Analys av mitt Paris Marathon

Efter morgonpasset idag roade jag mig med att kolla upp datan från min pulsklocka från Paris Marathon. Det lustiga är att jag inte har något minne alls av att jag ens skulle ha stängt av min klocka i samband med målgång. Men tydligen hade jag lyckats med det med tanke på det fina resultat som jag hade från loppet utifrån datan från min pulsklocka.

När jag analyserar resultatet visade det sig att jag löpt totalt 43,17 km på 2:52:06, vilket blir en snittfart på 3:58 min./km och en snitthastighet på 15,1 km/h. Det om inte annat visar vikten av att röra sig i en rak linje och följa den kortaste möjliga vägen under ett marathonlopp. Enligt min pulsklocka borde jag nämligen med god marginal ha underskridit 2:50 i loppet om jag endast löpt 42,2 km.

Nåja, nu är det ju inte så enkelt i verkligheten. I princip alla löper ju en längre sträcka än marathonsträckan på 42,2 km under ett maratonlopp. Det är ju omöjligt att hålla en helt rak linje t.ex. vid upphämtning av dricka och när man springer om andra löpare. Dessutom finns det ju alltid en viss risk att den data som pulsklockans gps anger är lite felaktig.

Men i vanliga fall brukar jag ha sprungit runt 42,5 km i mina marathonlopp, så 43,17 km känns aningen för långt. Egentligen förvånar det mig dock inte med tanke på hur medvetslös jag ändå var de sista 10 kilometerna.

Men det gör mig inte mindre nöjd med mitt lopp. Det är bara roligt att såhär efter ett lyckat lopp analysera sitt lopp lite noggrannare.

analys av Paris Marathon resultat
Resultatet från mitt lopp utifrån min pulsklocka.

Analys av Paris Marathon karta
Marathonsträckan från min Polar pulsklocka med gps.

analys av Paris Marathon kurva
Fartkurvan från mitt lopp. Jag hade alltså inget pulsbälte under loppet.

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Peter

    Nja, 1 km extra på 42 km är ju bara 2,5% och väl inom felmarginalen på vad en GPS klarar så du kan mycket väl ha löpt både 42,2 km som 44,2 km. Det vet man inte då GPSer inte är noggrannare än så.

    1. says: Benny

      Jo, precis som jag nämnde så vet man inte riktigt säkert med en gps-klocka. Min erfarenhet är nog ändå att man aldrig kan springa exakt 42,2 km under ett maratonlopp. Det blir alltid längre. Men det gäller ju i och för sig alla och inte bara de som yrar på i medvetslöshet. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *