Nu går alltför mycket tid och energi åt till det som kunde klassas som turistande. Hit hör bland annat massor av tid till att gå fel när man söker efter olika platser att besöka.

Detta kunde man också nämna som en nackdel med Malta. Det är inte alldeles enkelt att hitta här. Adresserna är komplicerade och långa och frågar man efter en plats av någon på gatan är det ytterst sällan någon vet något. Självklart skulle det underlätta att skaffa mobilt internet snart så att man kan använda sig av Google maps medan man är på språng…

Å andra sidan lär det inte ta så länge innan jag börjar hitta rätt här snart med tanke på hur mycket jag rör på mig under dagarna. Som nämnt är dock inte avstånden så korta som de ser ut på kartan. Här har stadsplanering gjorts både snårig och omständig. Speciellt för den som rör sig till fots är det många omvägar. Man får dock se många mysiga kvarter under sina många irrfärder och det tar ju bort den mesta av irritationen ännu så länge.

Ännu några ord om jobb här. Igår var jag faktiskt på en jobbintervju här som en del i min integreringsprocess. Jag är ännu lite osäker på hur det blir med den saken, men det är i alla fall ett faktum att det finns en helt annorlunda arbetsmarknad här än vad jag är van med från Finland och speciellt Vasa. Även om de bäst betalda jobben även här finns inom B2B, finns det betydligt fler branscher representerade. För en ekonom är situationen faktiskt rätt bra med alla finansinstitut som valt att lägga sin verksamhet på Malta.

Allt är ändå helt öppet ännu, men det känns i alla fall kul att besöka företagen och se under vilka förhållanden man jobbar här om inte annat.

Att försöka vara propert klädd i denna värme är ett problem i sig. Igår underlättades det heller inte av att jag hade svårt att hitta fram till platsen för morgonmötet och jag kom inrusande genomsvettig i sista stund. Flera kilometer löpning i dessa skor är inte att rekommendera. Det finns en överhängande risk för benhinneinflammation redan genom all löpning på den hårda betongen med löpskor.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *