Aktuellt från Malta – en hel del att ta tag i

träning på malta

Som jag nämnde i förra inlägget är det många saker som kunde ha förberetts noggrannare inför avresan till Malta. Å andra sidan är saker som långtidsboende svårt att fixa över nätet. Det är något som till största delen måste fixas på plats genom att träffa människor och framförallt genom se själva lägenheterna och området omkring. Detta gäller framförallt om det handlar om en helt ny plats.

Jag har dock haft väldigt tur i detta avseende eftersom jag har en hyresvärd som låter mig vara kvar i nuvarande lägenhet hur länge jag vill till kraftigt reducerat pris – även om det alltså handlar om en lägenhet jag hyrt via Airbnb. Hon är också själv bostadsförmedlare och kunnig gällande det mesta som man behöver veta om Malta. Endast tur handlar det dock inte om då jag hittade boendet tack vare att jag läste på en del om hyresvärden och boendet innan flytten.

Jag är ändå intresserad av att flytta närmare centrum så fort som möjligt. Där jag nu bor (Siggiewi, nära sydvästkusten) är visserligen ett charmigt litet samhälle och i detta väder behöver man faktiskt inte så mycket extra i vardagen. Framförallt är Siggiewi lite mer traditionellt maltesiskt än många av platserna längre mot östkusten.

Jag känner ändå att det kan vara bra att komma sig till sitt egentliga hem så fort som möjligt. Man kan inte förneka att allt är mycket renare och modernare i städer som Valletta, St. Juliens och Sliema. Här finns också betydligt mer inspiration att hämta i vardagen. Men det mesta är också betydligt dyrare på grund av deras popularitet. Det gäller framförallt boendet, men säkert även matpriserna. Här är maten väldigt billig om man jämför med Finland. Utbudet i närbutikerna är dock kanske inte det bästa om man siktar på att äta riktigt hälsosamt.

Den första veckan har jag dock levt mest som en typisk turist och därför har det blivit en hel del skräpmat och en del testande av maltesiskt öl och vin. Från imorgon siktar jag på att börja leva mer normalt igen.

leva på malta

Ännu gällande boendet, så har jag nu kopplat in ett svenskt företag här på Malta som har kontakter till de flesta bostadsförmedlare här. Detta företag har även i övrigt ett brett tjänsteutbud där man siktar på att göra vardagen enklare för de som flyttar hit. Till det gäller även tjänster för företag och annat smått och gott.

Som alltid finns det dock extra kostnader inblandade när man anlitar andra att göra jobbet åt en och detta utgör inget undantag. På det sättet avviker också förmedlarna på Malta från sina finska motsvarigheter att här saltar man på rätt duktigt med så kallade “Agent Fees” i samband med att man skriver på ett kontrakt. Ett annat problem här är även att kontrakten för det mesta ligger på minst ett år, där man går miste om sin garantihyra om man flyttar ut tidigare. Det kan vara lite problematiskt om jag gör som planerat och spenderar delar av somrarna i Finland. Flytten är dock ändå tänkt att vara permanent, så på så sätt borde det inte utgöra ett oöverkomligt hinder.

Det finns alltså mycket att tänka på här, men samtidigt är allt väldigt intressant och uppfriskande. Ännu har jag i alla fall inte hunnit ångra att jag flyttade hit.

Det blir ett löppass per dag i det sköna och varma vädret. Jag har heller inget emot att köra riktigt långa rundor. Lite försiktig får man dock vara i solen och luftfuktigheten och inte överdriva till en början. Generellt kan man säga att bristen på trottoarer är ett stort problem både för löpare och cyklister här. Jag hade tänkt att det skulle ha varit praktiskt att köpa en cykel rätt snabbt efter ankomsten hit, men det varnade hyresvärden mig för. Det återstår att se hur det ser ut längre österut i de större städerna. Där skulle jag tro att det finns betydligt bättre förutsättningar både för löpning och cykling.

Ett visst hopp om detta fick jag på dagens runda till Blue Grotto. I närheten av detta område var vägarna betydligt modernare, med en rejält tilltagen trottoar. Även i övrigt var Blue Grotto i kommunen Il-Qrendi en riktigt fin plats som tål att besökas lite längre fram under vistelsen. Då blir det båtfärd in i grottorna. Dykningen kommer jag dock att lämna åt de modigare typerna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *